Κατασταλτικό παραλήρημα της αστυνομίας ενώ η δικαιοσύνη θωπεύει τους Ναζί

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Κυβέρνηση αστυνομικής βίας και αθώωσης των Ναζί! Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μετά τα γεγονότα της Τετάρτης 18 Δεκεμβρίου, με την εκκένωση των καταλήψεων στο Κουκάκι και την πρόταση της Εισαγγελέως στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, που έρχονται να προστεθούν στα τόσα «μεμονωμένα περιστατικά» ουσιαστικής κατάλυσης δημοκρατικών κεκτημένων για τα οποία κάνουν λόγο Κυβέρνηση και ΜΜΕ.

Τα ξημερώματα και έπειτα από την εκκένωση της έπαυλης Κουβέλου στο Μαρούσι, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ οργάνωσαν επιχειρήσεις εκκένωσης τριών κατειλημμένων κοινωνικών χώρων, που έρχονται να αναδείξουν το υπαρκτό ζήτημα στέγης και κατοικίας στα αστικά κέντρα έστω και με ανεπαρκή τρόπο. Έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και προχώρησαν στη σύλληψη δέκα συνολικά ατόμων. Από αυτά, οι δύο διέμεναν σε διπλανή κατοικία και βίωσαν άγριο εξευτελισμό (με την καθιερωμένη πλέον, καθώς φαίνεται, τακτική του ξεγυμνώματος) και ξυλοδαρμό, επειδή δεν επέτρεψαν στους άνδρες των ΜΑΤ να χρησιμοποιήσουν το σπίτι τους ως ορμητήριο για την εκκένωση των καταλήψεων και ζήτησαν να δουν το σχετικό εισαγγελικό ένταλμα. Σήμερα το οικογενειακό άσυλο καταπατήθηκε στην πράξη και φάνηκε ξεκάθαρα ότι πλέον έχουμε να κάνουμε  με μια ολομέτωπη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα, αφού απέναντί τους η κυβέρνηση της ΝΔ και οι δυνάμεις καταστολής βάζουν όχι μόνον όποιον αγωνίζεται, αλλά και όποιον δεν συνεργάζεται μαζί τους.

Το μεσημέρι, η Εισαγγελέας στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια μαρτυρικών καταθέσεων, απολογιών κι αποκαλύψεων, πρότεινε την ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά – φυσικού αυτουργού για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την απαλλαγή όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων. Μια πρόταση, η οποία στηρίζεται στην κρίση της εισαγγελέως ότι η ανθρωποκτονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα δεν έγινε κατόπιν οργανωμένου σχεδίου και ότι κανείς δεν τον βοήθησε. Πρόκειται για μια πρόταση – σταθμός η οποία αφήνει ανοιχτό το θέμα απαλλαγής της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, καθιστώντας ζητούμενο αυτό για το οποίο μιλά όλη η κοινωνία, δηλαδή τη σύνδεσή της με την εγκληματική δράση των μελών της. Είναι σαφής η πρόθεση των Δικαστικών Αρχών να προστατεύσουν την νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής και του ίδιου του πολιτικού συστήματος να την κρατήσει εν ενεργεία και σε εγρήγορση για να την «αξιοποιήσει» εκ νέου  όποτε την ξαναχρειαστεί. Γι’ αυτό και απαιτείται άμεση πολιτική και κινηματική απάντηση απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή εξέλιξη.

Είναι προφανές ότι κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων και περιστατικών που δείχνουν το πέρασμα σε μια νέα εποχή, και γι αυτό Κεφάλαιο και εκφραστές του, φροντίζουν να διαμορφώσουν το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο και οπλοστάσιο ανταπόκρισης στις νέες συνθήκες. Δεν μας τρομοκρατούν, η επίδειξη της δύναμής τους, κρύβει πίσω της, τον φόβο και την αδυναμία απόσπασης κοινωνικής συναίνεσης, γι’ αυτό κι η βιτρίνα του νεοφιλελευθερισμού της τεχνολογίας, των δικαιωμάτων και της ανάπτυξης καθημερινά ραγίζει από βαθιές αντιδημοκρατικές εκτροπές βγαλμένες από άλλες δεκαετίες.

Για την Αριστερά και τις δυνάμεις του κινήματος, τίθεται πλέον με αναβαθμισμένους όρους το ζήτημα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, ατομικών και συλλογικών. Είναι αναγκαία και επίκαιρα τα αιτήματα για τον αφοπλισμό της αστυνομίας και την κατάργηση των ΜΑΤ και των άλλων επίλεκτων (παρά )κρατικών ομάδων κρούσης αλλά και για την ισόβια καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και το οριστικό κλείσιμο των γραφείων της σε κάθε γωνιά της χώρας. Ζητήματα για τα οποία και η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα παρότι ήταν στις προεκλογικές του εξαγγελίες και δεν μπορεί να εμφανίζεται τώρα ως υπερασπιστής των  λαϊκών δημοκρατικών κεκτημένων.

Γι αυτό και το ζήτημα της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών απέναντι στον αυταρχισμό, την κρατική καταστολή και την φασιστική απειλή, μέσα από μια πλατιά, μετωπική, μαχητική κίνηση που θα γίνει κομμάτι και υπόθεση του μαζικού κινήματος, τίθεται ως επιτακτική ανάγκη σήμερα. Με τις δυνάμεις μας θα συμβάλλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση!

kommon