Όπως έχει αναφερθεί η πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Σε όλη τη διάρκεια της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, τόσο το περιεχόμενο των ερωτήσεών της όσο και προτάσεις της έδειχναν τις προθέσεις της. Είχε φτάσει στο σημείο να πει «Τουλάχιστον δίνουν ένα πιάτο φαΐ στους Έλληνες», όταν ένας μάρτυρας περιέγραφε τα ρατσιστικά τους κηρύγματα σε τέτοιες εκδηλώσεις…

Τι να πρωτοαναφέρει κανείς; Εμείς παραθέτουμε ορισμένα από τα πλέον χαρακτηριστικά γεγονότα από την ακροαματική διαδικασία, που θα μπορούσε να πει κάποιος διαβάζοντάς τα «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια»…

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Η εισαγγελέας που με την πρότασή της προχτές «ξέπλυνε» τους χρυσαυγίτες:

  1. Έκανε δεκτά τα αιτήματα των χρυσαυγιτών που ζητούσαν κάθε τόσο τη σύλληψη των μαρτύρων κατηγορίας για ψευδορκία, ακόμα και των φίλων του Φύσσα που ήταν μαζί του το βράδυ της δολοφονίας.
  2. Οι ερωτήσεις της κατέτειναν στην αποδόμηση του κατηγορητηρίου και των μαρτυρικών καταθέσεων. Υπερασπιζόταν επί της ουσίας τη διάχυση του ρατσισμού στην κοινωνία, όταν απαντούσε στους μάρτυρες κατηγορίας που αναφέρονταν στα «συσσίτια των χρυσαυγιτών μόνο για Έλληνες» ότι «τουλάχιστον δίνουν ένα πιάτο φαγητό στους Έλληνες»!
  3. Συμβούλευε τους μάρτυρες κατηγορίας να κάθονται «στ’ αυγά τους». Συγκεκριμένα, όταν ο μάρτυρας Θ. Πισιμίσης, υπάλληλος του δήμου Χαλανδρίου, περιέγραψε πώς χτυπήθηκε από μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης το 2014, επειδή διαμαρτυρήθηκε για το κλίμα φόβου που διαχεόταν από τους χρυσαυγίτες σε συγκέντρωσή τους ενάντια στην προφυλάκιση των στελεχών της και όπως είπε «θεώρησα υποχρέωσή μου να αντιδράσω», η εισαγγελέας τού είπε χαρακτηριστικά «μήπως αν δεν είχατε αντιδράσει»…
  1. Συμμεριζόταν την «απορία» των χρυσαυγιτών, που διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για το πώς καταλάβαιναν οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες τα παραγγέλματα από τον επικεφαλής του τάγματος εφόδου!

 

  1. Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθειά της να μειώσει και να αμφισβητήσει μαρτυρίες δημοσιογράφων ή πανεπιστημιακών, με το σκεπτικό ότι ουδέποτε απευθύνθηκαν και «στην άλλη πλευρά», δηλαδή στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση, για να λάβουν την άποψή της (!) επί της ουσίας για τις εγκληματικές της πράξεις.
  2. Χαρακτηριστικές και οι ερωτήσεις της σε μάρτυρες όταν αναφερόταν στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής στα τζαμιά, όπως για το «αν είχαν άδεια», «αν είχαν άδεια παραμονής οι αλλοδαποί». Μάλιστα, για την επίθεση των χρυσαυγιτών στο Παλιό Εφετείο της Σωκράτους, όπου ζούσαν μετανάστες, ρωτούσε τους μάρτυρες «αν είχε γίνει έλεγχος από τις υγειονομικές υπηρεσίες του δήμου».
  3. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αγόρευσής της η επίθεση στο χώρο «Αντίπνοια», για την οποία ανέφερε πως «ναι μεν ο δράστης όταν μπήκε στο χώρο φώναξε “έχετε χαιρετισμούς από τη Χρυσή Αυγή ”, αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένο πρόσωπο που του έδωσε εντολή».
  4. Οι πάμπολλες φράσεις, δε, που περιλαμβάνει το κατηγορητήριο με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για μετανάστες ή για τη «σιχασιά που νιώθουν τα στελέχη της εντός του Κοινοβουλίου», ή για την «άνεση που νιώθουν στις κινήσεις τους λόγω της βουλευτικής ασυλίας» κ.λπ. ήταν αποσπασματικές, αφού «θα πρέπει να δούμε ολόκληρη την ομιλία για να δούμε τι εννοούν».
  5. Η κουφή φυσικά δεν άκουσε: Στη διαδικασία ανάγνωσης εγγράφων στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης ακούστηκαν, μεταξύ άλλων, και αποκαλυπτικές τηλεφωνικές συνομιλίες (από άρση τηλεφωνικού απορρήτου) του στρατολογητή του Ρουπακιά, χρυσαυγίτη Νικόλαου Αποστόλου, υπεύθυνου των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής του Πειραιά.

Ο Παύλος Φύσσας ήταν πλήρως στοχοποιημένος:

«Τον ψάχναμε τόσο καιρό» (…)«αυτούς τους ψάχναμε πολύ καιρό, είχαμε πάει και με τους Περαματιώτες 3 φορές Ρεσάλτο»

«Καλά του έκανε» (σ.σ. ο Ρουπακιάς του Φύσσα, που τον δολοφόνησε…), ο Ρουπακιάς έκανε «κάτι καλό για το κόμμα».

Ο Αποστόλου ακούγεται να λέει ότι αυτός είχε βάλει τον Ρουπακιά στα τάγματα εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης: «Τον είχα βάλει εγώ στις ομάδες ασφαλείας».

Λέει επίσης πως στη δολοφονία του Φύσσα και στο κυνηγητό που προηγήθηκε ήταν ο Τσάκας και όλοι «τους κυνηγήσανε ρε δεν έγινε μέσα στην καφετέρια(…) ήταν ο Τσάκας και όλοι αυτοί (…) ήταν εκεί και ο Τσάκας στο σκηνικό…», αναφερόμενος με το υποκοριστικό σε στέλεχος της τοπικής οργάνωσης.

Ακούγεται για πολλοστή φορά η ιεραρχία των ναζί στις κινήσεις τους: «Ναι, μωρέ, αυτό είναι η ιεραρχία (…) για να κάνεις κάτι παίρνεις πρώτα τον Γιάννη (σ.σ. τον Λαγό), ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο (Μιχαλολιάκο) και αν δώσει το ΟΚ ο μεγάλος, πας».

  1. Η τυφλή φυσικά δεν είδε:

…Δε θα μείνει τίποτα όρθιο. Τίποτα!

Ό,τι κινείται, σφάζεται.

Άγνωστος: – Ό,τι δεν κινείται, είναι μια χαρά;

Πατέλης: – Και πάλι σας λέω, αυτά είναι η θέση μου, δεν είναι η γραμμή. Την γραμμή περιμένω να την πάρουμε. Υπάρχει η περίπτωση να μας πούνε ότι “ξέρετε κάτι;, όχι απλά μην κάνετε τίποτα, πηγαίνετε σπίτι σας”. Και εσύ θα μου πεις “κάτσε ρε φίλε, εγώ σκεφτόμουν να πάω”. Εγώ επειδή είμαι Χρυσαυγίτης και εσύ και εσύ και εσύ και όλοι μας, έχουμε και κάποια πείρα. Η Χρυσή Αυγή πλέον έχει μπει στη ζωή μας, οτιδήποτε μας λένε πρέπει να το κάνουμε.

Εμένα αν μου πούνε πρέπει να κάτσω σπίτι μου, θα κάτσω σπίτι μου. Δεν μπορώ να πάω ούτε σαν αυτόνομος.

Δεν είμαι αυτόνομος! Είμαι στη Χρυσή Αυγή.

Εντάξει; Οπότε ό,τι γραμμή πέσει, αυτή θα ακολουθήσουμε.

Μαθαίνω, ρωτάω, μου απαντάνε και σας έρχεται μήνυμα.

Κάντε το σταυρό σας, να έρθει το μήνυμα “ΝΑΙ”.

Νομικοί κύκλοι πάντως εξέφρασαν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι η Εισαγγελέας κατάφερε να ολοκληρώσει την πρότασή της μέσα σε μόλις μία δικάσιμο, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μια τόσο περίπλοκη υπόθεση. Άλλωστε η ίδια, στην αρχή της ανακοίνωσης της πρότασής της έκανε λόγο για «μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια διαδικασίες στα ελληνικά δικαστικά χρονικά».

Μάλιστα, από τις 8 ώρες που διάβαζε σχεδόν ακατάπαυστα την πρότασή της, η κ. Οικονόμου αφιέρωσε περίπου τις τρεις στη λεπτομερή απαρίθμιση κάθε όπλου και σφαίρας που κατασχέθηκε από τους 69 κατηγορούμενους. Στον υπόλοιπο χρόνο κατόρθωσε και στρίμωξε τις εκτιμήσεις της για το πώς έγινε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και οι δολοφονικές επιθέσεις στους αιγύπτιους αλλιεργάτες και τα μέλη του ΠΑΜΕ, το ποιος είναι ένοχος και το ποιοι όχι, και βεβαίως το αν η Χρυσή Αυγή είναι ή δεν είναι εγκληματική οργάνωση.

Η πρόταση «άνοιξε» την όρεξη των φασιστοειδών

Την όρεξη των χρυσαυγιτών «άνοιξε» η προκλητική πρόταση της εισαγγελέα, που στην ουσία «ξεπλένει» τη ναζιστική εγκληματική δράση τους. Με τα όσα είπε η εισαγγελέας, πήραν αέρα και αφού επί μήνες κάρφωναν ο ένας τον άλλον και ξεκατινιάζονταν στο δικαστήριο, ξεσπάθωσαν ως κλασικοί θρασύδειλοι και προειδοποιούν για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης.

Στην ιστοσελίδα τους παραθέτουν αποσπάσματα από την εισαγγελική πρόταση, θριαμβολογούν και σχολιάζουν: «Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Δεν προέκυψε ότι δόθηκε εντολή από αυτή…». Στο ίδιο μήκος κύματος και το φασιστοειδές Μιχαλολιάκος, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ωρα», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ο δικαστικός αγώνας συνεχίζεται. Είμαστε αθώοι και παλεύουμε για την τελική δικαίωση. Ο αγώνας μας συνεχίζεται». Επιπλέον, βρήκε την ευκαιρία και εξαπέλυσε επίθεση σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Μάλιστα, το «Μακελειό» το πάει ένα βήμα παραπέρα, και πέρα από την αποθέωση στην εισαγγελέα («Δίκη Χρυσής Αυγής. Τούς έστειλε “αδιάβαστους” η εισαγγελέας»), αναφέρεται και στα μελλοντικά σχέδια της δολοφονικής Χρυσής Αυγής, γράφοντας: «Πάει για αρχηγός ο Κασιδιάρης για να ξαναμπούν στη Βουλή».

Εκτός αυτού, ενδιαφέρον έχει και η διαπίστωση του ΑΝΤ1 ότι σε περίπτωση που η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή και εφόσον η απόφαση τελεσιδικήσει, τότε η Χρυσή Αυγή θα λάβει μαζεμένα τα ποσά της κρατικής επιχορήγησης τα οποία παρακρατούνται από το 2013 ύστερα από σχετική απόφαση της Βουλής. Το ποσό που θα λάβει η Χρυσή Αυγή εάν η πρόταση γίνει δεκτή προκαλεί ζάλη αφού ήδη ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ και… ανεβαίνει.

Τέλος, στο twitter του ο Μιχαλολιάκος αναφέρει: «Η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση. Το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα θα ήταν πολύ διαφορετικό σήμερα, εάν επί 6 ολόκληρα χρόνια κάποιοι δεν “κανιβάλιζαν” διά του Τύπου το Κίνημά μας. Η ώρα της δικαίωσης όμως πλησιάζει».

Και για όποιον δεν κατάλαβε, ας φανταστεί το δικαστήριο να υιοθετήσει την πρόταση της εισαγγελέα και να πάρει μια απόφαση που θα αθωώνει τους χρυσαυγίτες και θα τους επιτρέπει να συνεχίσουν την εγκληματική τους δράση…

O δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης άφησε σοβαρές αιχμές για την Αδαμαντία Οικονόμου:

«Ήταν τόσο ακραία η πρόταση στο περιεχόμενό της που ένα μόνο μπορεί να είναι το συμπέρασμα: Κύκλοι του βαθέος κράτους – έως και παρακράτους – που τα προηγούμενα χρόνια συγκάλυπταν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, με προσβάσεις στην Εισαγγελία και σε συνεννόηση με τη ναζιστική συμμορία, επιχειρούν το ξέπλυμα της εγκληματικής οργάνωσης και την ολική επαναφορά της Χρυσής Αυγής στους δρόμους και στο πολιτικό σύστημα. Η εισαγγελέας της έδρας εμφανίστηκε σήμερα ως το ομιλούν εργαλείο αυτού του σχεδιασμού»

Επιμέλεια: Ν.Π.

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Κλικ, Documento, Vice.com

Εύφορη Πεδιάδα