Άρον άρον αποσύρεται η απόφαση για «ενίσχυση του Τύπου» μετά το φιάσκο του «Μακελειού»

Σε φιάσκο εξελίχθηκε για την κυβέρνηση η υπουργική απόφαση με την οποία ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «ενίσχυσης του Τύπου» μεταξύ των οποίων ήταν το «Μακελείό», που παραλίγο να λάβει 200.000 ευρώ. Στον… ΣΥΡΙΖΑ τα ρίχνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μολονότι οι όροι για την επιδότηση προβλέπουν ρητά ότι θα πρέπει η εφημερίδα να μην «προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων» κλπ.»

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στη «Διαύγεια» και προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, το «Μακελειό» επρόκειτο να λάβει  200.000 ευρώ, μολονότι το άρθρο 4 της Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο, αναφέρει ρητά ότι «η ύλη των εφημερίδων που δικαιούνται επιδότησης πρέπει να μην θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

Η ευθύνη γι αυτήν την επιλογή βαραίνει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο κατάλογος των επιχειρήσεων που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις καταρτίστηκε από τη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Πρόκειται για μία από τις πρώτες αποφάσεις τις κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον Ιούλιο, που κατήργησε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και μετέφερε τις αρμόδιότητες υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού.

Κρατική επιδότηση στο «Μακελειό» και πολλές παλινωδίες για την «ενίσχυση του Τύπου»

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η λίστα με τις 36 εφημερίδες που λαμβάνουν ετήσια κρατική επιδότηση, ύψους έως και 200.000 ευρώ, από το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου. Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με την κρατική επιδότηση σε εφημερίδες, η (το λιγότερο) προχειρότητα είναι έκδηλη. Εντύπωση για παράδειγμα, προκαλεί το γεγονός ότι εκδοτικές επιχειρήσεις με ελάχιστους εργαζόμενους και πολύ μικρή κυκλοφορία λαμβάνουν το πλήρες ποσό. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί ότι ανάμεσα στις εφημερίδες που επιδοτούνται είναι και το «Μακελειό», για το οποίο, κάποιος στην κυβέρνηση έκρινε ότι η ύλη του «δεν εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων» κλπ…

του Θάνου Καμήλαλη

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση των υπουργών Σταϊκούρα και Πέτσα, μαζί με τον υφυπουργό Σκυλακάκη, 36 εφημερίδες προκειται να λάβουν συνολικά 6,7 εκατ. ευρώ, ενώ όπως έχει οριστεί στην υπουργική απόφαση που πέρασε επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2019, το μέγιστο ύψος της επιδότησης είναι 200.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν έχει τηρηθεί η προϋπόθεση για συσχετισμό του ύψους της επιχορήγησης με κριτήριο τον αριθμό των εργαζομένων. Στην αρχική υπουργική απόφαση προβλέπόταν ρητά ότι ο τρόπος υπολογισμού της ενίσχυσης έχει άμεση σχέση με τον άριθμο των εργαζομένων με σύμβαση πλήρους απασχόλησης που δηλώνει η εκάστοτε επιχείρηση. Στην πράξη, αυτό δεν εφαρμόζεται, κάτι που συμβαίνει γιατί η επιχορήγηση ήταν εξαρχής υψηλή, συνολικά 6. εκατ (με ΝΔ πήγε στα 6,7 εκατ.) και έθετε ως όριο τις 200.000 ευρώ.

Συνοπτικά, η επιχορήγηση φτάνει και περισσεύει ώστε σχεδόν όλοι να πάρουν το μάξιμουμ.

Το αποτέλεσμα είναι, εφημερίδες που δηλώνουν 3 ή 4 ή 5 εργαζόμενους, όπως το «Μπαμ», η «Εποχή» ή η «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» να λαμβάνουν 200.000 ευρώ. Μάλιστα, η αστική μη κερδοσκοπική επιχείρηση που εκδίδει τον «Δρόμο της Αριστεράς» φαίνεται να απασχολεί μόνο έναν εργαζόμενο, ωστόσο θα λάβει 200.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό λαμβάνουν εφημερίδες όπως η «Εφημερίδα των Συντακτών», η «Καθημερινή», ο όμιλος Μαρινάκη (Βήμα, Νέα) και το «Documento»

Το βασικό «ερώτημα» όμως έχει να κάνει με την εφημερίδα «Μακελειό», φυλλάδα γνωστή για τις ακροδεξιές χυδαιότητες που διασπείρει σε μόνιμη βάση.

Παράλληλα, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τροποποίηση της αρχικής απόφασης, τον περασμένο Οκτώβριο, επέτρεψε να ενταχθούν στο πρόγραμμα αφερέγγυοι εκδότες, με επιχειρήσεις που δεν είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες, ούτε έχουν φροντίσει να ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλών. Η μόνη προϋπόθεση αυτής της φωτογραφικής αλλαγής είναι ότι η επιχορήγηση θα πρέπει να εκχωρηθεί για την πληρωμή των οφειλών (Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενοι). Αυτό σημαίνει όμως, ότι το κράτος ανέλαβε να καλύψει ζημιές τις οποίες μάλιστα οι εκδότες δεν ενδιαφέρθηκαν καν να ρυθμίσουν. Μαζί με αυτο, η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε το όριο λειτουργίας μια επιχείρησης που δικαιούται ενίσχυση, από τους 24 στους 18 μήνες, μία διάταξη που, όπως είχε σημειώσει το Documento, εξυπηρετεί π.χ. την εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Συν τοις άλλοις, τίθεται και ζήτημα ανταγωνισμού, καθώς ανάμεσα στη λίστα, υπάρχουν ΜΜΕ που επιδοτούνται μεν για την έντυπη μορφή τους, ωστόσο η πραγματική τους δύναμη και επιρροή βρίσκεται στο διαδίκτυο.

Το αν, το γιατί και το με ποια κριτήρια θα πρέπει το κράτος να επιδοτεί ΜΜΕ είναι μια μεγάλη συζήτηση (ειδικά όταν πολλά από αυτά τα χρήματα καταλήγουν σε ολιγάρχες ή αφερέγγυους επιχειρηματίες). Την άποψή μας στο ThePressProject, την ξερετε όσοι/ες μας διαβάζετε τακτικά: Δεν δεχόμαστε χρήματα από κράτος, τράπεζες και πολυεθνικές. Αλλά ανεξάρτητα από αυτήν την κουβέντα και την εν γένει κατάσταση του Τύπου στην Ελλάδα σήμερα, το σίγουρο είναι ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης έχει υλοποιηθεί τσαπατσούλικα, με σοβαρά λάθη, παραβιάσεις και φωτογραφικές αλλαγές. Για πολλούς εκδότες πάντως, τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς…

tpp