Κάτοικοι της Καλλιδρομίου καταγγέλλουν τη δράση συμμορίας «υπό το βλέμμα» του ΑΤ Εξαρχείων και των ΜΑΤ - Media

Διαμαρτυρία έξω από το 5ο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στις 12.30 το μεσημέρι, οργανώνει πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής για φαινόμενα εγκληματικότητας στην περιοχή με αιχμή τη δράση συμμορίας ληστών που δρα απροκάλυπτα και ανενόχλητη. Η Αστυνομία, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν κάτοικοι της Καλλιδρομίου και των γύρω δρόμων, φαίνεται να κάνει τα «στραβά ματιά» παρά το ότι το κυβερνητικό δόγμα «Νόμος και τάξη» είναι σε πλήρη εξέλιξη και επιπλέον αποθαρρύνει τους κατοίκους από το να προβαίνουν σε καταγγελίες για περιστατικά.

Πιο συγκεκριμένα, κείμενο που μοιράζει Πρωτοβουλία Κατοίκων η οποία αποφάσισε να κάνει κάτι γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο στην περιοχή της Καλλιδρομίου και τους γύρω δρόμους, περιγράφει την κατάσταση ως εξής:

Σπάνε αυτοκίνητα ανενόχλητοι, δρουν ακόμη και στο φως της μέρας

«Τα τελευταία χρόνια τα Εξάρχεια βρίσκονται σε μια ιδιαίτερη κατάσταση πολιορκίας, που έχει δύο πλευρές. Από τη μια, η λαίλαπα του AirBnB και τα κτηματομεσιτικά παιχνίδια, που αυξάνουν τα ενοίκια σε βάρος των μόνιμων κατοίκων. Από την άλλη, η εγκαθίδρυση κανονικών συμμοριών με κύρια δραστηριότητα το ναρκεμπόριο, που έχει μετατρέψει την άλλοτε πιο ασφαλή γειτονιά της Αθήνας σε ορμητήριο διαφόρων ειδών κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου. Και ενώ η πλατεία ζει τη δική της παρακμή με τις ναρκομαφίες, η οδός Καλλιδρομίου και οι πέριξ δρόμοι έχουν την ‘’τιμητική’’ τους, εξαιτίας μιας συμμορίας ληστών, η οποία δρα προκλητικά ανενόχλητα ανάμεσα στο 5ο ΑΤ Εξαρχείων και τα ΜΑΤ.

Τα σπασίματα αυτοκινήτων και οι ληστείες είναι καθημερινά φαινόμενα, πολλά μέσα στο φως της ημέρας, με τους ίδιους δράστες να ξαναβγαίνουν για ‘’μεροκάματο’’ μετά από λίγο πάλι στα ίδια σημεία. Με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς τα σπασμένα αυτοκίνητα από τη συγκεκριμένη συμμορία (ή συμμορίες) μόνο στο μικρό αυτό κομμάτι των Εξαρχείων πρέπει να είναι κάποιες χιλιάδες τα τελευταία χρόνια, αν αναλογιστεί κανείς, ότι βρίσκουμε τουλάχιστον 2-3 κάθε πρωί.

Όσοι κάνουν το βήμα να πάνε στο 5ο αστυνομικό τμήμα να καταγγείλουν, θα ακούσουν ίσως τη φωνή του αξιωματικού υπηρεσίας να λέει το γνωστό ‘’ν α το ξέρετε ότι κάθε μήνυση κατά αγνώστου θα πάρει αρκετές ώρες !’’ που δεν είναι και το πιο ενθαρρυντικό.

Το σημείο αιχμής είναι η Θεμιστοκλέους και η Καλλιδρομίου γωνία, η δε άνεση των ληστών είναι τέτοια, που και ακάλυπτοι θα βγουν και θα ξεκαθαρίσουν τα κλοπιμαία φανερά σε κάποια είσοδο πολυκατοικίας στην Ερεσσού ή στη Θεμιστοκλέους. Οι λίγοι κάτοικοι που αντιδρούν βγαίνοντας στο άκουσμα σπασίματος ή συναγερμού, παλιότερα δέχονταν τη χλεύη τους ή βρίζονταν. Το τελευταίο διάστημα στοχοποιούνται οι ίδιοι, είτε δεχόμενοι επίθεση με πέτρες, είτε απειλούμενοι ανοιχτά με ψαλίδια, μαχαίρια, κλπ.

Οι συναγερμοί των αυτοκινήτων, που θα ακουστούν κάθε μέρα στην οδό Καλλιδρομίου μαζι με τα σπασμένα γυαλιά, τα οποία ο καθένας από εμάς θα πατήσει κάθε πρωί βγαίνοντας από το σπίτι του, είναι το κομμάτι μιας ιδιάζουσας ψυχολογικής βίας. Μιας βίας, που συνδυάζεται με το θυμό από το επικοινωνιακό σόου και την υποκριτική ρητορεία της κυβέρνησης περί Νόμου και Τάξης, που τρομοκρατεί με τα ΜΑΤ τη γειτονιά, δέρνοντας άσχετους και μαζεύοντας μωρομάνες από καταλήψεις, ενώ αφήνει τις συμμορίες όχι μόνο ανέγγιχτες, αλλά όλο και πιο θρασείς μετά από κάθε τέτοια ‘’επιχείρηση’’.

Τα ωραία, τα οποία έχουν γραφτεί κατά καιρούς για την ιστορική οδό Καλλιδρομίου, είναι όλα αλήθεια. Για τα στέκια της, τα όμορφα νεοκλασικά της, τη λαϊκή αγορά της, τους καλλιτέχνες κατοίκους της. Πλέον ας γνωρίζουν όλοι, ότι ταυτίζεται δυστυχώς και με μια γνωστή στους πάντες εγκληματική συμμορία με την πλήρη ανοχή της αστυνομίας».

«Απειλούν κατοίκους κι επισκέπτες με ψαλίδια και μαχαίρια»

Πέρα από το παραπάνω κείμενο ευαισθητοποίησης η Πρωτοβουλία απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς τους κατοίκους για τη διαμαρτυρία του Σαββάτου (η συνάντηση είναι στη γωνία Καλλιδρομίου και Χαριλάου Τρικούπη στις 12.30 και από κει οι συγκεντρωμένοι θα προσεγγίσουν το ΑΤ Εξαρχείων λίγα μέτρα πιο πέρα).

Στο κάλεσμα μεταξύ άλλων αναφέρεται πως η περιοχή δράσης της εν λόγω συμμορίας είναι οι οδοί Καλλιδρομίου, Ερεσσού, Εμμ. Μπενάκη και οι γύρω δρόμοι, πως τα φαινόμενα όπου «διάφοροι σπάζουν αυτοκίνητα και κλέβουν αντικείμενα από αυτά» είναι «καθημερινά και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας» διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για αυτοκίνητα τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών. Επισημαίνουν ότι «τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό χωρίς οποιαδήποτε κίνηση προστασίας μας από την αστυνομία, η οποία γνωρίζει πολύ καλά τί γίνεται, έχει μάλιστα και φωτογραφίες δραστών.  Επίσης, επιθέσεις και ληστείες ανθρώπων, κατοίκων και επισκεπτών, κατατρομοκράτηση τους με μαχαίρια και ψαλίδια, εμφανίζονται όλο και συχνότερα.  Επί πλέον, ναρκωτικά και λαθρεμπόριο τσιγάρων γίνονται ανοιχτά και δεν βλέπουμε να παρεμβαίνει η αστυνομία».

Ποντίκι