Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Επίσημη παρουσία στη συνεδρίαση του οργάνου από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη.

Ούτε τα …προσχήματα φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να τηρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και ιδίως ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης. Έτσι, λοιπόν, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας ανακοίνωσε ότι ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης «συμμετείχε» στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Παρότι πάγια πρακτική των κυβερνήσεων είναι να έχουν επαφές και συζητήσεις με εκπροσώπους των βιομηχανιών, ο Άδωνις Γεωργιάδης το πήγε ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας συμμέτοχος στο εκτελεστικό όργανο του συνδέσμου.

Χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Πριν λίγο συμμετείχα στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΒ και συζητήσαμε για τις λαμπρές Αναπτυξιακές προοπτικές της Χώρας μας τα επόμενα χρόνια! Η Κυβέρνηση θα κάνει αυτά που πρέπει αλλά το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι Επιχειρηματίες. Όλοι μαζί θα πάμε τον τόπο μας μπροστά».

Όσο για το ποια είναι «αυτά που πρέπει» να κάνει η κυβέρνηση μπορεί κανείς να τα αντιληφθεί εύκολα από τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου και του γενικού διευθυντή του συνδέσμου.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, για την ακρίβεια στις 24 Σεπτεμβρίου, ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Μπίτσιος υποστήριξε ότι πλέον υπάρχει

«βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αποτελούν βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Όμως χρειαζόμαστε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, περισσότερες επενδύσεις, ανταγωνιστική φορολογία στην εργασία και στην παραγωγή, ψηφιοποίηση της οικονομίας και του κράτους, σύγχρονη εκπαίδευση, κράτος δικαίου, κοινωνική συνοχή και βέβαια εθνική συνεννόηση». Επίσης ο γενικός διευθυντής  Αλέξανδρος Χατζόπουλος είπε ότι «η ελληνική βιομηχανία πρέπει «να αντιμετωπίσει τις μεγάλες εκκρεμότητες από το παρελθόν, για παράδειγμα τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου ρυθμιστικού και φορολογικού περιβάλλοντος».

Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα ότι πρόσφατα (μεταξύ των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών) έγιναν αλλαγές στην σύνθεση του Δ.Σ του ΣΕΒ. Εισήλθαν πέντε νέα μέλη (παρέμειναν οι Ιω. Γιώτης, Σπ. Θεοδωρόπουλος, Αν. Καλλιτσάντσης, Ευ. Μυτιληναίος, Δημ. Παπαλεξόπουλος, Ευ. Βασιλάκης κ.α): Ο διευθύνων σύμβουλος της Βιοχάλκο, Μιχ. Στασινόπουλος, ο Μιχ. Τσαμάζ από τον ΟΤΕ, ο Οδ. Αθανασίου της Lamda Development, η Ηρώ Αθανασίου της Unilever και Νέλλη Κάτσου της Pharmaten.

Ημεροδρόμος