Οποιοι άκουσαν το κλείσιμο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στις εργασίες του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας εύκολα κατάλαβαν τους «φίλους» και τους «εχθρούς» της κυβέρνησης: ΝΑΤΟφροσύνη, νόμος κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων μαζί με αστυνομοκρατία και ακροδεξιός λόγος ενάντια στους πρόσφυγες.

Ο τρόπος που πρόκειται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις προκλήσεις Ερντογάν είναι η… στήριξη  από τους «προστάτες» του ΝΑΤΟ. Οι ίδιοι δηλαδή «προστάτες» της συμμαχίας που συμμετέχει και η Τουρκία και – έχει αποδειχθεί πολλές φορές στην Ιστορία –  «βοηθούν» μόνο όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ισχυρότερων χωρών της «συμμαχίας» (ΗΠΑ, Γερμανία κ.α), βάζοντας ακόμα και σε κίνδυνο ολόκληρες περιοχές του πλανήτη.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ, στη μεθαυριανή σύνοδο, στο Λονδίνο, τη στήριξη του και ισχυρίστηκε:

«Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας, που ουδέποτε επιδίωκε ούτε επιδιώκει την ένταση στην περιοχή μας».

Ο πρωθυπουργός δεν ξέχασε την αναφορά στις διαδηλώσεις που η κυβέρνηση ήδη αντιμετωπίζει με αστυνομοκρατία και πρόκειται να οξύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της. Σε συνέχεια των εξαγγελιών για νόμο ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις επανέλαβε όλη την επιχειρηματολογία που λέει ότι οι διαδηλώσεις… κόβουν την κίνηση στην «αγορά» (λες και αυτό δεν συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν χρήματα στις οικογένειες για να αντιμετωπίσουν ακόμα και τις βασικές ανάγκες) και «ταλαιπωρούν τους πολλούς»:

«Μόλις χθες, το κέντρο της Αθήνας ήταν πάλι κλειστό. Γιατί πάλι κάποιοι λίγοι θέλησαν να ταλαιπωρήσουν τους πολλούς. Και ανεξάρτητα από το πόσοι ήταν οι ίδιοι, με το “έτσι θέλω” αποφάσισαν για τη ζωή όλων στην πρωτεύουσα. Των καταστημάτων και των πελατών, των κατοίκων και των περαστικών. Ακόμη και των ξένων επισκεπτών. Γιατί; Γιατί έτσι επέλεξαν εκείνοι που θέλουν την Ελλάδα εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη. Ε, λοιπόν, όχι. Κανονικότητα -και η λέξη προέρχεται από τον “κανόνα”.  Μέσα στις επόμενες εβδομάδες κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την ανακοίνωση, την οργάνωση και την κατανομή των διαδηλώσεων».

Ο πρωθυπουργός δεν είχε το ρόλου του εχθρού των προσφύγων και των μεταναστών. Τον άφησε στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με μια ρατσιστική ομιλία εξάντλησε ολόκληρο ακροδεξιό λεξιλόγιο και το πήγε και ακόμα παραπέρα:

«Η κυβέρνηση έκανε άριστα που διευκρίνισε, αρχή-αρχή, ότι από το σύνολο όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στα hot spots σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι πια πρόσφυγες. Είναι μετανάστες που μπήκαν παράνομα. ‘Αρα, είναι παράνομοι μετανάστες. Λαθρομετανάστες που πρέπει να τους ξεχωρίζουμε από όσους μπαίνουν νόμιμα γιατί αλλιώς αδικούμε τους νόμιμους μετανάστες»

«…αληθινοί πρόσφυγες, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Γενεύης, είναι πια ελάχιστοι. Εμείς, άλλωστε, οι Έλληνες, είμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό παιδιά και εγγόνια προσφύγων και μεταναστών και είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό. Μικρασιάτες Έλληνες, που ήλθαν το ’22, δεν έκαναν “εισβολή” στην Ελλάδα και οι Έλληνες που πήγαν τις επόμενες δεκαετίες μετανάστες, δεν μπήκαν παράνομα ως “εισβολείς” στις υπερπόντιες χώρες που τους υποδείχθηκαν….».

«Η χώρα μας υφίσταται πλέον ένα άτυπο λαθρο-εποικισμό. Μπαίνουν όσοι θέλουν, ακόμα και από χώρες, όπως το Μαρόκο, η Τυνησία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που δεν έχουν κανένα πόλεμο. Αυτό δεν αλλάζει εύκολα, δεν αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη, αλλά πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο. Κάτι τελευταίο: Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με τα ανοικτά κέντρα, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, για τα οποία αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες. Δεν είναι ούτε ρατσιστές, ούτε ξενόφοβοι. Βλέπουν δίπλα τους να εγκαθίστανται άνθρωποι που ήλθαν χωρίς άδεια, χωρίς να ρωτήσουν κανένα, που δεν υπάγονται στους νόμους της χώρας και στον έλεγχο των αρχών, και που δεν ξέρουμε καν ποιοι είναι».

Ημεροδρόμος