Του Δημήτρη Τζιαντζή

Στις 26 Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί στα ελληνικά η πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία του πρώην πράκτορα της CIA Εντ Σνόουντεν Permanent Record, με τίτλο To Μεγάλο Φακέλωμα

Ο Σνόουντεν χαιρετίζε­ται ως ένας ήρωας της εποχής μας, γιατί με μεγάλο προσωπικό κόστος αποφάσισε το 2013 να αποκαλύψει τους τερατώ­δεις μηχανισμούς παρακολούθησης των πολιτών από την αμερικανική και τη βρετανική κυβέρνηση.

Συγκε­κριμένα, σε ηλικία μόλις 29 ετών, δι­οχέτευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, σχε­τικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυ­βερνήσεις. Ο Σνόουντεν κατέφυγε στη Ρωσία, σε άγνωστη τοποθεσία, όπου διαμένει ως σήμερα.

Η βιογραφία του είναι κάτι πολύ περισσότερο από την προσωπική «οδύσσεια» ενός ιδιοφυή κομπιουτερά που ωθούμενος από υψηλό δημοκρατικό καθήκον κλώτσησε μια στρωμένη ζωή με σίγουρο μέλλον (με μισθό 122 χιλιάδες δολάρια το χρόνο) και έγινε ο «πιο καταζη­τούμενος άνθρωπος στον κόσμο». Το Μεγάλο Φακέλωμα, γραμμένο σε πολύ απλή γλώσσα, αποκαλύπτει με στοιχεία και σαφήνεια την αλή­θεια για τους οργουελιανούς μηχα­νισμούς παρακολούθησης που χρη­σιμοποιεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε συνεργασία με όλες τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες (Microsoft, Apple, Amazon, Google κ.α.), για να παρακολουθεί του πολίτες όλου του κόσμου. Δεν είναι τυχαία η χολή που έβγαλε εναντίον του Σνόουντεν ο πρώην πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο δήθεν φιλάνθρωπος ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς. Ο μεγάλος φόβος του Σνόουντεν εί­ναι ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, με την εξέλιξη της τεχνολο­γίας, σύντομα θα είναι σε θέση να

δημιουργήσουν έναν πλήρη «μόνι­μο φάκελο» (permanent record), κάθε πολίτη στον πλανήτη που έχει πρόσβαση σε υπολογιστή, κινητό ή ταμπλέτα. Ο συγγραφέας «δεν χαρίζει κάστανα» σε καμία κυβέρνηση και αποκαλύπτει τη μεγάλη υπο­κρισία της διοίκησης Ομπάμα που δημοσίως υποσχέθηκε ότι θα βάλει τέλος στις παράνομες παρακολουθήσεις, ενώ στην πραγματικότητα τις ενίσχυσε.

Ο Σνόουντεν δίνει πολλές πλη­ροφορίες γύρω από το πλαίσιο στρατολόγησής του σε ηλικία 22 ετών στη CIA. Όπως εξηγεί, τις προηγούμε­νες δεκαετίες θα ήταν αδύνατο να προσληφθεί στη CIA ένας νεαρός χωρίς δίπλωμα Bachelor και εξονυ­χιστικό έλεγχο κάθε πτυχής της προ­σωπικής και οικογενειακής διαδρο­μής. Ωστόσο μετά την 11η Σεπτεμβρίου η ανάγκη για εξειδι­κευμένους προγραμματιστές ηλεκτρονικών συστημάτων έφερε μια νέα γενιά «πρακτόρων» στο προσκήνιο που δεν εί­χαν την κλασική εκπαίδευση των παλαιότερων. Όπως εξηγεί το βιβλίο, οι μυστικές υπηρεσίες στην ανάγκη για «τεχνολογικά ταλέντα» ανα­γκάστηκαν να βάλουν στην άκρη συνωμοτικούς κανόνες δεκαετι­ών. Η γενιά του Σνόουντεν έφερε όχι απλά μια αναδιάταξη αλλά μια «επανάσταση» στον τρόπο συγκέντρωσης και ψηφιοποίησης των πληροφοριών. Είναι χαρακτηριστι­κό ότι ο άμεσος προϊστάμενος του Σνόουντεν πέρναγε το μεγαλύτερο μέρος της βάρδιάς του διαβάζο­ντας ψυχροπολεμικά βιβλία του Τομ Κλάνσι, καθώς δεν μπορούσε να παρακολουθήσει την εξαιρετικά εξειδικευμένη δουλειά του νεαρού κομπιουτερά. Ο συγγραφέας εργά­στηκε σε ένα ειδικό πρόγραμμα της NSA που είχε στόχο να εξασφαλίσει πως ακόμα και στην περίπτωση που το πεντάγωνο γίνει παρανά­λωμα του πυρός δεν θα χαθεί ούτε ένα ψηφιακό δεδομένο, καθώς όλα τα αρχεία θα είναι αποθηκευμένα σε ένα σύστημα εκατοντάδων σέρβερς σε όλο τον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο, άνθρωποι με κοινωνι­κές ανησυχίες, όπως ο Σνόουντεν, βρέθηκαν σε νευραλγικές θέσεις στις μυστικές υπηρεσίες και ήρθαν αντιμέτωποι με τη βαθμιαία αποκάλυψη της υποκρισίας, των επίσημων ψεμάτων, της ωμής παραβίασης των θεμελιωδών συνταγματικών αρχών. Το ση­μείο καμπής, ο καταλύτης που έκανε τον Σνόουντεν να περάσει στο στρατόπεδο των εχθρών της αμερικανικής κυβέρνησης, ήταν οι συσσωρευμένες του εμπειρίες από τις μεθόδους της CIA και η συνειδητοποίηση ότι οι πολίτες δεν είχαν ποτέ ερωτηθεί αν αποδέχονται να παρακολουθείται η κάθε τους κίνηση. Έτσι ο Σνόουντεν αποφάσισε ότι η προστασία των πολιτών είναι πιο σημαντική από την υπακοή στις εξαιρετικά αυστηρές ρήτρες μυστικότητας της CIA και της NSA.

Ο 36χρονος whistelblower -που μεταφράζεται «πληροφο­ρητής» ή «καταγγέλτης»- θεωρεί ότι η χρήση ειδικών υπηρεσιών κρυπτογράφησης των μηνυμάτων μπορεί προσωρινά να βοηθήσει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά, όπως λέει, την πραγματική αλλαγή μπορεί να τη φέρει μόνο ένα ισχυρό κίνημα για τις δημοκρατικές ελευθερίες και όχι κάποιος «προοδευτικός» εκλεγμένος ηγέτης τύπου Μπέρνι ή Κόρμπιν. Όπως δηλώνει, «αν θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο, δεν μπορεί να ελπίζουμε σε έναν Ομπάμα και δεν μπορεί να φοβόμαστε έναν Ντόναλντ Τραμπ. Πρέπει να τον χτίσουμε οι ίδιοι».

ΠΗΓΗ: Πριν