του Γεράσιμου Χολέβα

«Για μια ακόμα φορά προσπαθούν να διαστρεβλώσουν προκλητικά τα λεγόμενα μου» ισχυρίστηκε ο Μ. Βορίδης, με αφορμή τη δήλωση του περί «αναπήρων», αφού είχε προηγηθεί η παρέμβαση Κυμπουρόπολου – Ας κάνουμε μια βόλτα στο πρόσφατο παρελθόν (χωρίς τσεκούρι), όταν «μπορείς να μιλάς κανονικά, συνομιλείς» με κάποιον…

Ο κύριος Μάκης Βορίδης είναι μια παρεξηγημένη πολιτική προσωπικότητα που διαστρεβλώνονται τα λεγόμενα του. Τουλάχιστον κάπως έτσι παρουσίασε τον εαυτό του ο υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν με το σχόλιο του στον ΣΚΑΪ για όσα συνέβησαν στην παρέλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο υπουργός Βορίδης κλήθηκε να σχολιάσει την παρέμβαση των 10 κοριτσιών στην παρέλαση και, αφού δήλωσε την αηδία του («αηδίες» ήταν για την ακρίβεια το πρώτο σχόλιο του) και συμφώνησε με τον δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας Γ. Βούρο πως πρόκειται για «γελοία υποκείμενα», υποστήριξε με στόμφο:

 «Με ένα παιδί που είναι 16 χρονών μιλάς κανονικά, συνομιλείς, δεν είναι ανάπηρο (…) δεν έχουν κάποιου είδους πάθηση».

Ανάμεσα στις αντιδράσεις για τις δηλώσεις Βορίδη ήταν και αυτή του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έγραψε.

«…δεν μπορώ να παραβλέψω την δημόσια δήλωση του Υπουργού κου Βορίδη, ο οποίος δήλωσε πως αυτά τα κορίτσια δεν είναι μωρά, ούτε ανάπηρα, ότι μιλάς και συνεννοήσε μαζί τους.
Η δήλωση αυτή είναι απαράδεκτη, προσβλητική, μειωτική και πρέπει να αποσυρθεί!
Στη χώρα μας, τα ανάπηρα άτομα υφίστανται ήδη σε πολλές περιπτώσεις τον αποκλεισμό, και αντιμετωπίζουν πλήθος από στερεότυπα. Δεν χρειάζονται και τις απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικών, για να τους κάνουν δυσχερέστερη την καθημερινότητα!
Η μειωτική αυτή δήλωση από ένα κυβερνητικό στέλεχος να σημειωθεί, πως δεν αποδοκιμάστηκε εκείνη τη στιγμή από τους παριστάμενους δημοσιογράφους και τους παρευρισκόμενους. Αυτό συνέβη, διότι με τα δεδομένα της κοινωνίας μας είναι, δυστυχώς, συνηθισμένη και θεμιτή, όταν σε άλλα κράτη, κάτι αντίστοιχο θα άγγιζε τα όρια του hate_speech.
Η δήλωση αυτή, δυστυχώς, δεν θα είναι η τελευταία γιατί τα στερεότυπα κατά των αναπήρων είναι βαθιά ριζωμένα σε αυτή τη χώρα, και ο μόνος τρόπος να τα αποτινάξουμε, είναι να αποκτήσουν οι ανάπηροι πραγματικά θεμελιώδη δικαιώματα»

Ο Βορίδης έσπευσε να κάνει λόγο, γενικά – και όχι απευθυνόμενος στον Στ. Κυμπουρόπουλο, για «διαστρέβλωση» των λεγομένων του «για μια ακόμα φορά». Με τον παρακάτω τρόπο ο κύριος υπουργός επιδίωξε να «τα μαζέψει» (μάλλον χωρίς επιτυχία):

«Παρεξηγημένος», «πατριώτης» και «προστάτης» της «εθνικής μας εορτής». Τι δράμα. 

Ο «παρεξηγημένος» Βορίδης, πάντως, δεν έμεινε στην ανάρτηση του. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στην αντίδραση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου είπε: «Ο κ. Κυμπουρόπουλος δεν έχει δει όλη μου τη δήλωση ή έκανε εσφαλμένη και ατυχή εκτίμηση».

Πάμε τώρα στην (δεξιά) κεντρική φωτογραφία όπου ο Μ. Βορίδης ακολουθεί έναν άλλο «πατριώτη» (Γάλλος «πατριώτης» αυτός). Ποιος είναι αυτός και πώς και τον θυμηθήκαμε; Πρόκειται για τον Ζαν Μαρί Λεπέν (τον μπαμπά της Λεπέν και ιδρυτή του κόμματος που η ίδια τώρα είναι επικεφαλής). Αυτός ο Γάλλος «πατριώτης», λοιπόν, αυτός που ξεκίνησε το «Εθνικό Μέτωπο» στη Γαλλία είναι ένας «αναγνωρισμένος» ρατσιστής και θαυμαστής των ναζί Ζαν Μαρί Λεπέν.

Οι ρατσιστικές δηλώσεις του (π.χ για τους Ρομά, Σεπτέμβριος 2012), για την οποία κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 5000 ευρώ, με απόφαση δικαστηρίου του Παρισιού (Δεκέμβριος 2013) είναι μόνο μια πλευρά του Λεπέν ( θυμίζουμε ότι φασίστας κάνει και… ρατσιστο-λογοπαίγνια, όπως αυτό με το γαλλικό ρήμα «voler», που σημαίνει και «πετάω», αλλά και «κλέβω», υποστηρίζοντας ότι  οι Ρομά «πετούν φυσικά, σαν τα πουλιά»).

Όπως είπαμε ο Λεπέν ήταν και φιλοναζί. Δύο ενδεικτικά παραδείγματα από δηλώσεις του:

  • Η γερμανική κατοχή στη Γαλλία «δεν ήταν ιδιαίτερα απάνθρωπη» (2005 και αρκετές φορές πιο πριν).
  • Οι θάλαμοι αερίων ήταν «μια ασήμαντη λεπτομέρεια της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» (1987)

Τι σχέση έχει αυτός τύπος με τον Μ. Βορίδη; Για αυτή την περίοδο δεν γνωρίζουμε, αλλά για μια δεκαπενταετία πίσω (τόσο δεν είναι κύριε Βορίδη;) ήταν για τον υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάτι σαν πολιτικό καθοδηγητή από το εξωτερικό… Συγκεκριμένα, όταν ο «αξιοσέβαστος» κύριος υπουργός – πριν πάει στο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη – ήταν επικεφαλής του «Ελληνικού Μετώπου» (μιας ακροδεξιάς γκρούπας) ήταν κάτι σαν εκπρόσωπος του Λεπέν στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο ίδιος ο Λεπέν δήλωνε τότε: «Υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα ένα πατριωτικό κόμμα το οποίο μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας. Είναι το Ελληνικό Μέτωπο και ο Μάκης Βορίδης και σας καλώ να τους στηρίξετε με όλες σας τις δυνάμεις».

Να σημειώσουμε πως όλα τα παραπάνω δεν ήταν στα νεανικά χρόνια του κυρίου Βορίδη, δηλαδή τότε που «συνομιλείς κανονικά» με κάποιον, όπως θα έλεγε και ο ίδιος.

Στα νεανικά του χρόνια, όταν «συνομιλείς κανονικά» με κάποιον έκανε «βόλτες» με τσεκούρι και διαδέχθηκε τον αρχιναζί της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκο στην ηγεσία της νεολαίας της ΕΠΕΝ (το χουντικό κόμμα που ίδρυσε από τον Κορυδαλλό ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, για να μην ξεχνιόμαστε).

Οι σχέσεις με τον Λεπέν ήρθαν αργότερα, αλλά και αρκετά πριν ο Αντώνης Σαμαράς ανοίξει την πολιτική αγκαλιά του και υποδεχτεί τον σημερινό υπουργό του Κυριάκου Μητσοτάκη, από το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη στη Νέα Δημοκρατία.

Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι ένας πολιτικός με τέτοια διαδρομή και τέτοιους «συναγωνιστές» («πατριώτες» κι αυτοί,ε;)  δεν θα μπορούσε να κάνει μιλήσει υποτιμητικά για τους τα άτομα με ειδικές Ανάγκες και δεν θα χρησιμοποιούσε απαξιωτικά τη λέξη ανάπηρος.

Ημεροδρόμος