Του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

Τα αρχικά τους προκαλούν ανατριχίλα. Ξυπνούν μνήμες. Οι «πολιτοφύλακες» που όπως παραδέχεται το Γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών βρίσκονται «σχεδόν παντού στη Γερμανία» επιχειρούν να αναβιώσουν τον εφιάλτη.

Οι «πολιτοφύλακες» δρουν με το σύνθημα δημιουργήστε “Ζώνες Προστασίας” (Schafft Schutzzonen) στη Γερμανία. Από τη συγκεκριμένη φράση έχουν δημιουργήσει και το έμβλημα τους, το οποίο φέρουν στα κόκκινα γιλέκα που φορούν στις «περιπολίες» τους. Πρόκειται για ένα διακεκομμένο  «S» που ουσιαστικά σχηματίζει δύο «S», με τέτοιο τρόπο που να παραπέμπουν «καμουφλαρισμένα» στα αρχιγράμματα των SS (SchutzStaffel) της ναζιστικής Γερμανίας του Χίτλερ.

Μπορεί η .«στολή» τους να είναι γελοία. Με αυτή όμως περιπολούν σε κεντρικούς δρόμους πόλεων της Γερμανίας. Ελεύθερα. Κανονικά. Κατά ομάδες. Τα μέλη των πολιτοφυλάκων ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν τη δημιουργία …«ζωνών ασφαλείας για πολίτες» και ότι είναι «τα αυτιά και τα μάτια της αστυνομίας».

Πίσω από την «εύηχη» προπαγάνδα τους κρύβονται ομάδες ακροδεξιών και νεοναζί, οι οποίοι πλαισιωμένοι από τους αναγκαίους «κυρ-παντελίδες» των «αγανακτισμένων πολιτών» – που ευδοκιμούν σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο – έρχονται να καλλιεργήσουν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό με απώτερο σκοπό την στρατολόγηση για την ενίσχυση των πολιτικών μορφωμάτων τους.

Πωλούν «ασφάλεια και τάξη» τα σύγχρονα «SS»

Δημιουργήθηκαν το 2015 με πρωτοβουλία του φασιστικού, νεοναζιστικού κόμματος «Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας» (NPD). Το τελευταίο διάστημα όμως, σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ της DW έχουν εντείνει τη δράση και την παρουσία τους. «Σχεδόν παντού στη Γερμανία υπάρχουν πολιτοφυλακές», παραδέχεται το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών σε επερώτηση του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke).

Οι αυτόκλητοι πολιτοφύλακες ζητούν τη δημιουργία «ζωνών προστασίας», στις οποίες «οι Γερμανοί να είναι ασφαλείς». Η φρασεολογία τους και η δράση τους θυμίζει στα πρώτα βήματα των «Ταγμάτων Εφόδου» της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Τότε που ελληνικά κανάλια και εφημερίδες έκαναν αφιερώματα για τη «βοήθεια» που πρόσφεραν σε ηλικιωμένους προκειμένου να διασχίσουν το δρόμο, να πάρουν την σύνταξη από το ΑΤΜ. Τους τρόπους που περιφρουρούσαν γειτονιές από την …εγκληματικότητα. Αργότερα βέβαια ήρθαν οι άγριες επιθέσεις σε μετανάστες, τα χρυσαυγίτικα εγκλήματα και δολοφονίες…

Από την πλευρά τους, τα γερμανικά σύγχρονα «SS» εμφανίζονται σε εκείνες τις συνοικίες πόλεων της Γερμανίας που οι ίδιοι θεωρούν ότι μαστίζονται από τη μικροεγκληματικότητα. Οι περιπολίες γίνονται κατά προτίμηση σε συνοικίες με μεγάλο αριθμό μεταναστών, σε μία προσπάθεια όπως ισχυρίζονται να “διαφυλαχθεί η ασφάλεια και η τάξη”!!! «Νόμος και τάξη» λοιπόν από τα «SS».

Ο Σεμπάστιαν Σμίντκε, μέλος του NPD στο Βερολίνο και οργανωτής της πρωτοβουλίας στη Γερμανική πρωτεύουσα (παρότι υπόδικος για υποκίνηση ρατσιστικής βίας), δηλώνει για να δικαιολογήσει τη δράση τους: «Πολλά έχουν αλλάξει λόγω της προσέλευσης αλλοδαπών»…

Ο ίδιος συνεχίζει : «Υπάρχουν προβλήματα εκεί που ανοίγουν προσφυγικοί καταυλισμοί, υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις. Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα. Περιπολούμε και βλέπουμε αν μία περιοχή είναι ασφαλής.Προσωπικά μου είναι αδιάφορο πώς ονομάζεται ο καθένας. Εμείς κάνουμε αυτό που κάνουμε από πεποίθηση και το θεωρούμε λογικό. Αδιαφορώ αν κάποιοι το αποκαλούν ακροδεξιό… Ο κόσμος επικροτεί τις περιπολίες».

«Οι ομάδες αυτές που αποτελούνται κυρίως από ακροδεξιούς και χούλιγκαν προσπαθούν μέσω των “περιπολιών” τους να κερδίσουν την εύνοια των πολιτών», ανέφερε ο τοπικός υπ. Εσωτερικών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρόιλ, στη διάρκεια συζήτησης στο τοπικό κοινοβούλιο.

Δημοσκόπηση ωστόσο του ινστιτούτου YouGov από το 2016 δείχνει ότι το 29% των ερωτηθέντων θα μπορούσε να φανταστεί να συμμετάσχει σε πολιτοφυλακή προσφεύγοντας στη βία για την υπεράσπιση των συμφερόντων του σε περίπτωση που το κράτος δεν το πράττει!!!

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος στο Βερολίνο αναφέρει ότι παρακολουθεί την καμπάνια (!!!) για τις “ζώνες προστασίας” στην οποία το NPD, όπως έχουν αντιληφθεί οι αρχές, επιχειρεί “να αυτοπροβληθεί ως δύναμη προστασίας απέναντι στη δήθεν βία των αλλοδαπών και να εδραιώσει μη προσβάσιμες ζώνες (no-go-areas)”. Δεν έχετε παράπονο και παρακολουθεί και καταγράφει τα γεγονότα…

Μήπως σας θυμίζουν τίποτα όλα τα παραπάνω; Τα ακούμε συχνά πυκνά – είναι σχεδόν καρμπόν – και στην ελληνική επικράτεια από ρατσιστές και ακροδεξιούς που εφορμούν εναντίον μεταναστών ειδικά σε περιοχές που επιχειρείται να δημιουργηθεί προσφυγικός καταυλισμός. Στην Ελλάδα τους δικούς μας «πολιτοφύλακες» χωρίς γιλέκα τους συντηρούν μια σειρά από αστούς πολιτικούς που ποικιλοτρόπως χαϊδεύουν τα αυτιά των Ελλήνων επίδοξων …«πολιτοφυλάκων».

Η δράση τους είναι νόμιμη…

Ας επιστρέψουμε όμως στη Γερμανική πραγματικότητα. Η δράση των πολιτοφυλάκων με το έμβλημα «S» δεν θεωρείται παράνομη από το Γερμανικό κράτος. Οι «πολιτοφύλακες» γνωρίζουν σύμφωνα με την «DW» ότι «η δράση τους δεν είναι παράνομη από τη στιγμή που δεν “ασκεί βία”, ούτε συλλαμβάνει υπόπτους». Την ίδια ώρα η Γερμανική αστυνομία περιορίζεται μόνο στον έλεγχο των στοιχείων τους, ενώ σε μια …άτυπη «συνεργασία» μαζί τους ανταποκρίνεται στις κλήσεις των “πολιτοφυλάκων” όταν οι τελευταίοι διαπιστώνουν μορφές …παραβατικότητας.

Σύμφωνα με τον ερευνητή ακροδεξιών φαινομένων Ματίας Κουέντ, από το Ινστιτούτο για τη« Δημοκρατία και την Κοινωνία των Πολιτών» του ιδρύματος Αντόνιο Αμαντέο στην Γιένα, οι ακροδεξιοί, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτές τις ομάδες χαρακτηρίζουν τις ενέργειές τους «πολιτοφυλακή» ή «προστασία της πατρίδας» για να αποφύγουν την αποδοκιμασία της κοινωνίας, αλλά και για να μην χρειαστεί να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους κάνουν όσα κάνουν.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη DW, πολιτικοί επιστήμονες και κοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι οι αυτόκλητοι προστάτες της τάξεως έχουν διαφορετικά κίνητρα από εκείνα που επικαλούνται. Θέλουν να να εκφοβίσουν, να σπείρουν τον τρόμο στους αλλοδαπούς και να εκμεταλλευθούν την ξενοφοβία για να αντλήσουν πολιτικά οφέλη.

Με άλλα λόγια να δημιουργήσουν νέες στρατιές ακροδεξιών και «αγανακτισμένων» πολιτών για να προωθήσουν τους αντιδραστικούς και φασιστικούς σχεδιασμούς τους…

Αντί οποιουδήποτε άλλου σχολίου, επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε μια φράση από το βιβλίο του Ερικ Βυϊγιάρ, ο οποίος στο βιβλίο του «Ημερήσια Διάταξη» (το οποίο αναφέρεται στο ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ και την άνοδο του στην εξουσία) έγραψε: «Δεν πέφτουμε ποτέ στην ίδια άβυσσο. Αλλά πέφτουμε πάντα με τον ίδιο τρόπο, με γελοιότητα και τρόμο»…

Ημεροδρομος