«Δεν έχω τέτοια εικόνα». Με αυτή τη φράση απάντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο «Βήμα» όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα κρούσματα εξευτελιστικής συμπεριφοράς και βίας των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι σε πολίτες.

— Δεν… είδε λοιπόν ο πρωθυπουργός τα ΜΑΤ να εξευτελίζουν και να «ξεβρακώνουν» ανθρώπους;

— Δεν … είδε ο Μητσοτάκης το ανοιγμένο κεφάλι του φοιτητή από τους ένστολους ροπαλοφόρους του κράτους του;

— Δεν έχει… εικόνα «εξευτελιστικής συμπεριφοράς» για τα γεγονότα από την έφοδο των κρατικών κουκουλοφόρων στο Κουκάκι;

— Δεν έχει… εικόνα για την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον των νοσοκομειακών γιατρών στο Ζάππειο;

— Δεν… είδε αστυνομικούς να σέρνουν, να χτυπούν, να απειλούν ανθρώπους στα Εξάρχεια και σε άλλες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας;

Όλα φυσικά και τα είδε, αλλά με άλλη οπτική… Με εκείνη την ταξική «οπτική» προσέγγιση από την οποία πηγάζει και το δόγμα «νόμος και τάξης» της κυβέρνησης του.  Είναι αυτό το δόγμα που στηρίζεται η ταξική βία που ασκεί μια αστική κυβέρνηση για να επιβάλλει τις πολιτικές της. Από την σκοπιά αυτή, λοιπόν, δεν έχει καμιά «εικόνα» εξευτελιστικής συμπεριφοράς και βίας των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι σε πολίτες. Το αντίθετο:

— Έχει την καλύτερη «εικόνα» για το έργο των  πραιτοριανών του («να μιλήσουμε, όμως, και για τα παιδιά που είναι στις κλούβες των ΜΑΤ;») είπε στην συνέντευξη του επιδιώκοντας να δικαιολογήσει την αστυνομική βία και αυθαιρεσία.

— Έχει την καλύτερη «εικόνα» για την πολιτική του και τη δράση αστικού κράτους και αστυνομίας. Το είπε, άλλωστε, και στη συνέντευξη του:  «Είχα πει προεκλογικά ότι θα αφήσω την Αστυνομία ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της. (…) Στηρίζω απόλυτα και τον αρμόδιο υπουργό και την Ελληνική Αστυνομία στο χρέος που ανέλαβαν να υπηρετήσουν. Κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε μια οργανωμένη πολιτεία το μονοπώλιο της νόμιμης βίας το έχει μόνο το κράτος»… 

Όμως στην συνέντευξη του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν εμφανίστηκε μόνο για να υπερασπιστεί το δόγμα «νόμος και τάξη». Μας είπε ακόμα ότι:

— Θα βάλει στο «γύψο» τις διαδηλώσεις με νέο νόμο που θα φέρει μέσα στο Γενάρη για την περιστολή τους γιατί όπως προκλητικά ανέφερε «η κανονικότητα συνεπάγεται κανόνες»!

— Στον ίδιο νόμο περί απεργιών θα βάλει ακόμα περισσότερο στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία. «Θα εκσυγχρονιστεί, θα αλλάξει και πλέον θα προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας στο σύγχρονο πλαίσιο»! Ένα πλαίσιο που φυσικά θα είναι κομμένο και ραμμένο σύμφωνα με τις υποδείξεις που κατά καιρούς έχει κάνει ο ΣΕΒ, με βάση τους κάθε είδους επενδυτές και κεφαλαιοκράτες. Πρόκειται για ένα «πλαίσιο» που θα επιχειρεί να επιβάλλει «σιγή νεκροταφείου» στην κοινωνία.

— Θα αλλάξει τον  εκλογικό νόμο εντός του Ιανουαρίου με νομοσχέδιο που θα δίνει το μπόνους «κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος», θα καταργήσει την απλή αναλογική. Απείλησε, δε, την κοινωνία ότι «αν ο εκλογικός νόμος δεν ψηφιστεί με 200 ψήφους, τότε οι επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το 2023, πολύ πιθανόν να είναι διπλές».

— Θα αγοράσει από την πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη F – 35! Συγκεκριμένα αναφερόμενος στην επίσκεψη του στο Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου και την συνάντηση του με τον Ντ. Τραμπ είπε: «Και θα ξεκινήσουμε επίσης τη συζήτηση ώστε να αποκτήσουμε, σε βάθος χρόνου και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, αεροσκάφη F-35». Φαίνεται τη νέα αγορά του αιώνα την έχει αποφασίσει από μόνος του (έγινε και στρατιωτικός και αεροπόρος) χωρίς να περιμένει να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για να αποφασίσει! Εκτός αν έχει συνεδριάσει και μας το κρατά κρυφό ο πρωθυπουργός;…

Συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω: Όλα τα βλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Ημεροδρόμος