Επίδειξη απαλλαγής από τις λαϊκές προσδοκίες, συμμόρφωσης στις ανάγκες του κεφαλαίου και πλήρους υποταγής στις ΝΑΤΟϊκές επιταγές έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην Ουάσινγκτον Ποστ ο πρωθυπουργός δέχθηκε την εξής ερώτηση: Θεωρείτε τον εαυτό σας έναν μη λαϊκιστή φιλοδυτικό, φιλονατοϊκό πρωθυπουργό; Και ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Αυτή είναι εύλογη περιγραφή. Έχω παλέψει σκληρά κατά του λαϊκισμού στην πολιτική μου καριέρα»!

Ο αρχηγός της ΝΔ κάνει ότι μπορεί για να εμφανίσει την κυβέρνησή του ως την πιο φιλοεπιχειρηματική, η οποία ως εκ τούτου θα σκίσει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ανάπτυξη, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, καθώς στη διεθνή οικονομία πυκνώνουν τα σύννεφα μιας νέας ύφεσης και τα κεφάλαια τοποθετούνται μόνο για ληστρικές αποδόσεις.

Ο πρωθυπουργός έχει εξαρτήσει την υλοποίηση κάποιων υποσχέσεων προς τους μεσαίους και τους εργαζόμενους από το ύψος της ανάπτυξης. Είχε βάλει μάλιστα τον πήχη πολύ ψηλά, στο 4%! Την προηγούμενη βδομάδα στη Νέα Υόρκη δήλωσε πως εκφράζει την ελπίδα του (ναι έτσι ακριβώς!) η ανάπτυξη «να φτάσει το 3% το 2020 και να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα στο προσεχές μέλλον». Βεβαίως ΕΕ και ΔΝΤ μιλούν για ανάπτυξη γύρω στο 2%. Όσο για τα υπερπλεονάσματα, όπως είπε στο Μπλούμπεργκ, το θέμα της μείωσης τους θα το θέσει στους Ευρωπαίους από το 2021 και μετά, όταν αποκτήσει «αξιοπιστία». Ο Κ. Μητσοτάκης θα δοξαστεί στο εξωτερικό και στους επιχειρηματικούς κύκλους, όπως και ο Τσίπρας εξάλλου, αλλά θα αντιμετωπίσει σύντομα την λαϊκή οργή.

ΠΡΙΝ