Του Νίκου Μπογιόπουλου

Στη μια φωτο (την θυμήθηκε ο φίλος μου ο Νιόνιος ο Μπακάλης) απεικονίζεται ένθερμος πατριώτης να διαδηλώνει, τίγκα στην σημαία και στην ελληνοφροσύνη, αντάμα με το χριστεπώνυμο πλήρωμα, υπέρ ελληνικότητας Μακεδονίας και κατά “γυφτοσκοπιανών”.

Στην άλλη η (άστοχη και αβαθής κατά την γνώμη μας – αλλά αυτή είναι άλλου είδους συζήτηση) παρωδία αλα Monty Python στην παρέλαση στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Περιττό να σημειώσουμε με ποια από τις δυο εξεμάνη αυτό το εκλεκτό είδος πατριδοκαπηλίας που αποκαλείται “εθνικός κορμός”.

Σε συνέχεια της παραπάνω ανάρτησης, ο Νίκος Μπογιόπουλος, συμπλήρωσε τα εξής: 

Με αφορμή την συζήτηση που εκδηλώθηκε κάτω από την ανάρτηση (δεν λογίζω ως κομμάτι της συζήτησης τους φασίστες, αυτοί – ως γνωστόν – διαγράφονται) ορισμένες επισημάνσεις:

α) Η φωτό του ξεβράκωτου είναι μια από τις δεκάδες ασχημίες σε αυτά τα “πατριωτικά” συλλαλητήρια με τους οργανωτές τους το ευγενικότερο που φώναζαν να είναι εκείνο το “γυφτοσκοπιανοί” (ή μήπως εκτός από πρόβλημα αντίληψης, ορισμένοι, έχουν και πρόβλημα ακοής;)

β) Περί σημαιών και παρελάσεων: Προφανώς το ζήτημα δεν είναι αν θα γίνονται ή όχι παρελάσεις, γενικώς. Αλλά αν στις παρελάσεις,

– η σημαία που θα τιμάται και το μήνυμα που θα εκπέμπεται θα είναι η σημαία και το μήνυμα πχ του Πολυτεχνείου και όχι του Παττακού (κι αυτός πήγαινε σε παρελάσεις με ελληνικές σημαίες) ή του τανκ που έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου στο όνομα της… ελληνικής σημαίας,

– αν θα είναι το μήνυμα του ΕΛΑΣ, του ΕΑΜ και της Εθνικής Αντίστασης εν γένει και όχι των ταγματασφαλιτών και των ταγματαλητών απογόνων τους (κι αυτοί πήγαιναν και πηγαίνουν σε παρελάσεις με ελληνικές σημαίες),

– αν στις παρελάσεις θα βρίσκει νόημα το “Οχι” του ελληνικού λαού να περάσουν ξένα στρατεύματα από τη χώρα μας (αυτό ζήτησε ο Γκράτσι τότε) ή αν στις παρελάσεις για εκείνο το “Οχι” θα καπηλεύονται τη σημαία εκείνοι που έχουν δώσει γη και ύδωρ σε ΝΑΤΟ, Αμερικάνους και ΕΕ από Αλεξανδρούπολη μέχρι Σούδα, αυτοί που μόνοι στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ επιτρέπουν σε ισραηλινά στρατεύματα να πατούν πόδι σε άλλη χώρα, δηλαδή στην Ελλάδα.

γ) Επειδή κάποιοι παριστάνουν (; ) ότι δεν καταλαβαίνουν, μια κουβέντα παραπάνω:

– Ενας Ελληνας, που πολέμησε ή εμπνεύστηκε από τον αντιφασιστικό αγώνα του ελληνικού λαού, είχε κάθε δικαίωμα να σηκώνει το λάβαρο της αντιφασιστικής πάλης στις επετείους και στις παρελάσεις πχ της Σοβιετικής Ενωσης.

– Ενας μαχητής του αγώνα των Διεθνών Ταξιαρχιών αλίμονο αν θα έδινε λόγο στους απογόνους του Φράνκο, για το αν σήκωσε την ισπανική σημαία σε μια δημοκρατική Ισπανία.

– Ενας Γερμανός, που πολέμησε το ναζισμό ή που νιώθει την ντροπή που συνιστά για την ανθρωπότητα το φίδι του φασισμού, έχει κάθε δικαίωμα να συμμετέχει στις γιορτές μνήμης για το ολοκαύτωμα των Εβραίων.

– Ενας λευκός, που απεχθάνεται και πολέμησε το απαρχάιντ, έχει κάθε δικαίωμα να σηκώνει τη σημαία του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.

– Ο αληθινός Ιταλός λοχαγός Κορέλι, και όχι αυτό το υποπροϊόν που γυρίστηκε ταινία, έχει κάθε δικαίωμα να σηκώνει την ελληνική σημαία στις επετείους του ελληνικού λαού.

Γι’ αυτό ήταν άστοχη και αβαθής η κίνηση των κοριτσιών. Γιατί το θέμα δεν είναι οι παρελάσεις και οι σημαίες, γενικώς, αλλά ποιος τις κάνει και ποιος τις κρατάει. Αλλες οι παρελάσεις του Μεταξά κι άλλες οι παρελάσεις του ΕΛΑΣ στην ελεύθερη Καισαριανή, βδομάδες πριν εκδιωχθούν οι ναζί Γερμανοί από την Αθήνα. Το θέμα δεν είναι η διακήρυξη ενός πλατωνικού πασιφισμού, αλλά εκείνη η καταδίκη του μιλιταρισμού που δεν τσουβαλιάζει την δίκαιη βία του λαού απέναντι στον τύραννο, τον ναζί, τον φασίστα, τον ιμπεριαλιστή.

Γι’ αυτό, τέλος, εκτός από αντιδραστική είναι και γελοία η μάνητα του “εθνικού κορμού” των εθνικοφρόνων και του μιντιακού τους κατεστημένου που ουρλιάζουν με όρους πογκρόμ (!) για την παρωδία των κοριτσιών στην παρέλαση, όταν η μεγαλύτερη παρωδία και η μεγαλύτερη προσβολή εκείνου του “Οχι” είναι οι ίδιοι.

Ημεροδρόμος