Συνεχίζεται η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, με την ονομασία «Πηγή της Ειρήνης» με τη στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αλλά και αντιδράσεις «ίσων αποστάσεων» πολλών δυνάμεων τις ευρύτερης περιοχής.

Η Άγκυρα από το βράδυ της Τετάρτης άρχισε τη χερσαία φάση της επίθεσης με τις δυνάμεις της να περνούν τα σύνορα, επικεντρώνοντας στους παραμεθόριους τομείς της Ρας αλ Άιν και της Ταλ Αμπιάντ, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των συριακών αντικυβερνητικών ενόπλων ομάδων υπό την ηγεσία των Κούρδων. Οι τουρκικές δυνάμεις κυρίευσαν 11 χωριά κοντά σε αυτές τις δύο πόλεις, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Τουλάχιστον 29 ένοπλοι, 23 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και 6 μαχητές του αντικυβερνητικού αποκαλούμενου Συριακού Δημοκρατικού Στρατού, που στηρίζεται από την Τουρκία, καθώς και 10 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη στις μάχες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει 228 Κούρδους ενόπλους, ενώ ανακοίνωσε και τον θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη και τον τραυματισμό τριών.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα βρέφος από τη Συρία, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν Κούρδοι ένοπλοι έπληξαν με ρουκέτες τουρκικές παραμεθόριες πόλεις όπως η Ακτσάκαλε, η Σανλιούρφα και η Νουσαϊμπίν.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, πάνω από 60.000 άμαχοι εγκατέλειψαν παραμεθόριες περιοχές. Πολλοί εξ αυτών έφτασαν στην πόλη Ταλ Ταμρ, νοτιότερα, η οποία δεν πλήττεται από τις μάχες, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Χωρίς αποφάσεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την τουρκική εισβολή στα συριακά εδάφη και την επίθεση στην κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).
Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως απόφαση για κυρώσεις κατά της τουρκικής εισβολής στη Συρία και τη δολοφονία άμαχου πληθυσμού. Πέντε ευρωπαϊκές χώρες μέλη του (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία) απαίτησαν να «σταματήσει» η «μονομερής στρατιωτική δράση» της Τουρκίας. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε εκ νέου τη «βαθιά ανησυχία» του για τις εξελίξεις.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν υποστήριξε την Πέμπτη ότι «μέχρι στιγμής έχουν εξουδετερωθεί συνολικά 109 τρομοκράτες» και «βάφτισε» την εισβολή της Τουρκίας «επιχείρηση ειρήνης» στην Τουρκία. Ισχυρίστηκε πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να «μην αφήσει άμαχους πολίτες να υποστούν κακό από τους τρομοκράτες». Απείλησε εκ νέου με το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων που θα οδηγήσει 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη, σε περίπτωση που δεχθεί κυρώσεις. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξυπνήσει. Θα το πω ακόμα μια φορά, αν προσπαθήσουν να εμποδίσουν την επιχείρηση μας στη Συρία, αντιμετωπίζοντας την ως εισβολή, τότε τα πράγματα είναι απλά: Θα ανοίξουμε τα σύνορα μας και θα στείλουμε 3,6 εκατομμύρια μετανάστες στην Ευρώπη», είπε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Anadolu», «Reuters», AFP)

Ημεροδρόμος