Η Σουηδία, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα για στις κατηγορίες βιασμού εις βάρος του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής εισαγγελέας Εύα-Μαρί Πέρσον δήλωσε πως τα στοιχεία στις ενάγουσας κρίθηκαν αξιόπιστα και φερέγγυα, αλλά πως, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, οι μνήμες των μαρτύρων ξεθωριάζουν. Αλλά επειδή το ποτήρι της αθωότητας είναι πολύ πικρό για τους σκευωρούς και πλεκτανογράφους στο τέλος αναγκάζεται να πει ένα μέρος στις αλήθειας:

«Έπειτα από τη διενέργεια εμπεριστατωμένης αξιολόγησης όσων προέκυψαν στη διάρκεια στις πορείας στις προκαταρκτικής έρευνας αξιολογώ πως τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά προκειμένου να αποτελέσουν τη βάση για την απαγγελία κατηγορίας», είπε η Πέρσον σε συνέντευξη Τύπου.

Βέβαια, για τους καχύποπτους, υπάρχει και το σενάριο της απόσυρσης έτσι ή αλλιώς των έωλων κατηγοριών για να μην υπάρξει εμπλοκή στη διαδικασία έκδοσης του από το ΗΒ στις ΗΠΑ…

Οι σουηδικές αρχές έπαιξαν έναν πολύ βρώμικο ρόλο στον σχεδιασμό και την εξέλιξη της υπόθεσης. Χρησίμευσαν ως εφαλτήριο για όλες τις μετέπειτα εξελίξεις.

Ο ίδιος αρνήθηκε από την αρχή τις κατηγορίες και απέφυγε για επτά χρόνια την έκδοσή του στη Σουηδία και κυρίως στις ΗΠΑ, καταφεύγοντας στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012 από όπου τον εκδίωξε το κάθαρμα σημερινός πρόεδρος του Μορένο, στις 11 Απριλίου 2019.

Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό έγιναν όταν ο δημοσιογράφος είχε επισκεφτεί τη χώρα τον Αύγουστο του 2010 από δύο! γυναίκες εκ των οποίων η μία απέσυρε τις κατηγορίες και η ουσία για τη δεύτερη είναι ότι δεν χρησιμοποίησε προφυλακτικό στη συναινετική συνεύρεση.

Ο Kristinn Hrafnsson, η αρχισυντάκτρια των WikiLeaks, δήλωσε: “Η Σουηδία έπαψε την προκαταρκτική έρευνα για τον κ. Assange για τρίτη φορά, αφού την άνοιξε εκ νέου χωρίς νέα στοιχεία ή πληροφορίες.

Σήμερα, ο Ασάνζ κρατείται σε φυλακή στη Βρετανία εν αναμονή μιας ακροαματικής διαδικασίας τον Φεβρουάριο για την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θέλουν τον 48χρονο για να τον δικάσουν για 18 κατηγορίες περιλαμβανομένης της συνωμοσίας για πειρατεία κυβερνητικών υπολογιστών και παραβίαση ενός νόμου περί κατασκοπίας.

Όπως καταγγέλλει ακόμη και ο πατέρας του, ο Άσανζ θα πεθάνει στη φυλακή. Ένας άνθρωπος που αποκάλυψε την αλήθεια των βασανιστηρίων, των δολοφονιών και κάθε είδους εγκλημάτων των ΗΠΑ και όχι μόνο κινδυνεύει να εξοντωθεί από την εκδικητική τους μανία.

Μεταξύ αυτών των αποκαλύψεων ήταν και βίντεο από ένα ελικόπτερο Απάτσι του αμερικανικού στρατού που άνοιξε πυρ στη Βαγδάτη, το 2007, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων δύο εργαζομένων στο Reuters.

Μόνη του ελπίδα το κύμα συμπαράστασης των δημοκρατικών ανθρώπων της υφηλίου.

Α.Κ.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από The Guardian

εύφορη πεδιάδα