Μέρα «πανηγυρισμών» σήμερα για την κυβέρνηση της ΝΔ, που με όλες τις «τιμές» προχώρησε στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό East Med.  Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνάντησε σήμερα, ξεχωριστά, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.  Οι τρεις τους το απόγευμα είχαν τριμερή συνάντηση για τη συμφωνία, η οποία, παρουσία τους, υπογράφτηκε από τους από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη.

Πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου με την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, στο ταξίδι τους στις ΗΠΑ και στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ θα έχει στις αποσκευές του τη συμφωνία, δηλώνοντας πίστη και αφοσίωση στα αμερικανικά συμφέροντα. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ανατ. Μεσόγειο στην Ευρώπη, εξυπηρετώντας πλήρως τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών ενέργειας.

Οι ΗΠΑ, άλλωστε, με την υπογραφή της συμφωνίας έσπευσαν να μεταφέρουν τα συγχαρητήρια. Διαμέσου του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με δήλωσή του στον ΑΝΤ1, αναφέρουν:  «Ελπίζουμε ότι οι υπεράκτιοι πόροι της Κύπρου θα αναπτυχθούν προς όφελος των Κυπρίων. Υποστηρίζουμε τα ποικίλα, εμπορικά βιώσιμα μέσα για να προωθήσουμε την αγορά των υπεράκτιων πόρων της Κύπρου. Εξακολουθούμε να έχουμε ανησυχίες για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των παράνομων γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και της πρόσφατης συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Παρά τα μεγάλα (και προκλητικά) λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε πως η συμφωνία έχει, μεταξύ άλλων, και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή (!)  η χώρα μπαίνει ακόμα πιο βαθιά ως ένα από τα πιόνια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, βάζοντας το λαό σε ακόμα πιο επικίνδυνα «παιχνίδια. Όσον αφορά, μάλιστα, όσα επικαλείται η κυβέρνηση – όλα γίνονται υποτίθεται και για να αντιμετωπιστούν  οι τουρκικές προκλήσεις – αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια η πραγματικότητα την διαψεύδει.  Η Ελλάδα συνεχίζει να γίνεται ένα κομμάτι εξαρτημένο στην στον ανταγωνισμό της ενέργειας μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Γερμανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα που τα «πανηγύρια» δεν σταμάτησαν στην Αθήνα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ μίλησε για παραχωρήσεις οικοπέδων νοτίως του Καστελόριζου και της Κρήτης. «Με τη βοήθεια του Θεού, τους επόμενους μήνες, δηλαδή εντός του 2020, στο πλαίσιο της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα ξεκινήσουμε γρήγορα τις εργασίες παραχώρησης οικοπέδων» είπε . Επίσης, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε: «Υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι. Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε». Έκανε, δε, έμμεση αναφοράστον EastMed: «Όποιος και να συμμετέχει, κανένα σχέδιο στην περιοχή που αποκλείει την Τουρκία δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας». Να τονίσουμε, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στην ουσία προχώρησε σε συμφωνία χωρίς καν να έχει προηγηθεί η ανακήρυξη της ΑΟΖ, κίνηση που εντάσσεται στην πολιτική της προώθησης της συνεκμετάλλευσης μέσω της επιδιαιτησίας της Χάγης.

Να επισημάνουμε ότι πριν την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό, το μεσημέρι, στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπεγράφη το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της «Energean Oil & Gas» για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «EastMed», με στόχο προφανώς την εξασφάλιση των κερδών της κοινοπραξίας κατασκευάστριας του αγωγού.

Νωρίτερα, στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο τελευταίος πρότεινε να δημιουργηθεί μία τριμερή δύναμη πυρόσβεσης, μαζί με την Κύπρο, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον για μια τέτοια κίνηση, υποστηρίζοντας: «Μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες με την πάροδο του χρόνου». Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι ο αγωγός East Med. είναι σημαντικό ενεργειακό έργο το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο. Για ιστορική μέρα έκανε λόγο ο Ν. Αναστασιάδης.

Ημεροδρόμος