Η δολοφονία της λογικής όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση συμφερόντων ή γλειψίματος του αφεντικού είναι κάτι συνηθισμένο. Στις μέρες μας γνωρίζει νέες δόξες. Δεν έχει όμως η ιμπεριαλιστική λογική λογική;
Ο βρετανός υπ. Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, μιλώντας στο BBC, υπερασπίστηκε την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση δολοφονίας του ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί κάνοντας λόγο για το «δικαίωμα των ΗΠΑ στην αυτοάμυνα»!!!!
Η Βρετανία αποστέλλει στην περιοχή του Περσικού Κόλπου δύο πολεμικά σκάφη για να εγγυηθούν την ασφάλεια εμπορικών πλοίων υπό βρετανική σημαία. Από ποιον απειλούνται και γιατί δεν ανακοίνωσαν ακόμη. Εκτός και αν θέλουν να συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις. Πάντως έτσι διαμορφώνεις πολεμικό κλίμα και προετοιμάζεις την “κοινή γνώμη”.
Την ερχόμενη Πέμπτη ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο με αντικείμενο την κλιμάκωση της κατάστασης στην Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί με επίθεση αμερικανικού drone. Στο μεταξύ αργά(;) και προσεκτικά(;) η βρετανική κυβέρνηση ανοίγει τα χαρτιά της σε ότι αφορά τον θάνατο του ιρανού στρατηγού.
Εν μέσω συνεχιζόμενων ερωτημάτων (;;;) και απόψεων(;;;) για την νομιμότητα(!!!) της αμερικανικής ενέργειας, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, σε συνέντευξη στο Sky News, επιτέλους τοποθετήθηκε με ευθύτητα: “Ας είμαστε ξεκάθαροι, ο Σουλεϊμανί ήταν τρομοκράτης της περιοχής. Κατανοούμε την θέση των Αμερικανών. Έχουν καθήκον να προστατεύσουν τη χώρας τους. Μας παρέθεσαν τους λόγους για τους οποίους κατέληξαν στην ενέργεια τους. Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με την Ουάσινγκτον”. Ο επικεφαλής του Φορέιν Όφις, πρόσθεσε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό του Ιράκ, καθώς και με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του.
Παλιές “κυρίες” της ιμπεριαλιστικής διπλωματίας μάλλον δεν το είπε για να μας ενημερώσει αλλά για να υπονοήσει κάτι.
Ο βρετανός υπουργός απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συνομιλιών του με Γάλλους και Γερμανούς. Με την επιφυλακτική στάση που κρατούν οι Ευρωπαίοι, τι επιφυλακτικοί μόνο μπράβο που δεν είπαν στον κ. Τραμπ, αλλά ας όψεται ο τραχανάς που έχουν απλωμένο στο Ιράν, όπως και το βαρύ τίμημα που θα πληρώσουν αν ξεσπάσουν πολεμικές συγκρούσεις και οι τιμές του πετρελαίου τραβήξουν την ανηφόρα, δεν θα ήταν αυθαίρετο να υποθέσει κάποιος πως επιφόρτισαν τον κ. Ραάμπ με μεταφορά μηνυμάτων προς την αμερικανική κυβέρνηση μπας και ξεχάσει εκείνος τους τιμωρητικούς δασμούς.
«Ως Ευρωπαίοι, έχουμε δημιουργήσει και δοκιμάσει διαύλους σταθερής επικοινωνίας με όλα τα μέρη, που πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως σε αυτή την κατάσταση», τόνισε ο Μάας σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το γερμανικό ΥΠΕΞ εκεί όπου ξέρουν να βγάζουν και από τη μύγα ξύγκι.
Πάντως σίγουρα έκαναν του υπολογισμούς τους ώστε ο ισολογισμός να τους βγει ή ελπίζουν ότι “κακό είναι που θα περάσει” με τον Καραγκιόζη που τους έκατσε για Μπιγκ Μπος. Ίσως πάλι, στην τελική, να θεωρούν ότι την αδυναμία του δείχνει το αφεντικό, μπρος στην απειλή της παρακμής του και της πτώσης που έρχεται, είτε έτσι είτε αλλιώς, και αναμένουν για το πισώπλατο χτύπημα. Τους ενημερώνουμε(!), όχι ότι δεν το ξέρουν, ότι αργεί αυτή η μέρα και να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Αμάν πια… Να το πούμε και εμείς μια φορά!
Ανοίγοντας μια παρένθεση εδώ: το στενότερο σημείο τους, τα στενά του Ορμούζ έχουν πλάτος 29 ναυτικά μίλια (54 χιλιόμετρα). Περίπου το 35% του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω ακτοπλοϊκών (και 20% των συνολικών) μεταφορών περνάει από τα Στενά αυτά. Αυτό αναλογεί σε 19 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όταν από τα Στενά της Μαλάκκα διέρχονται 16 εκατ. βαρέλια την ημέρα και από τον Πορθμό του Σουέζ μόλις 5,5 εκατ. βαρέλια.
Τα συντριπτικά ποσοτικά στοιχεία αναγορεύουν τα Στενά στο πιο σημαντικό πετρελαϊκό κόμβο στον πλανήτη.
Τα Στενά είναι, επίσης, η κύρια εξαγωγική οδός για το ιρανικό αργό, και επομένως, είναι καίριας σημασίας για την οικονομία της Τεχεράνης, καθώς το πετρέλαιο αναλογεί στα 2/3 των συνολικών εξαγωγών της χώρας, που της απέφεραν 66 δισ. δολάρια μόνο το 2017!
Ένας πόλεμος στην περιοχή ή έστω περιορισμένες πολεμικές συγκρούσεις, θα έχει θύματα εκτός όλων των άλλων και τους κύριους ανταγωνιστές-ιμπεριαλιστές, τους δυτικοευρωπαίους και φυσικά τους Κινέζους και την Ιαπωνία. Βέβαια θα την πατήσουν και οι φίλοι πετρελαιάδες των πετρομοναρχιών αλλά αυτούς τους έχουν κρατημένους προς το παρόν από ευαίσθητο σημείο, αφού αλλιώς θα είχαμε πολιτικές αλλαγές.
Ο φόνος του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη μπορεί «να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση» στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ευελπιστώντας βάσιμα μεγάλα κέρδη και οικονομικά λόγο τιμών πετρελαίου και πολιτικά αφού και σε αυτόν θα προστρέξουν για βοήθεια οι Ιρανοί.
Επί του παρόντος, η αντίδραση της Κίνας είναι να παροτρύνει το Ιράν και τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την ηρεμία και να αποκλιμάκωσουν την ένταση και παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Το Πεκίνο δεν θέλει πόλεμο και χρειάζεται σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Έχει μεγάλα συμφέροντα στο Ιράν: Είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν, και το Ιράν αποτελεί βασικό γεωγραφικό κόμβο για τη ΒRI (Belt and Road Initiative). Ξέρει ότι είναι ο πραγματικός πρώτος στόχος των ΗΠΑ και φυσικά ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της.
Σε συνέντευξη του ο Ερντογάν δήλωσε «Εκείνο το βράδυ συνομιλούσα με τον Τραμπ. Τέσσερις με πέντε ώρες μετά συνέβη αυτό το γεγονός. Αυτό σημαίνει ότι ήταν σχεδιασμένο. Όταν μάθαμε την είδηση, πάθαμε σοκ. Είχα ζητήσει από τον Τραμπ αυτοσυγκράτηση».
Ανέφερε, επίσης, ότι ο Σουλεϊμανί «ήταν μια προσωπικότητα που είχε αποδείξει τον εαυτό της».
«Πιστεύω ότι η εξόντωση ενός ανώτατου στρατιωτικού μιας χώρας δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση.”
Στην Αγγλία, βαριόμαστε να γράψουμε τον επίσημο τίτλο αλλά και για σπάσιμο, είναι μπελαλίδικο πράγμα να είσαι αξιωματική αντιπολίτευση. Τι να πεις και να είσαι και αντιπολίτευση και μέσα στην “εθνική γραμμή”; Ένα πράγμα σαν τον κ. Τσίπρα στα καθ’ ημάς…
Στην κατηγορία(!;!;) της αντιπολίτευσης πως ο Μπόρις Τζόνσον δεν διέκοψε τις διακοπές του, ο Ντόμινικ Ράαμπ απάντησε πως εκτελεί εντολές του και πως ο Μπόρις Τζόνσον παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις. Αφού τον ενημερώνουν άμεσα οι Αμερικανοί τι άλλο χρειάζεται;
Την ίδια στιγμή το Εργατικό Κόμμα, δια στόματος της “σκιώδους” υπουργού Εξωτερικών, με μια αντιφατική δήλωση αφ´ ενός κατηγορεί την κυβέρνηση για συμπόρευση με τον πρόεδρο Τράμπ, αφετέρου παραδέχεται πως ο Σουλεϊμανί “αποτελούσε κίνδυνο για τη Μέση Ανατολή”, αλλά και τις χώρες της Δύσης. Για τη δολοφονία δηλαδή παίρνει καθαρή θέση και αφού ο “κίνδυνος” εξαλείφθηκε άρα ζούμε σε έναν πιο ειρηνικό κόσμο. Τόσο μεγάλη διαφοροποίηση η “σκιώδης” από τον υπαρκτό.
“Κίνδυνος” ο ένας, “τρομοκράτης” ο άλλος, οι χαρακτηρισμοί για τον δολοφονημένο. Θαρρείς και τα καθάρματα που κυβερνάνε τις ιμπεριαλιστικές χώρες μαζί με πολλές χιλιάδες κρατικούς λειτουργούς δεν θα μπορούσαν με άνεση να μοιραστούν τους ίδιους και πολλούς άλλους τίτλους. Αυτό δεν δίνει, ακόμη τουλάχιστον στα χαρτιά και στο διεθνές νομικό πλαίσιο, το δικαίωμα να τους δολοφονούν με το έτσι θέλω.
Με την χθεσινοβραδινή απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου για αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την επικράτειά του τα δεδομένα αλλάζουν. Άντε να δούμε τους προστάτες της διεθνούς νομιμότητας…
Με μόνιμη επωδό στις κυβερνητικές δηλώσεις ότι η Ελλάδα «είναι ο πιο σταθερός και ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή μας» πάει ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ και δεν θα είχε καμιά άλλη σημασία πέρα από το “είμαστε το αγκιστρωμένο ψάρι χωρίς δόλωμα” αλλά που τυχαίνει να μεταφράζεται τούτες τις μέρες καλά σας έκαναν εσάς αν και “φίλη χώρα” στο Ιράν. Η δε αξιωματική αντιπολίτευση έβγαλε και ανακοίνωση, ναι το τόλμησαν, όπου είπαν τα εξής αμίμητα: “ότι η εκτέλεση” είναι “επικίνδυνη ενέργεια” και “είναι μονόδρομος ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου”.
Και να ντρέπεσαι και να κλαις και να τους σιχτιρίζεις ολημερίς και ολονυκτίς που μετατρέπουν τη χώρα σε παραδούλα των δολοφόνων. Τέτοια κατάντια έπρεπε να συμπληρωθεί και με την ετοιμότητα της εξυπηρέτησης. Ήρθαν ελικοφόρα στη Σούδα και είναι σε ετοιμότητα για να βγάλουν Αμερικανούς από το Ιράκ όταν αρχίσουν τα δύσκολα. Και φυσικά η βάση θα αποτελέσει πυλώνα μιας επίθεσης και μετά θα κλαίνε πάλι για τα προσφυγικά κύματα…
Ρε άι στο διάολο μέρες που είναι.
Νίκος Κουτσοδήμος
Με πηγή μια “ανταπόκριση” της Μαρία Καστριασιανάκη, Λονδίνο, για την DW που δεν είχε σχέση με τη δημοσιογραφία
Leave a Reply