του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

«Το μωρό σου πάσχει από μια σπάνια αρρώστια. Κινδυνεύει να μείνει παράλυτο. Ξαφνικά μαθαίνεις ότι βρέθηκε θεραπεία… Η ζωή σου αποκτά και πάλι νόημα. Όμως υπάρχει μια μικρή …λεπτομέρεια. Η εταιρεία που ανακάλυψε το φάρμακο το κοστολογεί 2,1 εκατομμύρια δολάρια!!! Το όνομα της, Novartis… Ναι, ο γνωστός ελβετικός κολοσσός με τις μίζες που απασχόλησε και την ελληνική πολιτική σκηνή.  

Η Novartis πήρε άδεια για το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο! Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο, τη γονιδιακή θεραπεία «Zolgensma» της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας. Η θεραπεία έχει εφάπαξ κόστος 2,12 εκατομμυρίων δολαρίων (!!!) και αφορά ασθενείς με νωτιαία μυική ατροφία (Spinal Muscular Atrophy-SMA), μια σχετικά σπάνια νευρομυϊκή πάθηση γενετικής αιτιολογίας, η οποία αποτελεί βασική γενετική αιτία θανάτου των βρεφών. Η Novartis αναμένει να πάρει ανάλογη έγκριση κυκλοφορίας της θεραπείας από τις αντίστοιχες εποπτικές αρχές της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Όπως καταλαβαίνετε τα λεφτά είναι πολλά….»

Αυτά γράφαμε πριν λίγους μήνες, στις 25 Μαΐου (https://www.imerodromos.gr/echeis-2-1-ekatommyria-dolaria-gia-na-soseis-to-paidi-soy-i-novartis-poylaei-to-farmako/).

Η υπόθεση και το παράδειγμα έγινε δυστυχώς πραγματικότητα. Ο μικρός Παναγιώτης -Ραφαήλ που πάσχει από νωτιαία μυική ατροφία τύπου 1.  Το παιδί λαμβάνει μέχρι σήμερα το μοναδικό φάρμακο που υπάρχει στην Ευρώπη για την ασθένειά του. Ο γονείς του θέλοντας, όπως κάθε γονιός, το καλύτερο για τη ζωή του παιδιού τους αναζήτησαν την πιο ελπιδοφόρα λύση. Η λύση είναι να μεταβεί στις ΗΠΑ (για να λάβει τη θεραπεία – φάρμακο Zolgensma» της Novartis) ο μικρός όπου μπορεί να λάβει στη την θεραπεία που χρειάζεται. «Η θεραπεία στην Αμερική έχει εγκριθεί εδώ και τέσσερις μήνες. Όμως μόνο η ένεση κοστίζει 2 εκατ. ευρώ. Μια κλινική που μας έστειλε προσφορά μάς ενημέρωσε ότι το συνολικό κόστος της θεραπείας υπολογίζεται στα 3,5 έως 4,7 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο πατέρας του παιδιού, Γιώργος Γλωσσιώτης, μιλώντας στο ethnos.gr πριν από λίγες μέρες.

Μετά τα «όχι» του  Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ), που επικαλείται οικονομικά και επιστημονικά κριτήρια, η οικογένεια του Παναγιώτη – Ραφαήλ έχει κάνει κάλεσμα για οικονομική στήριξη.

Είναι παραπάνω από αυτονόητο το κάλεσμα μας για τη στήριξη της μεγάλης προσπάθειας των γονιών του μικρού Ραφαήλ για τη ζωή του. <

Επιμένοντας ότι η υγεία, τα φάρμακα και οι θεραπείες δεν πρέπει να είναι εμπορεύματα, γιατί αφορούν την ίδια την ανθρώπινη ζωή, ακολουθεί η συνέχεια του δημοσιεύματος μας. Γιατί κάθε παιδί όπως ο Παναγιώτης Ραφαήλ έχουν δικαίωμα στη ζωή, χωρίς να κοστολογείται η ίδια τους η ζωή από τις πολυεθνικές.

«Η Novartis πήρε άδεια για το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο! Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο, τη γονιδιακή θεραπεία «Zolgensma» της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας. Η θεραπεία έχει εφάπαξ κόστος 2,12 εκατομμυρίων δολαρίων (!!!) και αφορά ασθενείς με νωτιαία μυική ατροφία (Spinal Muscular Atrophy-SMA), μια σχετικά σπάνια νευρομυϊκή πάθηση γενετικής αιτιολογίας, η οποία αποτελεί βασική γενετική αιτία θανάτου των βρεφών. Η Novartis αναμένει να πάρει ανάλογη έγκριση κυκλοφορίας της θεραπείας από τις αντίστοιχες εποπτικές αρχές της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Όπως καταλαβαίνετε τα λεφτά είναι πολλά….

Η θεραπεία χρησιμοποιεί έναν αβλαβή ιό ως «όχημα» για να μεταφέρει στο γονιδίωμα του ασθενούς ένα φυσιολογικό αντίγραφο του γονιδίου SMN1, το οποίο είναι ελαττωματικό στα μωρά με την εν λόγω πάθηση, η οποία καταστρέφει τα νεύρα που ελέγχουν τους μυς και συχνά οδηγεί σε παράλυση, αναπνευστική δυσκολία και πρόωρο θάνατο. Η πάθηση εμφανίζεται σε περίπου ένα παιδί για κάθε 10.000 τοκετούς.

Η Νovartis βρήκε τη θεραπεία – όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται – για να μην πεθάνει το βρέφος. Όμως την κοστολογεί 2,1 εκατομμύρια δολάρια! Τα έχεις; Το παιδί σου σώθηκε. Δεν τα έχεις; Η Novartis δεν …χαρίζει!

Η πολυεθνική δικαιολόγησε την τεράστια τιμή της θεραπείας με το σκεπτικό, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι μια εφάπαξ θεραπεία είναι τελικά φθηνότερη από ακριβές μακρόχρονες θεραπείες που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο. Σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας, η νέα γονιδιακή θεραπεία μπορεί να εξοικονομήσει έως πέντε εκατομμύρια δολάρια ανά ασθενή.

Μάλιστα! Αλλά για να την δώσει θέλει 2,1 εκατομμύρια δολάρια «ζεστά». Ως …φιλάνθρωπος εταιρεία μάλιστα δέχθηκε τμηματικές καταβολές του κόστους του «Zolgensma» από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Κάνει και «δόσεις» λοιπόν η Novartis… 

Το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές και να αποτρέψει την παράλυση ενός παιδιού. Όμως είναι στα χέρια της «Novartis»… Μιας πολυεθνικής που δεν διστάζει όταν χάνονται δίπλα της ανθρώπινες ζωές, αυτή να κρατά τις τιμές των φαρμάκων για τη σωτηρία τους στα ύψη! Έτσι εξάλλου λειτουργεί η «ελεύθερη αγορά»… Έτσι ενισχύεται ο …ανταγωνισμός. 

Εξάλλου το «Zolgensma» θα ανταγωνισθεί το «Spinraza» της πολυεθνική «Biogen», την πρώτη -επίσης πολύ ακριβή- εγκεκριμένη θεραπεία για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία, που βγήκε στην αγορά στο τέλος του 2016 και απαιτεί επανάληψη κάθε τέσσερις μήνες, με κόστος 750.000 δολαρίων τον πρώτο χρόνο και 375.000 ετησίως τα επόμενα χρόνια!

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Nonartis κάνει χοντρό εμπόριο πατώντας πάνω στο ανθρώπινο πόνο και την παιδική ασθένεια. Η ίδια εταιρεία κοστολογεί προς 475.000 ευρώ τη θεραπεία για τη λευχαιμία με το όνομα KYMRIAH(https://www.imerodromos.gr/novartis-poulaei-therapia-gia-ti-lefchemia-475-000-dolaria-ta-echis-tis-sofias-choudalaki/)

Τα φάρμακα, είναι ένα ακόμα εμπόρευμα στον καπιταλισμό, είναι πεδίο ανταγωνισμού με τεράστια ποσά και συμφέροντα. Το φάρμακο, από ένα μέσο με το οποίο μπορούν να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να προληφθούν ασθένειες, στον καπιταλισμό γίνεται ένα πανάκριβοαντικείμενο για χοντρές μπίζνες.  Τα φάρμακα δεν παράγονται για να σώσουν ανθρώπινες ζωές αλλά για να αυξήσουν τα κέρδη των πολυεθνικών και τα μερίσματα των μετόχων τους. 

Εξάλλου οι αναλυτές της Γουόλ Στριτ προβλέπουν πωλήσεις του Zolgensma ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, έναντι 2,2 δισ. δολ. του Spinraza… Έτσι κάθε δόση «Zolgensma» θα κάνει πλουσιότερους κατά μερικά εκατομμύρια μια δράκα αρπακτικών που θησαυρίζουν πάνω στην ανθρώπινη ζωή…»

Ημεροδρομος