Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Ειδική τροπολογία ψηφίζεται στην Βουλή με ταχύτατες διαδικασίες.

Με ένα άρθρο τροπολογίας κάτω από μια ρύθμιση για το …Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η οποία τροπολογία θα ενσωματωθεί στην έγκριση μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση περνά ρύθμιση για την απρόσκοπτη εφαρμογή της σύμβασης με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16!

Πρόκειται για ρύθμιση που ουσιαστικά καθιστά  …άκυρη όλη την ελληνική νομοθεσία περί συμβάσεων, εισαγωγής αγαθών και σειρά άλλων διατάξεων προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι  στην εισαγωγική έκθεση της τροπολογίας γίνεται επίκληση σε διατάξεις περί εθνικής ασφάλειας. Τονίζεται χαρακτηριστικά πως η τροπολογία με βάση την αρχή του κράτους που λαμβάνει μέτρα που «θεωρεί ως αναγκαία για την προστασία της ασφάλειας του».

Σημειώνεται παράλληλα ότι η παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις «είναι απολύτως αναγκαία για την επίτευξη του προαναφερθέντος σκοπού». Σημειώνεται πως αυτό προκύπτει «από την φύση της αποστολής που επιτελούν τα εν λόγω αεροσκάφη, αποστολής κρίσιμης για την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας γεγονός που καθιστά αναγκαία την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανένταξή τους στο επιχειρησιακό δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας».

Θυμίζουμε πάντως ότι δεν έχει υπάρξει τέτοια ρύθμιση όταν στο παρελθόν υλοποιήθηκαν ανάλογες συμβάσεις. Επίσης ότι η εν λόγω συμφωνία υπογράφτηκε κατά την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον το Φθινόπωρο του 2017 και στην συνέχεια εγκρίθηκε με τις ψήφους Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξοπλισμών.

Ημεροδρόμος