Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αφήσει τις… περικεφαλαίες και εργάζεται για την ευρωενωσιακή και ΝΑΤΟϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας…

ρικεφαλαίες, πάει κι η στήριξη στους «μακεδονομάχους». Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαρκώς επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν κατά βάση μια ΝΑΤΟϊκή συμφωνία την οποία και θα υλοποιήσει, ως καλός ΗΠΑλληλος.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ,  στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το  το γραφείο Τύπου του, «επανέλαβε την κριτική του στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση».

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το «ευρωπαϊκό» μέλλον της χώρας του και ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως είπε, μάλιστα, ο Ζ. Ζάεφ ο Κ. Μητσοτάκης, υποσχέθηκε να βοηθήσει τη χώρα του στην προσπάθεια που κάνει για ένταξη στην ΕΕ, χάρη και στις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τη Γαλλία. «Είμαστε υποψήφια χώρα εδώ και μία δεκαπενταετία. Δεν υπάρχει για εμάς εναλλακτική από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Εξηγούμε για ακόμα μια φορά ότι δεν περιμένουμε να καταστούμε αμέσως πλήρες μέλος, μόνο να διατηρηθεί αυτό το κίνητρο (της ένταξης)», ισχυρίστηκε.

Ας πάμε τώρα και στο… ζουμί:

«Εξαιρετική συζήτηση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για την ισχυρή αμερικανική στήριξη στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα σε αυτό το ευρωατλαντικό μέλλον μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας στην άμυνα και την ασφάλεια, στην ενέργεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις”, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα.

Ο Τζέφρι Πάιατ και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκαν στο περιθώριο του Thessaloniki Summit.

Ημεροδρόμος