Όμως, πίσω από την επιτυχημένη δοκιμή βρίσκεται μια θλιβερή ιστορία.

Επιτυχία πέρα από κάθε προσδοκία σημείωσε το πείραμα της Microsoft με την 4ημερη εργασία στην Ιαπωνία, με τον τεχνολογικό γίγαντα να καταγράφει άλμα σχεδόν 40% στα επίπεδα παραγωγικότητας μετά την περικοπή των ωρών εργασίας, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την προώθηση της υγιέστερης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Το πρότζεκτ πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, με την εταιρεία να μην λειτουργεί τις Παρασκευές και να δίνει στους 2.300 εργαζόμενους της τριήμερα Σαββατοκύριακα για ολόκληρο το μήνα, με σκοπό να αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα μιας μειωμένης εβδομαδιαίας εργασίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η εταιρεία είδε την παραγωγικότητα, όπως μετράται από τις πωλήσεις ανά εργαζόμενο, να αυξάνεται κατά 39,9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018.

Αυτό το εν μέρει, είπε η Microsoft, επετεύχθη χάρη στη συντόμευση των συνεδριάσεων με ανώτατο όριο τα 30 λεπτά και την αύξηση των απομακρυσμένων τηλεδιασκέψεων.

Παράλληλα, η εταιρεία είδε το κόστος της να μειώνεται αισθητά, με 23,1% λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και 58,7% λιγότερες σελίδες που εκτυπώθηκαν κατά την επίμαχη περίοδο.

Το πείραμα, το οποίο περιελάμβανε επίσης προγράμματα αυτο-ανάπτυξης και οικογενειακής ευεξίας, κατέγραψε σε μεγάλο βαθμό θετική ανατροφοδότηση από τους υπαλλήλους, καθώς το 92,1% δήλωσε ότι τους άρεσε η τετραήμερη εργασία, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Microsoft Ιαπωνίας αναφέρει ότι τώρα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα αυτό τον χειμώνα, με στόχο την ενθάρρυνση της ευελιξίας στην εργασία.

Η ιδέα της τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι υποστηρικτές της τονίζουν τα οφέλη της, μεταξύ των οποίων η μείωση του στρες και η αποτροπή της υπερβολικής εργασίας.

Το 2018, μια εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας χαρακτήρισε τη δοκιμή της τετραήμερης απασχόλησης για δύο μήνες ως επιτυχημένη αναφορικά με την βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής ζωής.

Ωστόσο, πίσω από αυτό το ομολογουμένως ελπιδοφόρο πείραμα στην χώρα της Απω Ανατολής κρύβεται μια θλιβερή ιστορία. Οι επιπτώσεις της υπερβολικής εργασίας είναι έντονες στην Ιαπωνία, η οποία είναι γνωστή ως μια από τις χώρες με τις περισσότερες ώρες εργασίας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με μια κυβερνητική μελέτη του 2016, σχεδόν το ένα τέταρτο των ιαπωνικών εταιρειών απαιτούν από τους υπαλλήλους να εργάζονται πάνω από 80 ώρες υπερωρίες κάθε μήνα.

Η Ιαπωνία δημιούργησε ακόμη και τον δικό της όρο για αυτή την ακραία τακτική που την αποκαλεί karoshi και η οποία σημαίνει «θάνατος από υπερβολική εργασία».

(με πληροφορίες από BloombergCNBC)

ΠΗΓΗ: Huffingtonpost

Το εργατικό κίνημα να βάλει στις σημαίες του το τετράωρο 

Εύφορη Πεδιάδα: Το αίτημα για οκτάωρη εργασία διατυπώθηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1829 από την «Εθνική Ενωση για την Προστασία της Εργασίας» και εφαρμόστηκε στην αποικία της Βικτωρίας την 21η Απρίλη του 1856.

Το αίτημα του οκταώρου – καθώς και άλλα εργατικά αιτήματα – αποδέχτηκε και η Διεθνής Ένωση Εργατών (Πρώτη Διεθνής), η οποία στο συνέδριό της στη Γενεύη, το Σεπτέμβρη του 1866.

Η ανακοίνωση της μείωσης μισθών, καθώς και ορισμένες απολύσεις στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο La Canadiense στη Βαρκελώνη, ήταν αρκετές για να πυροδοτήσουν μια από τις πιο επιτυχημένες απεργιακές δράσεις στην ιστορία.

Σύμφωνα με το doctv, το Φεβρουάριο του 1919, οι απεργοί ζητούν αυξήσεις στους μισθούς, αναπροσαρμογή αμοιβών και 8ωρη εργασία. Η απεργία εξαπλώνεται με ανάλογα αιτήματα και σε άλλα εργοστάσια. Καθοδηγείται από τη CNT και κατακλύζει ολόκληρη την Βαρκελώνη, με 100.000 εργάτες να παίρνουν μέρος συνολικά. Γίνονται συλλήψεις και φυλακίσεις απεργών.

Σε συμπαράστασή τους κατεβαίνουν κι άλλοι εργάτες με τα ίδια αιτήματα, ενώ οι εργάτες του εργοστασίου ηλεκτρισμού κλείνουν τους διακόπτες, βυθίζοντας την πόλη στο σκοτάδι και ακινητοποιώντας ένα μεγάλο μέρος της Καταλονίας.

O γενικός διοικητής της πόλης κηρύττει στρατιωτικό νόμο, φοβούμενος το ολοένα και αυξανόμενο κύμα απεργών. Η Βαρκελώνη κηρύσσεται σε κατάσταση πολιορκίας. Οι απεργοί επιστρατεύονται. Με βάση το στρατιωτικό νόμο, συλλαμβάνονται περίπου 3.000 απεργοί και σχεδόν όλη η ηγεσία της CNT. Οι εργάτες του La Canadiense επιστρατεύονται. Το ίδιο γίνεται και με τους εργάτες σε εργοστάσια ύδρευσης, ηλεκτρισμού, κ.ά.

Πολλά εργοστάσια καταλαμβάνονται από τις αρχές, κίνηση που τελικά φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένει η κυβέρνηση, αφού το εργατικό κίνημα πεισμώνει περισσότερο. Τα συνδικάτα στον Τύπο καθιερώνουν τη λεγόμενη «κόκκινη λογοκρισία», αρνούμενοι να δημοσιεύσουν οτιδήποτε εναντίον των απεργών.

Στις 20 Μαρτίου 1919, οι απεργοί αναγκάζουν το La Canadiense να δεχτεί τα αιτήματά τους και επιστρέφουν στην εργασία τους. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο για όλα τα εργοστάσια, όπου η εργοδοσία αρνείται να απελευθερώσει όσους είχαν καταδικαστεί με το στρατιωτικό νόμο.

Στις 24 Μαρτίου ξεκινά νέα απεργία, με το La Canadiense να συμμετέχει επίσης. Κηρύσσεται και πάλι στρατιωτικός νόμος. Τα στρατιωτικά σώματα γεμίζουν την πόλη και ανοίγουν πυρ εναντίον κάθε υπόπτου. Ξεκινούν απεργίες αλληλεγγύης και σε άλλες πόλεις.

Η αλληλεγγύη εξαπλώνεται σαν ντόμινο στη Βαλέντσια, τη Μαδρίτη, τη Λερίδα, την Κουρούνια και αλλού. Οι απεργοί είναι αποφασισμένοι. Τα αιτήματά τους αδιαπραγμάτευτα.

Τελικά τον Απρίλιο του 1919, η απεργία αυτή γίνεται η πιο επιτυχημένη στην ισπανική ιστορία, αφού αναγκάζει την ισπανική κυβέρνηση να θεσμοθετήσει το 8ωρο -η πρώτη κυβέρνηση στον κόσμο που θεσμοθετεί κάτι τέτοιο.

Οι εκπρόσωποι των καπιταλιστικών χωρών μόλις το 1919 υπέγραψαν διεθνή συμφωνία για την εφαρμογή της 8ωρης εργάσιμης ημέρας κι αυτό το έπραξαν για να ανακόψουν το επαναστατικό κύμα των καιρών που προκαλούσε η επίδραση της Οχτωβριανής Επανάστασης και η πάλη του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Στην Ελλάδα η υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας για το Οκτάωρο έγινε μόνιμο και σταθερό αίτημα, σε κάθε μικρό ή μεγάλο εργατικό αγώνα για την καθολική εφαρμογή του μέτρου. Έτσι όλη η περίοδος του μεσοπολέμου σφραγίζεται από τους αγώνες για το οκτάωρο, στην πραγματικότητα από σκληρές ταξικές συγκρούσεις και φυσικά από επιτυχίες των εργατών που επιτυγχάνουν την επέκτασή του ευρύτερα σε διάφορους κλάδους και τμήματα της εργατικής τάξης. Τη γενική εφαρμογή της οκτάωρης εργάσιμης ημέρας θα καθιερώσει τυπικά η μεταξική δικτατορία, αποδεχόμενη στην ουσία αυτό που είχε γίνει πραγματικότητα στην πράξη, πολύ πριν.

Εκατό χρόνια από την αρχική καθιέρωση του οκτάωρου καιρός είναι το εργατικό κίνημα να βάλει στις σημαίες του το τετράωρο και ας λένε οι καπιταλιστές και οι κονδυλοφόροι τους ότι θέλουν…

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, iefimerida

Εύφορη Πεδιάδα