Έτοιμες να εισβάλουν στους Δήμους ντόπιες και ξένες ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβοι

ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ diktuoergazomenonota@gmail.com

Δελτίο εργατικής πληροφόρησης

Ένας πολυήμερος αγώνας έληξε χωρίς αποτέλεσμα

Ο κοινωνικός ταξικός πόλεμος εξελίσσεται και οι ταξικές μάχες είναι μπροστά μας

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ ως βασικός εκφραστής των συμφερόντων των εταιρειών και εργολάβων ψήφισε στη βουλή το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων αντεργατικών διατάξεων περιλαμβάνει και το άρθρο που δίνει την δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών τους, να αποφασίζουν την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες, υπηρεσιών των δήμων.

Σήμερα με το νόμο αυτό δίνεται η δυνατότητα με μεγαλύτερη ευκολία να υπογράφουν συμβάσεις για ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας, πράσινου, ηλεκτροφωτισμού. Ανοίγουν το δρόμο να υλοποιήσουν τη λογική τους, ότι συμφέρει τον ιδιωτικό τομέα και αναπτύσσει την επιχειρηματικότητα και την κερδοφορία του, δεν χρειάζεται να είναι στο δημόσιο. Αυτή ήταν δέσμευση προεκλογική της Ν.Δ και σιγά, σιγά αλλά σταθερά γίνεται πράξη. Δίνουν ΓΗ και ΥΔΩΡ για το συμφέρον των εταιρειών, ντόπιων και ξένων, μεγάλων και μικρών.

Είναι πολλά τα λεφτά που κρύβονται στα απορρίμματα και τα κέρδη που θα εξασφαλίζουν οι εταιρείες και οι εργολάβοι.

Αλλά και από τις συμβάσεις για τη συντήρηση του πράσινου και τον ηλεκτροφωτισμό οι εταιρείες θα αποκομίσουν οικονομικά οφέλη. Ενδιαφέρονται για τα κέρδη τους και όχι για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, που θα πληρώνουν όλο και ακριβότερο το μάρμαρο.

Με αυτή την λογική και πρακτική οικοδομείται το λεγόμενο επιτελικό κράτος της Ν.Δ, που θέλει να είναι μικρός ο αριθμός εργαζομένων, με περιορισμένα δικαιώματα και ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οι Δήμοι να εξελίσσονται και να λειτουργούν ως επιχειρήσεις και οι δημότες ως πελάτες που βάζουν όλο και ποιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους με την καθοδήγηση της ΠΟΕ ΟΤΑ δώσαμε ένα αγώνα, δύσκολο και άνισο.

Από την αρχή διαφαινόντουσαν τα όρια αυτού του αγώνα. Από τον τρόπο που τον οργάνωσε η συνδικαλιστική ηγεσία, τις ανύπαρκτες συμμαχίες, την έλλειψη σχεδίου για την επόμενη στιγμή της ψήφισης του νομοσχεδίου. Όφειλε η διαπαραταξιακή ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ –ΣΥΝ.ΑΝ, ΠΑΜΕ, ΔΑΚΕ,ΜΕΤΑ- να είχε προγραμματίσει αμέσως μετά την συνάντηση με την κυβέρνηση και στο τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης συνάντηση των σωματείων, να εκτιμηθεί η κατάσταση και να αποφασίσουν τα σωματεία όλα μαζί.

Όχι μόνο αυτό δεν έγινε αλλά ούτε η Εκτελεστική Επιτροπή δεν συνεδρίασε και για αυτό ευθύνεται το προεδρείο αλλά και οι παρατάξεις που συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο που δεν ζήτησαν, από όσο γνωρίζουμε και δεν υποχρέωσαν το προεδρείο να συνεδριάσει. Η συνδικαλιστική ηγεσία αρκέστηκε σε ένα δελτίο τύπου τα ξημερώματα της Παρασκευής τονίζοντας ότι ο αγώνας μεταφέρεται στους δήμους.

Πολύ διαπαραταξιακή συναίνεση διαφάνηκε σε αυτή την απεργία, η οποία είναι καλό να υπάρχει, αρκεί να συμβάλει σε θετική έκβαση των αγώνων.

Υπήρξε ένας προμελετημένος και ανομολόγητος σχεδιασμός, για να μην συνεχιστεί ο αγώνας μετά την Πέμπτη. Στην λογική του αντιδρώ, αλλά στην κρίσιμη στιγμή σταματώ.

Αυτή τη συνδικαλιστική πρακτική που την έχουμε και στο παρελθόν γευτεί οι εργαζόμενοι, μόνο αρνητικές συνέπειες έχει για το συνδικαλιστικό κίνημα στο κλάδο και γενικότερα. Είναι μια τακτική υπεκφυγής της διαχείρισης του αγώνα στην κρίσιμη στιγμή.

Ο κοινωνικός ταξικός πόλεμος συνεχίζεται και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Ο αγώνας χρειάζεται να συνεχιστεί και να ενταθεί, χωρίς διαλείμματα και αναστολές.

 Ο νεοσυντηριτικός φιλελεύθερος χειμώνας είναι μπροστά μας. Πρέπει να οργανωθούν οι μάχες του επόμενου διαστήματος με ταξική ενότητα και περιεχόμενο εργατικής πολιτικής. Που θα υπερασπίζει τα εργατικά συμφέροντα και το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα που πρέπει να έχουν οι Δήμοι για να εξυπηρετούν τους δημότες και όχι τα συμφέροντα των εταιρειών και των εργολάβων.

Οι εργαζόμενοι και τα πρωτοβάθμια σωματεία, να συζητήσουμε και να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα και από αυτήν απεργία. Έτσι ώστε να οργανώσουμε ποιο αποφασιστικούς, ενωτικούς δυναμικούς αγώνες που να έχουν αποτελέσματα, να εμποδίζουν και να δημιουργούν ρήγματα στη βάρβαρη πολιτική τους και να μην είναι αγώνες που θα καταγράφεται απλά η διαμαρτυρία και η αντίθεση μας.

Η ελπίδα βρίσκεται στη ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού μας κινήματος, στην υπέρβαση των παθογενειών του. Στην ενίσχυση της ταξικής ενότητας και εργατικής ανεξάρτητης δράσης, σε αντίθεση με τις λογικές του κυβερνητικού, δημαρχικού και κομματικού συνδικαλισμού.

Ταξικά ανεξάρτητα δυναμικά συνδικάτα στα χέρια των εργαζομένων. Για να υπάρξουν αποτελεσματικοί αγώνες.

 

Να το θυμάστε πολύ πιο σύντομα από ότι νομίζεται,

οι μεγάλες λεωφόροι θα είναι πάλι ανοικτές

και από αυτές θα διαβεί,

ο Ελεύθερος Άνθρωπος για να κτίση μια καλύτερη κοινωνία.

Σαλβαντόρ Αλιέντε Πρόεδρος της Κυβέρνησης Λαϊκής Ενότητας της Χιλής.

Χιλή 11 – 9-1973

Οκτώβριος 2019

kommon