Λίγες μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας του πρώτου αποτεφρωτήριου νεκρών στην Ελλάδα, η Ιερά Σύνοδος με μια τετρασέλιδη έντυπη έκδοση παίρνει σαφή και σκληρή θέση για το ζήτημα της αποτέφρωσης, εκφράζοντας την πάγια αντίθεσή της στην μέθοδο αυτή και κάνοντας λόγο για «ωμή ανακύκλωση» του ανθρώπινου σώματος, διεκδικεί την αποκλειστικότητα στην μετά θάνατο διαχείριση αυτού.

Η ανακοίνωση που βρίσκουμε στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων αναφέρει στο ξεκίνημα της:

«H ταφή ανήκει στην παράδοση της Εκκλησίας που σέβεται το ανθρώπινο σώμα ως δημιούργημα του Θεού, γι’ αυτό και το ενταφιασμένο σώμα γίνεται αντικείμενο φροντίδας και προσευχών . Το νεκρό σώμα δεν είναι «στέρεο απόβλητο» οπως το αντιμετωπίζουν οι θιασώτες της αποτέφρωσης». «Η εκκλησία είναι χώρος ελευθερίας και δεν καταναγκάζει κανέναν να τηρεί τις παραδόσεις της» «Όσοι επιλέξουν την αποτέφρωση δε θα τύχουν κηδείας».

Υπενθυμίζουμε πως η εγκατάσταση του πρώτου αποτεφρωτήριου νεκρών στην χώρα μας δημιουργήθηκε στη Ριτσώνα Ευβοίας από ιδιώτες, μόλις ενάμισι χρόνο αφότου δόθηκε αυτή η δυνατότητα, τη στιγμή που μεγάλοι δήμοι της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ίδια τα δημοτικά τους συμβούλια, παρεμβάσεις της Εκκλησίας και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων, προσφυγές στα δικαστήρια και σειρά πολεοδομικών και χωροταξικών προβλημάτων

νόστιμο ήμαρ