Του Νίκου Καπιτσίνη

Eχοντας διανύσει μία σύντομη και σχετικά χαλαρή προεκλογική περίοδο, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα εκλέξουν τη νέα Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη Πέμπτη 12 Δεκέμβρη, δυόμιση χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές, τις οποίες η τότε πρωθυπουργός Μέι είχε προκηρύξει με σκοπό να ενισχύσει την πλειοψηφία της — την οποία όμως τελικά έχασε. Κάτι ανάλογο επιδιώκει και ο Μπόρις Τζόνσον — την απόλυτη πλειοψηφία που θα εγκρίνει τη συμφωνία του με την Κομισιόν, ώστε μέχρι τις 31 Γενάρη η χώρα να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η συμφωνία αυτή, η οποία έχει απορριφθεί από την απερχόμενη βουλή και από ένα μικρό τμήμα των Τόρις, αποτελεί το μεγάλο όπλο του Τζόνσον. Το βασικό επιχείρημά του είναι «ψηφίστε μας, να ολοκληρώσουμε το Brexit και να φέρουμε τη χώρα σε νέα τροχιά ανάπτυξης». Έτσι, ο ίδιος και το κόμμα του καταφέρνουν να αποκρύψουν καυτά θέματα, όπως η συνέχιση της λιτότητας και η ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, ενώ φέρνουν σε δύσκολή θέση τους Εργατικούς που δεν έχουν ξεκάθαρη θέση αναφορικά με την ΕΕ, καθώς υπόσχονται νέο δημοψήφισμα πάνω σε μία νέα συμφωνία. Ωστόσο, σε μία εκλογική μάχη που περιστρέφεται –με στρεβλό τρόπο– γύρω από το Brexit, ο Τζέρεμι Κόρμπιν εμφανίζεται εκ του πονηρού άτολμος και χωρίς να παίρνει θέση πάνω στο νέο δημοψήφισμα, με σκοπό να συγκεντρώσει ψήφους και από όσους τάσσονται υπέρ της αποχώρησης και από εκείνους που υποστηρίζουν την παραμονή. Παράλληλα, εκμεταλλεύεται τις εκλογές για να ξεδιπλώσει ένα μεγάλο πρόγραμμα κρατικοποιήσεων, που για να πραγματοποιηθούν από μια κυβέρνηση των Εργατικών, θα πρέπει να διαρραγούν οι σχέσεις τους με το κεφάλαιο, ενώ το μεγάλο του όπλο είναι η υπεράσπιση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Από τα μικρότερα κόμματα, αυτό του ακροδεξιού Φάρατζ έχει συνάψει μία άτυπη εκλογική συμμαχία με τον Τζόνσον, ενώ οι Φιλελεύθεροι προσπαθούν να συγκεντρώσουν όλες τις ψήφους υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ωστόσο χάνουν έδαφος όσο η συσπείρωση στον δικομματισμό εντείνεται. Η αριστερά, εκτός από ένα κομμάτι που παραδοσιακά ψηφίζει Πράσινους, όλα τα μικρά σχήματά της έχουν διεισδύσει στους Εργατικούς και δίνουν εδώ και 4 χρόνια τον υπέρ πάντων αγώνα για την κυβερνώσα Αριστερά, υπό τον Κόρμπιν…

ΠΡΙΝ