Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε σήμερα εννέα Καταλανούς, αυτονομιστές ηγέτες, σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια για στάση σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα της περιφέρειας το 2017 να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Η μεγαλύτερη περίοδος φυλάκισης – 13 χρόνια – στον πρώην αντιπρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλανίας, Oriol Junqueras και οι άλλοι οκτώ μεταξύ 9-13 χρόνια. Μετά την καταδίκη του, ο Junqueras δήλωσε ότι η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία ήταν “πιο κοντά από ποτέ”. “Εμείς οι Καταλανοί δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση”, είπε.

Οι τρεις άλλοι κατηγορούμενοι σ’ αυτή την απόφαση ορόσημο σχετικά με ένα δημοψήφισμα, του οποίου η διεξαγωγή είχε απαγορευθεί, και τη βραχύβια ανακοίνωση της ανεξαρτησίας κρίθηκαν ένοχοι μόνο για ανυπακοή και δεν καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης. Όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για την κατηγορία της εξέγερσης.

Ο πρώην ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλος Πουτζντεμόν χαρακτήρισε «αγριότητα» την επιβολή αυτών των ποινών. «Είναι ώρα να αντιδράσουμε … για το μέλλον των γιων και των θυγατέρων μας. Για τη δημοκρατία. Για την Ευρώπη. Για την Καταλονία», έγραψε στο Twitter.

Ο Πουτζντεμόν ήταν επικεφαλής της ισπανικής περιφέρειας όταν έγινε η απόπειρα να ανεξαρτητοποιηθεί μετά από δημοψήφισμα, όμως δεν συμμετείχε σ’ αυτή τη δίκη επειδή διέφυγε στο Βέλγιο, όπου ζει τώρα αυτοεξόριστος.

Πολλά διακυβεύονταν, τόσο για την Ισπανία όσο και για την πιο ευημερούσα περιφέρειά της σ’ αυτή τη δίκη για την απόπειρα ανεξαρτητοποίησης, η οποία είχε προσελκύσει την προσοχή όλου του κόσμου, είχε προκαλέσει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ισπανία εδώ και δεκαετίες και είχε δημιουργήσει εκνευρισμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τα κύρια ερωτήματα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν οι αγωνιστές υπέρ της ανεξαρτησίας στις ετυμηγορίες, αν η υπόσχεση για ειρηνικές διαμαρτυρίες ισχύει και αν και πώς μπορεί να πληγεί η φήμη της Ισπανίας ως αυταρχική και αντιδημοκρατική χώρα όσο και του κινήματος ανεξαρτησίας αν παραδοθεί σε αποφάσεις ενός “ξένου” δικαστηρίου.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι Καταλανοί ηγέτες κυκλοφόρησαν το δικό τους βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την ετυμηγορία. Οι Καταλανοί λένε πως δεν έκαναν τίποτε κακό, εφάρμοσαν τη θέληση του λαού τους και πως η δίκη ήταν πολιτική, η κυβέρνηση λέει πως η δίκη διεξήχθη αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του νόμου. Βέβαια ποιανού τον νόμο και για το συμφέρον ποιου είναι κάτι που δεν θέλουν να επισημανθεί.

«Η μοναδική ετυμηγορία που θα δεχθούμε είναι η αθώωση», ανέφερε στο βίντεο ο Πουτζντεμόν.

Οι διαδηλωτές μπλοκάρουν πέντε περιφερειακούς δρόμους σε όλη την Καταλονία, δήλωσαν αξιωματούχοι ελέγχου της οδικής κυκλοφορίας στην Καταλανία τη Δευτέρα, καθώς οι άνθρωποι που αντιτίθενται στην καταδίκη σε φυλάκιση των ηγετών υπέρ της ανεξαρτησίας κατέλαβαν τους δρόμους.

Ορισμένοι δρόμοι στη Βαρκελώνη μπλοκαρίστηκαν επίσης από διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων της λεωφόρου Diagonal, που διασχίζουν ολόκληρη την πόλη, δήλωσε η τοπική αστυνομία. Υπήρξαν επίσης διαμαρτυρίες σε αρκετούς μεγάλους καταλανικούς δήμους, όπως η Girona και η Lleida.

Οι σιδηροδρομικές γραμμές κατελήφθησαν για σύντομο χρονικό διάστημα έξω από τη Girona, ένα προπύργιο του αγώνα της ανεξαρτησίας, δήλωσε ο σιδηροδρομική εταιρεία Rodalies στο Twitter.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, Reuters, ABC net

Εύφορη Πεδιάδα