BG FFF weltweit | Deutschland | Klimastreik | Global Strike 4 Climate | Berlin (AFP/Getty Images/J. MacDougall)

Στην “πρωτοπορία” την ΕΕ θέλει να φέρει η πρόεδρος της Κομισιόν με ένα μεγαλεπήβολο περιβαλλοντικό σχέδιο που εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Κορυφής. Ανταγωνισμοί, παζάρια και συμβιβασμοί στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Τεράστια ποσά από τους εργαζόμενους προς τα μονοπώλια.

Ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ, νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, κάλεσε τα κράτη μέλη να στηρίξουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα λεγόμενο Green Deal, για μια συμφωνία που μέχρι το 2050 θα κάνει την Ευρώπη «ουδέτερη» σε ότι αφορά το ενεργειακό της αποτύπωμα.

Ουδέτερο ενεργειακό αποτύπωμα σημαίνει ότι από το 2050 δεν θα πρέπει να εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από χώρες της Ευρώπης αέρια που ενοχοποιούνται για την κλιματική αλλαγή, για να σταθεροποιηθεί έτσι η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε σήμερα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε: Δείχνει πώς να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και εργασίας, παραγωγής και κατανάλωσης ώστε να ζούμε πιο υγιεινά και να καταστήσουμε τις επιχειρήσεις μας καινοτόμες. Θα κάνουμε την πρώτη κίνηση και θα κινηθούμε γρήγορα, ώστε να βοηθήσουμε την οικονομία μας να κατακτήσει ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία καλύπτει, ιδίως τις μεταφορές, την ενέργεια, τη γεωργία, τα κτίρια και βιομηχανίες, όπως τη βιομηχανία χάλυβα, σκυροδέματος, ΤΠΕ, την κλωστοϋφαντουργία και τη χημική βιομηχανία. Για να εντάξει στη νομοθεσία την πολιτική φιλοδοξία να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη παγκόσμια κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, η Επιτροπή θα υποβάλει εντός 100 ημερών τον πρώτο «ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα». Για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι μας για το κλίμα και το περιβάλλον, η Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα για το 2030, τη νέα βιομηχανική στρατηγική και το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για βιώσιμα τρόφιμα και προτάσεις για μια Ευρώπη χωρίς ρύπανση.

Σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας την αρχή, ενέκρινε προχτές μια κολοσσιαία βοήθεια ύψους 3,2 δισ. ευρώ σε κοινοπραξία επιχειρήσεων από διάφορα κράτη – μέλη, με σκοπό να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στον τομέα των ηλεκτρικών μπαταριών, σε απάντηση της κινεζικής επέλασης. Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, επτά κράτη – μέλη της ΕΕ θα καταβάλουν κρατικές ενισχύσεις σε μια κοινοπραξία 17 επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο «πρότζεκτ». Συγκεκριμένα, η Γερμανία θα δώσει 1,25 δισ. ευρώ, η Γαλλία 960 εκατ., η Ιταλία 570 εκατ., η Πολωνία 240 εκατ., το Βέλγιο 80 εκατ., η Σουηδία 50 εκατ. και η Φινλανδία 30 εκατ. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν εταιρείες – μεγαθήρια, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία BMW, οι χημικές βιομηχανίες BASF και «Solvay» κ.ά. Για να παρακάμψει μάλιστα τη νομοθεσία περί «ανταγωνισμού», που απαγορεύει την άμεσα κρατική επιδότηση επιχειρήσεων, η Κομισιόν επικαλείται «σημαντικούς τεχνολογικούς και οικονομικούς κινδύνους» εξαιτίας του ανταγωνισμού με την Κίνα, ενώ συνοδεύει την απόφαση και με διακηρύξεις για την ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας του περιβάλλοντος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Αντιθέσεις, παζάρια και συμβιβασμοί

Το μεγάλο ερώτημα αυτής της εβδομάδας είναι πόση αντίσταση θα προβάλλουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ στα σχέδια φον ντερ Λάιεν. Κανείς αρχηγός κράτους και κυβέρνησης της ΕΕ δεν θα ήθελε να αποκτήσει τη ρετσινιά ότι μπλοκάρει το Green Deal, γι’ αυτό και δεν αναμένεται κάτι τέτοιο. «Πολλές κυβερνήσεις ελπίζουν, και μαζί η γερμανική κυβέρνηση», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρντ, «ότι από το Συμβούλιο Κορυφής θα δοθούν ενθαρρυντικά μηνύματα και η ΕΕ θα είναι σε θέσει να δεσμεύσει ορισμένα κράτη στο θέμα του ουδέτερου περιβαλλοντικά αποτυπώματος».

Οι χώρες αυτές είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, αλλά και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες δεν έχουν πειστεί και θα προβάλλουν αντιστάσεις. Ζητούν από τις Βρυξέλλες οικονομική στήριξη για να δώσουν την συγκατάθεσή τους στις αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές στη βιομηχανική παραγωγή. Η πρόεδρος της Κομισιόν τους έχει υποσχεθεί ήδη βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από το λεγόμενο Ταμείο Just Transition, δηλαδή Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Υπέρ της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας τάχθηκαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης, στηρίζοντας τα σχέδια των Βρυξελλών για μια Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη, εν όψει και της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών εντός της εβδομάδας.

«Η Ευρώπη διαθέτει την τεχνολογία και την πολιτική βούληση να ηγηθεί της μετάβασης προς ένα κλιματικά ουδέτερο, βιώσιμο μέλλον», ανέφερε σε έγγραφό της η Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα για τη Βιομηχανία(ΕRT). «Τα παγκόσμια περιβαλλοντικά και μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη είναι εμφανή, ενώ το κόστος του να παραμείνουμε αδρανείς είναι δυσβάσταχτο», υπογραμμίζει η ERT, στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής ορισμένων από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως ο Ζαν-Πολ Αγκόντης L’Oreal, ο Τζο Κέζερ της Siemens και ο Χέλγκε Λουντ της BP, μεταξύ άλλων.

Ποια είναι τα κίνητρα τους;

Είδαν ότι έχει ψωμί, πολύ ψωμί, στην κυριολεξία πολλά δις και βουρ στον πατσά, συγγνώμη στην πράσινη ανάπτυξη, με πράσινες επενδύσεις, για πράσινη παραγωγή, για πράσινα προϊόντα, για πράσινα φύκια και μεταξωτές κορδέλες. Θα ηγηθούν μιας αναγκαίας οικολογικής στροφής σωτηρίας ποιοι(;) αυτοί που ευθύνονται για το σημερινό χάλι, με τις ανεμογεννήτριες της αμαρτωλής Siemens και το φυσικό αέριο της εξίσου αμαρτωλής BP ή τα φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα της Bayer που αγόρασε τη Monsanto με το Roundup!

Αν κάτι προκύπτει ως συμπέρασμα, είναι ότι ο ανταγωνισμός γύρω από την «πράσινη ανάπτυξη» φουντώνει, με τα κράτη να στέκονται «σωματοφύλακες» των μονοπωλίων τους στην προσπάθεια να κατακτήσουν την πρωτοκαθεδρία στις αγορές, διοχετεύοντας τεράστια ποσά από το ξεζούμισμα των εργαζομένων και του λαού για τη στήριξη των επενδύσεων. Όσο για την απαγόρευση των κρατικών ενισχύσεων στο όνομα του ανταγωνισμού, αποδεικνύεται ότι είναι «για τα μάτια του κόσμου», αφού η κρατική στήριξη στο κεφάλαιο γίνεται με άπειρους τρόπους και από διάφορα κανάλια, ενώ όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν, ακόμα και τα προσχήματα πάνε περίπατο.

Καταλαβαίνουν ότι έχουν μείνει πίσω από την Κίνα. Καταλαβαίνουν ότι και οι ΗΠΑ του Τραμπ, με αυτόν ή χωρίς αυτόν, θα αλλάξει στάση, θέλει δεν θέλει, αλλιώς θα χάσει τελείως το τρένο των εξελίξεων και τρέχουν να προλάβουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Και θα το κάνουν με τον μόνο τρόπο που ξέρουν καλά ταΐζοντας τους πλουσίους από το πιάτο του φτωχού, δίνοντας απλόχερα στα μονοπώλια για να αλλάξουν τον τρόπο καταστροφής του πλανήτη και της ζωής των εργαζομένων.

Επιμέλεια-σχόλιο: Πάνος Ευθυμίου

ΠΗΓΗ: Ειρήνη Αναστασοπούλου / Die Welt /dw / dpa / Ριζοσπάστης

Εύφορη Πεδιάδα