Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

▸ Προσλήψεις 1.500 αστυνομικών, στολές, εξαρτήσεις και οχήματα

Ως Άη-Βασίλης της καταστολής και της αστυνομικής βίας εμφανίστηκε δυο μέρες πριν τη νέα χρονιά ο Κυριάκος Μητοτσάκης που –κάθε άλλο παρά τυχαία– επέλεξε να κάνει μια γιορταστική εμφάνιση με την επανασυσταθείσα ομάδα ΔΙας. Το αστυνομικό σχήμα που έχει στιγματιστεί από εκατοντάδες καταγγελίες για παραβιάσεις δημοκρατικών δικαιωμάτων και μαζί με τα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ φροντίζει να διατηρείται ο μύθος του «σκληρού μπάτσου».

Στο εκπαιδευτικό κέντρο της αστυνομίας στο Μαρκόπουλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ενίσχυση των κατασταλτικών δυνάμεων με 450 νέα περιπολικά και μοτοσυκλέτες, 3.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, 500 ασυρμάτους, 3.000 νέες εξαρτήσεις και άλλο υλικό. Ενώ έχει δρομολογηθεί η απόκτηση ακόμα 700 νέων οχημάτων, 11.000 αλεξίσφαιρων γιλέκων, 3.500 ασυρμάτων, 1.200 στολών επιχειρήσεων και 12 drones. Παράλληλα, είπε πως «920 ένστολοι θα αναλάβουν καθήκοντα στις 17 Ιανουαρίου», ενώ θα υπάρξει «ταχεία ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με 1.500 στελέχη».
Σε μια περίοδο που τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν γάζες, σεντόνια, φάρμακα, νοσοκομειακό υλικό αλλά ούτε και αρκετούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Τα σχολεία δεν έχουν δάσκαλους, καθηγητές, γραφική ύλη. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι κοινωνικές δομές στερούντια τα στοιχειωδώς απαραίτητα. Προφανώς, όμως, όλα τα παραπάνω δεν έχουν θέση στο σκληρό νεοφιλελεύθερο λεξιλόγιο, ούτε σε μια πολιτική επιλογή στόχευσης στην πάταξη κάθε αντίδρασης απέναντι στις πολιτικές που προετοιμάζονται και θα ακολουθήσουν. Ήδη, άλλωστε, έχει δρομολογηθεί το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Την ίδια στιγμή που ετοιμάζονται νόμοι για την επαναφορά της «αξιολόγησης» των ΑΕΙ, δηλαδή της ιδιωτικοποίησης της παιδείας από την πίσω πόρτα, ενώ την… μπροστά θα τη φυλάνε οι δυνάμεις καταστολής με τον νέο εξοπλισμό τους.

Ο πρωθυπουργός ήταν άλλωστε σαφέστατος και στην ομιλία του προς τους αστυνομικούς, εξαγγέλοντας αστυνομοκρατία σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας: «Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα βλέπουν πια πολύ τακτικά και μία περίπολο στη γειτονιά τους», ανεφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα, ξεκαθάρισε πως «στηρίζω απόλυτα και τον αρμόδιο Υπουργό και την Ελληνική Αστυνομία. Κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε μία οργανωμένη Πολιτεία το μονοπώλιο της νόμιμης βίας το έχει μόνο το κράτος». Ο Κυριακος Μητσοτάκης επικαλέστηκε την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο, τονίζοντας πως «πριν από έξι μήνες, ο λαός μας ζήτησε τρία απλά πράγματα: Λιγότερους φόρους, νέες επενδύσεις και δουλειές και περισσότερη ασφάλεια».
Φυσικά, παρέλειψε να αναφέρει πως στην πραγματικότητα οι φόροι δεν μειώθηκαν, απλά άλλαξε ο «εισπράκτορας», αφού τα λεφτά μαζεύουν οι αυξημένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ και οι μεγαλύτερες εισφορές αντί για την εφορία. Επίσης, πως ανεργία παραμένει στα γνωστά υψηλά επίπεδα και οι μισθοί στα επίσης γνωστά χαμηλα. Έτσι, το μόνο που αυξήθηκε ειναι η αστυνομία και οι φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο για τις «νέες επενδύσεις».

Ακριβώς αυτό θα είναι το συνολικό πνεύμα, μέσα στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η ΝΔ. Θα επιχειρήσει ένα «εμπροσθοβαρές» αντιλαϊκό πρόγραμμα με εμφανή στόχο να εξαντλήσει στο έπακρο την πολιτική δυναμική των τελευταίων εκλογών.

ΠΡΙΝ