Τρομοκρατική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στο Κουκάκι που εξελίχθηκε σε βαρβαρότητα και καταπάτηση του συντάγματος και των νόμων από την αστυνομία που προχώρησε και στη σύλληψη τριών κατοίκων της περιοχής (πατέρας και δύο γιοι) με το πρόσχημα ότι προέβαλαν αντίσταση. Καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία από τη μητέρα και σύζυγο των προσαχθέντων.

«Είναι η δεύτερη φορά που ξυπνήσαμε σε εμπόλεμη κατάσταση», δήλωσε (ANT1) η ιδιοκτήτρια του σπιτιού δίπλα από την κατάληψη της οδού Ματρόζου, η οποία εκκενώθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Όπως περιέγραψε η γυναίκα, χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού της και όταν ο σύζυγός της είδε τους άνδρες των ΜΑΤ εκείνοι του ζήτησαν να περάσουν στο διπλανό σπίτι.

«Έχετε χαρτί εισαγγελέα, όταν έχετε θα σας ανοίξουμε», είπε ο άνδρας, σύμφωνα με τη σύζυγό του.

Όπως η ίδια καταγγέλλει, λίγο μετά ακούστηκαν βήματα στην ταράτσα και ο άνδρας με τα δύο παιδιά της πήγαν να εξακριβώσουν τι συμβαίνει, οι αστυνομικοί τους πέταξαν κάτω, τους χτύπησαν και τους πέρασαν χειροπέδες.

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, η γυναίκα είδε ένα αστυνομικό να έχει πατήσει με το γόνατό του το κεφάλι του γιου της στο πάτωμα.

Η καταγγέλλουσα τόνισε πως λίγο αργότερα υπήρξε εισαγγελική παραγγελία για έρευνα στο σπίτι της. «Αφού έγιναν όλα αυτά ήρθε ο εισαγγελέας και έκαναν έρευνα στο σπίτι μας, μήπως κρύβαμε καταληψίες…

Φυσικά τίποτα δεν βρέθηκε!

«Το σημερινό κρεσέντο αστυνομικής βίας και καταστολής, που παραβιάζει ακόμα κι αυτούς τους αστικούς νόμους, βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ και το αρμόδιο υπουργείο», τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του προσθέτοντας, «οι εικόνες με τις συλλήψεις και τις «κουκούλες», αλλά και οι καταγγελίες για απειλή και άσκηση βίας, σε βάρος κατοίκων της περιοχής, έρχονται να προστεθούν σε άλλα απαράδεκτα κρούσματα, όπως αυτά του «ξεγυμνώματος» συλληφθέντων».

«Είναι προφανές ότι με αυτές τις πρακτικές οι δυνάμεις καταστολής κάνουν επίδειξη βίας, που στόχο έχει τελικά να τρομοκρατήσει το λαό και να εμπεδώσει το αυταρχικό δόγμα “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης» επισημαίνει το ΚΚΕ καταλήγοντας στο σχόλιό του, «σε αυτά τα κρούσματα πρέπει να υπάρχει απάντηση από το εργατικό κίνημα. Την αντιλαϊκή πολιτική και την κρατική καταστολή, που πάνε χέρι – χέρι, μπορεί να τις αντιμετωπίσει η πάλη του λαού και της νεολαίας».

Η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» μιλά για «πολεμικού χαρακτήρα εισβολές στις γειτονιές μας» και υπογραμμίζει ότι «αυτό δεν είναι κανονικότητα, είναι η εποχή της τρομοκρατίας που πρέπει να βασιλεύσει για να αποδοθεί ολόκληρη η γη στο κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Για να πάψουν οι γειτονίες μας να είναι συλλογικότητες αντίστασης ενάντια στην φορομπηξία και στην εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων από τα μεγάλα funds».

Η δημοτική παράταξη απευθυνόμενη στο δήμαρχο της πόλης, Κώστα Μπακογιάννη, τον καλεί να απαντήσει άμεσα: «Μέχρι πότε θα ζούμε σε γειτονιά-Παλέρμο, που κάθε μέρα δεν ξέρουμε με ποιον λιγότερο θα ξυπνήσουμε;».

“Ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας περιήλθε σε γνώση μου: για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στο Κουκάκι, σήμερα το πρωί, τα ΜΑΤ εισήλθαν χωρίς εντολή εισαγγελέα σε παρακείμενη κατοικία και κακοποίησαν άγρια τον πατέρα και τους δυο γιους του. Και αυτό, με το πρόσχημα ότι δεν επέτρεψαν την χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χώρου τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς επίδειξη εισαγγελικής εντολής.

Κοινοποιώ την παρούσα στον Συνήγορο του Πολίτη για να επιληφθεί πάραυτα της υπόθεσης, σύμφωνα με τον νόμο. Σας καλώ, εν τούτοις, να διατάξετε άμεσα και τη διεξαγωγή ΕΔΕ.”

Με τα όσα έχουμε ζήσει τους τελευταίους μήνες, το έργο του καθηγητή για περιστατικά «αστυνομικής βίας» γίνεται ιδιαίτερα βαρύ. Ο Ν. Αλιβιζάτος, με αφορμή το νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας στο Κουκάκι καλεί τον υπουργό να διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση και δεν αποκλείει την παραίτησή του από την Επιτροπή ωστόσο, δηλώνει πως δεν το κάνει σήμερα διότι πιστεύει «στη χρησιμότητά της».

Επιμέλεια: Ν.Π.

Εύφορη Πεδιάδα