Εντός του 2020, θα υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ η νέα «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» που θα μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανική βάση.

Η νέα επικίνδυνη συμφωνία για τα συμφέροντα του λαού θα περιλαμβάνει τις αμερικανικές βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη και στη Θεσσαλία, όπως δηλώνει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κυριακής.

Ειδικότερα στην ερώτηση αν βλέπει να προχωράει η συμφωνία μέσα στο 2020 ο υπουργός Άμυνας απαντάει «ασφαλώς» και για το περιεχόμενο της αναφέρει πως «τα τέσσερα βασικά σημεία είναι η χρήση του λιμανιού της Σούδας, η χρήση τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα και η χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις αμερικανικών UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών)». Δηλώνει επίσης ότι είναι προς διευθέτηση ζητήματα «όπως η συνδρομή των ΗΠΑ στην αναβάθμιση υποδομών των Ε.Δ., π.χ. αεροδρομίων που είναι ακόμα προς διαπραγμάτευση».

Αναφερόμενος στο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα στις αρχές Οκτώβρη δηλώνει ότι «η επίσκεψη Πομπέο θα είναι μια πράξη επικύρωσης αυτής της στρατηγικής συμφωνίας». Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΗΠΑ επενδύουν σε υποδομές των Ε.Δ. έτσι ώστε η διαχείριση τους και η αναβάθμιση τους να καθίστανται όχι μόνο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας αλλά και των ΗΠΑ».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά προγράμματα – που θα εκτινάξουν για άλλη μια φορά το δημόσιο χρέος προς όφελος των μονοπωλίων όπλων –  σημειώνοντας ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την απόκτηση UAV και drones, πως προχωράει το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, ενώ για την απόκτηση γαλλικών φρεγατών δηλώνει πως «οι συζητήσεις είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι μια συμφωνία των δυο ηγετών του προέδρου Μακρόν και του πρωθυπουργού μας».

ημεροδρόμος