Ο Ντόναλντ Τραμπ, με ένα πολεμικό διάγγελμα προσπάθησε να εμφανίσει τις ΗΠΑ στον «συνηθισμένο» ρόλο που της αποδίδουν οι πρόεδροι της, αυτόν του «σωτήρα» του πλανήτη, για καταστάσεις που έχει φτιάξει η ίδια η πολιτική τους.

Κατά την εκτίμηση του προέδρου των ΗΠΑ το Ιράν φαίνεται ότι υποχωρεί καθώς, όπως είπε, προκλήθηκε η ελάχιστη ζημιά από τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Τεχεράνη, σε αντίποινα στη δολοφονία φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, τα ξημερώματα η ενάντια σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ. Εξήγγειλε νέες ισχυρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Ισχυρίστηκε, σε αντίθεση με την Τεχεράνη, ότι δεν χάθηκαν αμερικανικές ούτε ιρακινές ανθρώπινες ζωές από τις ιρανικές επιθέσεις.

«Για πολύ καιρό τα κράτη ανεχόντουσαν την συμπεριφορά του Ιράν, αυτές οι μέρες τελείωσαν», υποστήριξε στο διάγγελμα του, προσθέτοντας ότι η επιδίωξη της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα «απειλεί τον πολιτισμένο κόσμο». Σύμφωνα με τον Τραμπ, η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε δυνητικούς τρομοκράτες». Επανέλαβε, δε, ότι ο Ιρανός στρατηγός σχεδίαζε νέες επιθέσεις ενάντια σε αμερικανικούς στόχους, αλλά και πάλι δεν παρουσίασε στοιχεία για να το αποδείξει.

Σε ένα κρεσέντο πολιτικής υποκρισίας και έπαρσης, από τη θέση του «πλανητάρχη», ισχυρίστηκε: «Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χρησιμοποιούσαν τη στρατιωτική τους ισχύ, η οικονομική τους δύναμη είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας». Όπως ήταν αναμενόμενο είπε ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στη Μέση Ανατολή, συμπληρώνοντας ότι οι «παγκόσμιες δυνάμεις μπορεί να εργαστούν για μια νέα συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και πως πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο και ενωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη». Οι χώρες της Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία πρέπει να αποχωρήσουν από την ιρανική πυρηνική συμφωνία, τόνισε. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν» (!), κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ημεροδρόμος