Με 158 ψήφους υπέρ πέρασε ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ

Η κυβέρνηση αφού όλη μέρα εφάρμοζε το δόγμα «νόμος και τάξη» το βράδυ, με την ομιλία του πρωθυπουργού για τον προϋπολογισμό πρότεινε κι ένα νέο σλόγκαν: Μεσαία τάξη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι κι αυτοί που «παράγουν δίχως να φωνάζουν»! Με λίγα λόγια αυτό που προτείνει για το 2020 ο κ. Μητσοτάκης είναι «δουλέψτε και σκάστε»! Ο νέος ορισμός του πρωθυπουργού για τη «μεσαία τάξη», η οποία δεν χαρακτηρίζεται μόνο από οικονομικά κριτήρια αλλά είναι και εκείνοι οι πολίτες που θέλουν να εργαστούν και να προκόψουν, δεν είναι κάποια εύρημα του. Ολόκληρη η ομιλία του ήταν στηριγμένη στην στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων, μαζί με τα ψίχουλα για τους πολλούς (συμπεριλαμβανόμενης και της «μεσαίας τάξης»).

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του είπε ότι ο προϋπολογισμός «ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και δημιουργία  νέου πλούτου». «Στόχος μας είναι», είπε, «από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους».

Θα διανέμεται «τόσο δίκαια», αφού στο προϋπολογισμό φαίνονται οι πρόσθετες «αναπτυξιακές» φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο ύψους 616 εκατ. ευρώ, η εισφοροελάφρυνσή του κατά 123 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το ίδιο προκύπτει και από την… ένεση «ανάπτυξης» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που διασφαλίζουν επιπλέον 6 δισ. ευρώ από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για τη στήριξη των επενδύσεων.

Θα διανέμεται «τόσο δίκαια» που τα λαϊκά στρώματα επιβαρύνονται για το 2020 με  760 εκατ. ευρώ περισσότερους άμεσους και έμμεσους φόρους. Παράλληλα, μειωμένο κατά 192 εκατ. ευρώ είναι τα κονδύλια για κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Θα διανέμεται «τόσο δίκαια» που τα επιχειρηματικά κέρδη αναμένονται να αυξηθούν στα 541 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 24% από 28% και στα 75 εκατ. ευρώ από τη μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα μερίσματα στο 5% από 10%. Παράλληλα, υπάρχει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο προβλέπονται επιδοτήσεις συνολικού ύψους 6,75 δισ. ευρώ. Από αυτά 6 δισ. αφορούν τη συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ και τα 750 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λες και δεν έχει παρακολουθήσει τι γίνεται με το περιβόητο μέρισμα και το χάος που υπάρχει, περιέγραψε τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση του. Όπως αναφέραμε και στην αρχή ο πρωθυπουργός επέμεινε στις εξαγγελίες για τη μεσαία τάξη. Ο προϋπολογισμός, είπε, «δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρις στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν (…) Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης». Στο ίδιο διάστημα, συμπλήρωσε, ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες. «Γιατί το δίκαιο είναι να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και οι ακριβές ιδιοκτησίες της Μυκόνου», είπε προσπαθώντας να δείξει ότι «χτυπά» τους μεγαλοϊδιοκτήτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ισχυρίστηκε ότι  στο τελευταίο Eurogroup, αποφασίστηκε ότι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα να επιστραφούν στη χώρα μας. Τα ελληνικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2022, θα ενισχυθούν με πάνω από 5 δισ. ευρώ, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη «χρηματοδότηση της ανάπτυξης». Ποια ανάπτυξη; Το εξήγησε αμέσως μετά δίνοντας το παράδειγμα ότι μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα.

Με 158 πέρασε ο προϋπολογισμός 

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού ακολούθησε η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2020. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός κυρώθηκε με 158 ψήφους. Αξιοσημείωτο (ΝΑΤΟϊκό) είναι ότι με ευρύτατη πλειοψηφία 250 βουλευτών (39 όχι, 8 “παρών”) ψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου ‘Αμυνας. Οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν από 242 βουλευτές (55 όχι). Οι δαπάνες των υπολοίπων υπουργείων ψηφίστηκαν επίσης από 158 βουλευτές (139 κατά) με μόνη διαφοροποίηση στις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές (138 κατά).  Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300. Απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι κκ Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Ημεροδρόμος