Ελέγχους σε κινηματογράφους (!) που προβάλλουν την ταινία « Τζόκερ » πραγματοποιεί η Αστυνομία για τον εντοπισμό ανήλικων που την παρακολουθούν (έχει γραφτεί ότι η ταινία σε άλλους κινηματογράφους εμφανίζεται ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών και σε άλλους για ανήλικους κάτω των 15 ετών). Οι αστυνομικοί έλεγχοι διενεργούνται μετά από καταγγελίες που φέρονται να έχουν γίνει από υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού…

Σύμφωνα με όσα επικαλείται το in.gr, η πρώτη «επέμβαση» έγινε χθες Σάββατο σε εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι όπου μάλιστα συνελήφθη και ο υπεύθυνος του κινηματογράφου αφού βεβαιώθηκε ότι στην αίθουσα υπήρχαν ανήλικοι που έβλεπαν την ταινία «Τζόκερ». Τελικά μετά από προφορική εντολή του εισαγγελέα ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος. Σήμερα (Κυριακή 20/10/2019) το απόγευμα είχε σειρά ο κινηματογράφος ΑΕΛΛΩ επί της οδού Πατησίων στην Κυψέλη, όπου και πάλι μετά από καταγγελία που φέρεται να έγινε από υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, υπήρχε παρέμβαση της Αστυνομίας. “Πάντως – σύμφωνα με το in.gr – από αστυνομικές πηγές, επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει επέμβαση της …ΕΚΑΜ ή ένοπλων αστυνομικών όπως καταγγέλλεται από χρήστες των social media”.

Διαφορετική είναι η εκδοχή που καταγράφεται στο koutipandoras.gr, το οποίο καταγράφει μαρτυρία αναφέρει ότι υπήρξε στον κινηματογράφο επέμβαση ένοπλων ανδρών  ΕΚΑΜ. Χρήστες του Facebook (σύμφωνα με το koutipandoras.gr) αναφέρουν:

«Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όπως καταγγέλλει η (…),  20 Εκαμίτες με αυτόματα εισέβαλαν στον κινηματογράφο Αελλώ, που προβαλλόταν ο Joker, για να μαζέψουν τα ανήλικα, που παρακολουθούσαν την ταινία ύστερα από καταγγελία …

Ούτε η Χούντα δεν είχε αποτολμήσει κάτι ανάλογο!!!

Με όπλα μεσα σε κινηματογράφο για τα 15άχρονα;;;;;

Τα τανκς θα κατεβάσετε σε μια μαχητική διαδήλωση;

Ξεφτίλες!!!”

Σε άλλη ανάρτηση που επικαλείται γνώση του περιστατικού αναφέρεται ότι “…μετά από τηλ. υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμου. που έβλεπαν την ταινία, ήρθαν 10 αστυνομικοί, μπήκαν μέσα με τα όπλα στον κωλο, και βγάλαν έξω τα παιδιά κάτω των 18. Οσα ήταν με γονείς πήραν τα στοιχεία τους και τους πηγαίνουν για πάραμεληση ανηλίκου.”

Από την πλευρά τους οι υπάλληλοι του σινεμά, με τους οποίος επικοινώνησε ο «Ημεροδρόμος» δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις καταγγελίες, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν το περιστατικό  και παρέπεμπαν στη διαχειρίστρια εταιρία, τα τηλέφωνα της οποίας, ωστόσο, δεν απαντούσαν.

Ανακοίνωση υπουργείου Πολιτισμού

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ανακοίνωση του «διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι αυτό έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες».

Δεδομένων του πλήθους των αντικρουόμενων αναφορών στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με το συμβάν στο ΑΕΛΛΩ και τα πραγματικά περιστατικά, ως “Ημεροδρόμος” σημειώνουμε προς τους αναγνώστες μας:

Σύμφωνα με την πληροφόρηση του “Ημεροδρόμου”, από πηγές της ΕΛΑΣ επιβεβαιώνεται η παρέμβαση της Αστυνομίας στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ μετά από καταγγελία ατόμου που επικαλέστηκε την ιδιότητα του υπαλλήλου στο ΥΠΠΟΑ. Κατά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ επιβεβαιώνεται επίσης ότι οι αστυνομικοί έκαναν καταγραφή των ανηλίκων που παρακολουθούσαν την ταινία. Δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, πως διενεργήθηκε η επιχείρηση (αν υπήρξε διακοπή, δηλαδή, της προβολής), ποιά και πόση η δύναμη που εστάλη, η εξάρτυσή της αλλά και η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον εντοπισμό των… παραβατών, ούτε αν έγινε μεταγωγή και καταγραφή στο αστυνομικό τμήμα – όπως επίσης καταγράφηκε σε κοινωνικά δίκτυα – γονιών και ενήλικων που συνόδευαν ανήλικους κατά την προβολή.

Θυμίζουμε, τέλος, ότι για το… νόμιμον (για το ηθικόν δεν γνωρίζουμε) της αστυνομικής επιχείρησης υπάρχει καταφυγή στο άρθρο 37 του νόμου 3905/2010 όπου αναφέρεται (παράγραφος 3) ότι “Απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη από την κατάταξη της ταινίας ηλικία. Όποιος επιτρέπει σε ανηλίκους να εισέλθουν σε αίθουσα ή υπαίθριο χώρο στους οποίους προβάλλεται ταινία ακατάλληλη για την ηλικία τους τιμωρείται με χρηματική ποινή από 1000 έως 10.000 ευρώ. Η τέλεση από αμέλεια της πράξης αυτής τιμωρείται με χρηματική ποινή από 500 έως 5.000 ευρώ”.

Ημεροδρόμος