Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Με πρωτοβουλία του Κ.Κυρανάκη και της Σ.Βούλτεψη η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει ακόμη και τις  εργασίες της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων της Βουλής, ενάντια στις καταλήψεις που φιλοξένησαν μετανάστες.

Αποκαλυπτικές για τις προθέσεις της κυβέρνησης να κορυφώσει και να οξύνει την τακτική των περίφημων «επιχειρήσεων» στα Εξάρχεια εκμεταλλευόμενη ακόμη και θεσμικά όργανα όπως την Υποεπιτροπή της Βουλής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, ήταν οι προτάσεις που κατατέθηκαν στην συνεδρίασή της. Εμφανώς προσχηματικά τόσο η πρόεδρος της επιτροπής Σοφία Βούλτεψη όσο και ο γνωστός για τις ακραίες θέσεις του βουλευτής Κώστας Κυρανάκης επικαλέστηκαν την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της εμπορίας ανθρώπων ως αφορμή για νέα ένταση αυτών των πρακτικών αλλά και για την πολιτική τους επίβλεψη από την επιτροπή.

Τοποθετούμενος στην συνεδρίαση ο Κώστας Κυρανάκης με αφορμή την δράση που οφείλει να έχει η επιτροπή απέναντι στο πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων, το γνωστό ως trafficking, επιχείρησε να χρησιμοποιήσει ακόμη και αυτή την δραστηριότητα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων – σκούπα στην πλατεία Εξαρχείων και τις γύρω περιοχές. Επικαλέστηκε μάλιστα τα ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών. Όπως είπε

«θα πρέπει να ελεγχθούν επιτέλους οι ΜΚΟ στη χώρα μας. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μητρώο για τη δράση τους, την χρηματοδότησή τους, το ποιοι εμπλέκονται στις αποφάσεις και τον τρόπο λειτουργίας τους. Νομίζω ότι μετά τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως τις τελευταίες ημέρες από αρκετούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ακούσαμε μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, στις καταλήψεις των Εξαρχείων να καταγγέλλουν ότι διάφορα κυκλώματα του ζητούσαν να καταβάλουν ένα αντίτιμο για την παραμονή τους σε αυτές τις καταλήψεις των Εξαρχείων. Αυτό, συγχωρήστε με, αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι εμπίπτει στην αρμοδιότητα μας ως Επιτροπή εκμετάλλευσης ανθρώπων, θεωρώ ότι θα πρέπει να εξετασθεί εξονυχιστικά».

Μάλιστα συνέχισε παραπέρα λέγοντας ότι

«θα πρέπει να κληθεί και ο προηγούμενος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και εφόσον προχωρά η έρευνα και ο σημερινός στην Επιτροπή και να δοθούν κάποιες απαντήσεις επί αυτού και να εξεταστεί και με ποιον τρόπο κατέληξαν αυτοί οι μετανάστες, να μπουν στις καταλήψεις των Εξαρχείων, ποιοι τους οδήγησαν εκεί; Και να μας απαντήσει και κάποιος από την προηγούμενη Κυβέρνηση για ποιο λόγο, με την ανοχή της, συνέχιζε η Δ.Ε.Η. και η  ΕΥΔΑΠ, να παρέχουν ρεύμα και νερό αντιστοίχως, μέσα σε αυτές τις καταλήψεις, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, που είχαν όμως καταγγείλει ό,τι η δική τους ιδιοκτησία έχει παρανόμως καταληφθεί».

Με την άποψη του Κώστα Κυρανάκη συμφώνησε και η πρόεδρος της επιτροπής Σοφία Βούλτεψη δηλώνοντας πως

«θέτουμε το θέμα των καταλήψεων και δεν το θέτουμε πρώτη φορά. Γιατί; Γιατί πράγματι κάποιοι άνθρωποι αντί να οδηγηθούν από το επίσημο κράτος σε επίσημες δομές οδηγήθηκαν από ΜΚΟ σε κτίρια υπό κατάληψη και χρησιμοποιήθηκαν ουσιαστικά για να παίρνουν ευρωπαϊκά κονδύλια, γιατί όπως ξέρετε βάσει των ευρωπαϊκών αποφάσεων δίνονται απευθείας τα χρήματα σε ΜΚΟ χωρίς να παραπέμπει το κράτος. Άρα λοιπόν, εμφάνιζαν κάποιοι άνθρωποι κτίρια που ήταν υπό κατάληψη δημόσια, ως δομές. Προφανώς, πρέπει να δούμε αν συνέβαινε αυτό και γινόταν ρευματοκλοπή και αν συνέβαινε αυτό, τότε εδώ, υπάρχουν ποινικά αδικήματα. Δηλαδή, είδαμε πράγματι να αδειάζουν τα κτίρια από τις καταλήψεις και τα λοιπά, δεν είδαμε όμως να πω κι εγώ, τη δικαιοσύνη να λέει, μισό λεπτό παιδιά. Πώς βρέθηκαν αυτοί εκεί; Ποιοι είναι αυτοί; Τι χρήματα έχουν εισπράξει; Πώς έπαιρναν ρεύμα; Αυτό, συμφωνώ ότι, πρέπει να είναι ειδικό, να έχει ειδικό αντικείμενο πάνω σε αυτό».

Ημεροδρόμος