Ο συνολικός αριθμός των χρηστών που έχουν επηρεαστεί θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε διάφορες συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ έπεσαν θύματα υποκλοπών νωρίτερα μέσα στη χρονιά, όπως αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Η υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών έγινε μέσω της εφαρμογής του WhatsApp.

Πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα σχολίασαν πως θύματα είναι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι που βρίσκονται σε 20 χώρες και 5 ηπείρους.

Το περιστατικό θα μπορούσε να έχει ευρείες πολιτικές και διπλωματικές συνέπειες

Την Τρίτη η εταιρεία WhatsApp άσκησε αγωγή εναντίον της ισραηλινής NSO Group για την ανάπτυξη ενός ιντερνετικού εργαλείου που υποστηρίζει ότι εκμεταλλεύτηκε ένα κενό ασφαλείας στους servers της WhatsApp ώστε να ανοίξει τον δρόμο για την πρόσβαση στα κινητά τουλάχιστον 1.400 χρηστών μεταξύ του διαστήματος 29 Απριλίου-10 Μάη 2019.

Ο συνολικός αριθμός των χρηστών που έχουν επηρεαστεί θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος. Ένας δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στο Λονδίνο, ο οποίος ήταν μεταξύ των στόχων, έστειλε φωτογραφία στο Reuters η οποία αποδεικνύει πως κάποιος επιχείρησε να χακάρει το τηλέφωνό του την 1η Απριλίου 2019.

Αρκετά από τα θύματα βρίσκονται στις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μεξικό, το Πακιστάν και την Ινδία. Το πρακτορείο Reuters δεν κατάφερε να ελέγξει αν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν από αυτές τις χώρες ή από κάπου αλλού.

Μερικοί Ινδοί υπήκοοι ισχυρίστηκαν επίσης πως βρέθηκαν μεταξύ των στόχων. Ανάμεσα τους είναι πολλοί δημοσιογράφοι, δικηγόροι και ακαδημαϊκοί.

Η NSO από την πλευρά της αρνήθηκε οποιαδήποτε παραβίαση, ενώ υπογράμμισε πως τα προϊόντά της προορίζονται μόνο για πελάτες που επιθυμούν να βοηθούν τις κυβερνήσεις να συλλαμβάνουν τρομοκράτες και εγκληματίες.

Η NSO ανέφερε αργότερα σε δήλωσή της ότι «δεν ήταν σε θέση να αποκαλύψει ποιος είναι ή δεν είναι πελάτης ή να συζητήσει συγκεκριμένες χρήσεις της τεχνολογίας της».

Ερευνητές στον κυβερνοχώρο έχουν αμφισβητήσει αυτές τις δηλώσεις τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι τα προϊόντα της NSO χρησιμοποιήθηκαν εναντίον ενός ευρέος φάσματος στόχων, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλωτών σε χώρες με αυταρχική εξουσία.

Το Citizen Lab, μια ανεξάρτητη ομάδα ελέγχου που συνεργάστηκε με την WhatsApp για να εντοπίσει τους στόχους πειρατείας, δήλωσε την Τρίτη ότι τουλάχιστον 100 από τα θύματα ήταν άτομα της κοινωνίας των πολιτών όπως δημοσιογράφοι και αντιφρονούντες, όχι εγκληματίες.

Επιμέλεια: Α.Κ.

ΠΗΓΗ: Huffington post, Reuters

Εύφορη πεδιάδα