https://thepressproject-sociality.netdna-ssl.com/app/uploads/2019/09/exxonmobil.jpg

Της Kate Aronoff

Το Ινστιτούτο Προοδευτικής Πολιτικής (PPI-Progressive Policy Institute), ένα κεντρώο Δημοκρατικό think tank που αναπτύχθηκε από την φιλό-επιχειρηματική πτέρυγα του κόμματος στη δεκαετία του 1980 και 1990, έλαβε, το 2018, 50.000 δολάρια από την Exxon Mobil μέσω της μητρικής της εταιρείας, Third Way Foundation, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η έκθεση του πετρελαϊκού γίγαντα Worldwide Giving Report το 2018.

Η Exxon Mobil δεν απάντησε στα πολλαπλά αιτήματα του Intercept για σχόλια. Σε ένα μήνυμά της, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του PPI, Lindsay Lewis, είπε ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για γενική υποστήριξη και ότι «δεχόμαστε χρηματοδότηση μόνο σε επίπεδο γενικής υποστήριξης από επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν κάνουμε μισθωμένη δουλειά/έρευνα ούτε έχουμε προγράμματα χορηγίας.»

Ο Lewis, επίσης, επιβεβαίωσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Exxon Mobil κάνει δωρεά στη Third Way Foundation.

Παρ’ όλο που είναι η πρώτη φορά, ο νέος χορηγός του PPI δεν σηματοδοτεί κάποια δραματική αλλαγή σε σχέση με τις πρότερες μεθόδους συγκέντρωσης κεφαλαίων. Η δημοσιογράφος Akela Lacy, του The Intercept, είχε επίσης ανακαλύψει ότι η PhRMA,  – η Ένωση Φαρμακευτικής Έρευνας και Κατασκευαστών της Αμερικής – έχει ετησίως δωρίσει ποσά μεταξύ των 25.000 και 75.000 δολαρίων στο Third Way Foundation από το 2009, αυξάνοντας τη δωρεά της σε 265.000 δολάρια το 2016 – το ίδιο έτος που το σχέδιο Medicare for All για τη δημόσια υγεία, την οποία η PhRMA και το PPI αμφότεροι αντιμάχονται, ήταν στο επίκεντρο της προσοχής σε εθνικό επίπεδο. Το 2017 οι δωρεές έπεσαν πάλι στα προηγούμενα επίπεδα, αν και τα έγγραφα για το 2018 δεν ήταν ακόμα διαθέσιμα όταν το κείμενο δημοσιεύτηκε στα τέλη Απριλίου.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Exxon έχει υιοθετήσει μια ηπιότερη ρητορική για το κλίμα συγκριτικά με τους αδερφούς Koch και την οικογένεια Mercer. Με επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, η Exxon – όπως και κάθε άλλη πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου – γνωρίζει καλά ότι το να αρνηθεί κανείς την πραγματικότητα της κρισιμότητας της κλιματικής αλλαγής είναι πολιτικά αδιανόητο. Παρ’ όλα αυτά, καθώς οι ανησυχίες για το κλίμα μεγαλώνουν στις Η.Π.Α., η εταιρεία ακόμα εναντιώνεται σε περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και σε μηνύσεις που προωθούνται εναντίον της από κλιματικά ευάλωτες κοινότητες και γενικούς εισαγγελείς, οι οποίοι καταγγέλλουν τον ηγετικό ρόλο της Exxon στη κλιματική κρίση και στις καμπάνιες παραπληροφόρησης. Αντί να πληρώνει ανθρώπους να λένε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, η εταιρεία έχει επανεφεύρει τον ρόλο της ως ο καλόπιστος παίκτης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, επαινώντας την τεχνολογία «αιχμαλώτισης» άνθρακα, τα καύσιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα (άλγη!), και τους φόρους, οι οποίοι – πολύ βολικά – εξαιρούν την εταιρεία από μερικές από τις μηνύσεις και τους κανονισμούς, για τους οποίους ανησυχεί περισσότερο. Οι δεκαετίες κλιματικής άρνησης που η ίδια Exxon χρηματοδότησε – και τώρα η κυβέρνηση Τραμπ – έχουν σύρει τόσο βαθιά στη λάσπη τον δημόσιο διάλογο για την κλιματική αλλαγή, που ορισμένοι σημαντικοί φιλελεύθεροι είναι διατεθειμένοι να συγχαρούν την εταιρεία για το γεγονός και μόνο ότι δεν αρνείται την επιστήμη.

Όλα αυτά συνδέονται στενά με μια κεντρώα προσέγγιση στην κλιματική πολιτική που από καιρό ψάχνει κοινό έδαφος με την βιομηχανία και προωθεί τόσο ιδιοσυγκρασιακές όσο και ιδεολογικές αντιπολιτευτικές μεθόδους ενάντια σε μεγάλες, αντιμαχόμενες προτάσεις, όπως η Πράσινη Νέα Συμφωνία. Το αποτέλεσμα είναι ότι – πολιτικοί και εταιρείες – έχουν αρχίσει να λένε σχεδόν τα ίδια πράγματα. Η «αιχμαλώτιση» άνθρακα, η έρευνα και η ανάπτυξη, αλλά και η τιμολόγηση του άνθρακα – μολονότι δεν συγκρούονται με το πλαίσιο της Πράσινης Νέας Συμφωνίας, όπως αυτό προσδιορίζεται από το Κίνημα Sunrise, με αντιπρόσωπο την Alexandria Ocasio-Cortez – έχουν χρησιμοποιηθεί ενάντια σε καλέσματα για πιο εκτεταμένη δράση.

Ο Kert Davies, ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Κλιματικών Ερευνών, σημείωσε ότι η έκθεση υποδεικνύει πως τα χρήματα που έλαβε το PPI ήταν μέσω ενός “εταιρικού” κεφαλαίου, και όχι μέσω του Ιδρύματος ExxonMobil. «Δεν έχουμε ανακαλύψει πως γινόταν η διαχείριση και η χορήγηση των χρημάτων από αυτά τα δύο «μαύρα κουτιά». Επομένως, αν κοιτάξει κανείς τους ισολογισμούς του Ιδρύματος ExxonMobil, υπάρχουν, μερικές φορές, διαφορετικές περιγραφές ή αναλύσεις των χρηματοδοτήσεων, ωστόσο αυτή η δωρεά δεν καταγράφεται», έγραψε σε ένα e-mail. “Δεν προβλέπεται η δημοσιοποίηση των λογιστικών στοιχείων αυτών των δωρεών. Καμια υποχρέωση. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια, φαίνεται ότι είχε καταστεί υποχρεωτική η δημοσιοποίησή τους».

Φυσικά, 50.000 δολάρια δεν είναι ένα τεράστιο χρηματικό ποσό ούτε για την PPI ούτε για την Exxon Mobil. Ωστόσο, αυτό μπορεί να σηματοδοτεί μια μετατόπιση στην σχέση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων με την κλιματική πολιτική.

Εδώ και χρόνια η Exxon Mobil χρηματοδοτούσε γενναιόδωρα ομάδες που αρνούνταν την κλιματική αλλαγή, όπως το Ινστιτούτο Heartland και το Ινστιτούτο Competitive Enterprise. Μετά από πολλές πιέσεις, η εταιρεία δεσμεύτηκε το 2007 να σταματήσει να χρηματοδοτεί αρνητές, όμως συνέχισε να  χρηματοδοτεί πολιτικούς που αρνούνται την πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης. Επιπλέον, η Exxon στηρίζει ακροδεξιά think tanks όπως το Ινστιτούτο Manhattan, το οποίο έλαβε από την Exxon 970.200 δολάρια από το 2008 μέχρι το 2018. Μόλις το 2011, ο Robert Bryce, ανώτατο στέλεχος του Ινστιτούτου Manhattan, είπε ότι η «επιστήμονες δεν έχουν κατασταλάξει» για την κλιματική αλλαγή. Ένα άλλο ανώτατο στέλεχος του ίδιου ινστιτούτου, ο Oren Crass, σε μια έκθεση που έγραψε το περσινό έτος – μετά από τρεις τυφώνες στον Ατλαντικό με ένα άνευ προηγουμένου τραγικό απολογισμό – υποστήριζε πως το πιθανό κόστος της κλιματικής αλλαγής είναι παραφουσκωμένο, υπονοώντας πως πολλοί άνθρωποι προτιμούν ζεστότερες θερμοκρασίες και μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Πέρα από την Exxon, το Ινστιτούτο Manhattan – όπως και άλλες προκλητικές ομάδες αρνητών – χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα της Οικογένειας Mercer. Η Rebekah Mercer, ένας σημαντικός χρηματοδότης της προεδρικής εκστρατείας του Donald Trump το 2016, διευθύνει το ίδρυμα και είναι μέλος του συμβουλίου του Ινστιτούτου Manhattan. Η Exxon συνεχίζει να κάνει μεγάλες δωρεές στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ ενώ παραμένει μέλος του Αμερικανικού Πετρελαϊκού Ινστιτούτου. Και οι δύο οργανισμοί έχουν παλέψει σκληρά κατά των περιβαλλοντικών και κλιματικών ρυθμίσεων. Η πετρελαϊκή εταιρεία αποχώρησε μόνο από το – χρηματοδοτούμενο από τους αδερφούς Koch – American Legislative Exchange Council (ALEC), το 2017, τέσσερα χρόνια μετά την πρότυπη νομοθεσία που προώθησαν στην Οκλαχόμα, το Κολοράντο και την Αριζόνα, η οποια περιέγραφε την υπερθέρμανση του πλανήτη ως μια “θεωρία”.

Ο ανεξαρτητος δημοσιογράφος, Itai Vardi, έγραψε, φέτος το καλοκαίρι, στο μπλογκ DeSmog, ότι ο Phil Goldberg, διευθυντής του Κέντρου Αστικής Δικαιοσύνης του PPI, έχει ανοίξει μέτωπο κατά των μηνύσεων που έχουν υποβληθεί από πόλεις και πολιτείες ενάντια σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Η δικηγορική εταιρία στην οποία ο Goldberg είναι συνεργάτης –  Shook, Hardy & Bacon – υπερασπίστηκε την βιομηχανία καπνού για δεκαετίες και ήταν η έμπνευση για την μυθοπλαστική εταιρεία «Smoot, Hawking» στην ταινία του 2005 «Ευχαριστούμε που Καπνίζετε». Καθώς μια πληθώρα μηνύσεων έχει ξεκινήσει να αποδομεί τον ρόλο των εταιρειών ορυκτών καυσίμων στην τροφοδότηση και διάδοση παραπληροφόρησης για την κλιματική κρίση, η βιομηχανία έχει επιταχύνει τη μάχη για την εκδίκαση νομικών διαφορών.

O Goldberg είναι ένα πρώην λομπίστας της εταιρεία ορυκτών Peabody Energy, ο οποίος τον Ιανουάριο τοποθετήθηκε από την Εθνική Ένωση Κατασκευαστών ως ειδικός σύμβουλος στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευθύνης Κατασκευαστών, το οποίο ιδρύθηκε το 2017 και είναι αρμόδιο για την αντιμετώπιση «ακτιβιστικών δικαστικών διαφορών» κατά μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών. Η Exxon Mobil είναι μέλος αυτού του φορέα, ενώ το Πρόγραμμα Ευθύνης είναι ένα από τα πιο δραστήρια όργανα στον αγώνα κατά διαφόρων νομικών διαδικασιών από ακτιβιστικές ομάδες για το κλίμα. Τόσο η Peabody όσο και η Εθνική Ένωση Κατασκευαστών έχουν χρηματοδοτήσει γενναιόδωρα ομάδες αρνητών την κλιματικής αλλαγής. Και οι δύο, παραδείγματος χάριν, συμμετείχαν στην πρώην Συμμαχία για το Παγκόσμιο Κλίμα, η οποία κατά τη δεκαετία του 1990 είχε ως στόχο να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα που διεξήγαγε ο Ο.Η.Ε και το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή. Ο Goldberg έχει επίσης διατελέσει σύμβουλος της Ειδικής Ομάδας Αστικής Δικαιοσύνης της ALEC. Εκτός από τη πρότυπη νομοθεσία για την υπερθέρμανση του πλανήτη, η ALEC έχει αντιπαρατεθεί δυναμικά σε νομοσχεδια για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Lewis – διευθυντής της PPI – δήλωσε ότι ο Goldberg δουλεύει στην PPI εθελοντικά και ότι δεν έχει προσληφθεί από τη Third Way Foundation, παρά τη σημαντική θέση που κατέχει. Κατά τα φαινόμενα, υπερασπίζεται εταιρείες ορυκτών από την καλή του την καρδιά.

Τον Μάρτιο, ο Goldberg συνέγραψε μια έκθεση για την ομάδα προπέτασμα των εταιρειών ορυκτών, GAIN-Grow America’s Infrastructure Now (Αυξήστε τα έργα υποδομής στην Αμερική τώρα), με θέμα τις νομικές διαδικασίες που μπορούν να ακολουθηθούν κατά ακτιβιστών που εναντιώνονται στους αγωγούς πετρελαίου. «Το να επιτρέπουμε σε αυτόκλητους προστάτες να επιβάλλουν κανονισμούς ανεξέλεγκτα υποβαθμίζει τη δημοκρατία μας. Υποστηρίζουμε τη διαμαρτυρία σε αυτή τη χώρα, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ανάρμοστες προσπάθειες οι οποίες παραβαίνουν το γράμμα του νόμου», δήλωσε ο ίδιος σε μια συνέντευξη τύπου. Εκείνοι που παρανομούν, παρεμβαίνοντας σε νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, έχοντας ως στόχο να προωθήσουν μια – επιθυμητή για τους ίδιους – πολιτική, πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους στην αστική δικαιοσύνη.” Αν και δεν αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ομάδας, ο εκπρόσωπος της GAIN, Craig Stevens, είναι συνεργάτης στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων DCI Group, η οποία ειδικεύεται σε καμπάνιες παραπληροφόρησης τόσο κατά των αντικαπνιστικών νόμων όσο και κατά των κλιματικών νομοθεσιών. Από το 2005 μέχρι το 2016, η Exxon Mobil ήταν πελάτης της DCI Group. Μια άλλη λεπτομέρεια, η οποία δεν εμφανίζεται στη σελίδα της GAIN, είναι ότι ο στρατηγικός σύμβουλος της ομάδας ήταν ο James “Spider” Marks, ο οποίος το 2017 είχε διατελέσει πρόεδρος του γνωμοδοτικού συμβουλίου της εταιρείας ασφαλείας TigerSwan, η οποία – όπως είχε αποκαλύψει το The Intercept – δραστηριοποιούνταν σε “στρατιωτικού τύπου μέτρα πρόληψης τρομοκρατικών ενεργειών” ενάντια σε ακτιβιστές, που αγωνίζονταν κατά της εγκατάστασης αγωγών στην περιοχή τους.

Όταν ο Lewis ρωτήθηκε αν η PPI υιοθετεί τις  θέσεις του Goldberg για την εκδίκαση διαφορών για το κλίμα, εκείνος έδωσε την εξής απάντηση, «η PPI, η οποία από καιρού έχει προτείνει ένα σύστημα ανώτατων ορίων, φόρο στα ορυκτά, και άλλες πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, πιστεύει ότι η χάραξη πολιτικής είναι δουλειά των αντιπροσωπευτικων νομοθετικών οργάνων, και όχι των δικαστηρίων». Εν ολίγοις, συμφωνούν.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2020, ο Paul Bledsoe, στρατηγικός σύμβουλος της PPI και άνθρωπος του Λευκού Οίκου κατά την προεδρία Κλίντον, έχει σχολιάσει συχνά τους κινδύνους μιας σκληρής στάσης των υποψηφίων για το ζήτημα των ορυκτών καυσίμων.«Ο Joe Biden και οι υπόλοιποι κεντρώοι υποψήφιοι πρέπει να δώσουν έμφαση στο γεγονός ότι η αγορά ήδη απομακρύνεται σταδιακά από τον άνθρακα, αλλά και στο ότι οι κλιματικές πολιτικές επιτρέπουν ακόμη για ένα διάστημα τη χρήση φυσικού αερίου ως ένα – χαμηλό σε άνθρακα – μεταβατικό καύσιμο», είπε στο Washington Examiner τον Αύγουστο. «Αυτή η διαφοροποίηση είναι κρίσιμη για την επιτυχία σε πολιτείες κλειδιά όπως το Οχάιο, το Μίσιγκαν και η Πενσυλβάνια». Σε ένα άρθρο στους New York Times, σχετικά με τους επικριτές του Biden από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, ο Bledsoe είπε, «Το να ενδώσει κανείς στην ιδεολογική καθαρότητα είναι τέλειο μέχρι να έρθει η ώρα να βρει λύση για το πρόβλημα».

Σε ένα άρθρο στο Forbes του Φεβρουαρίου, στο οποίο επιτίθεται στη Πράσινη Νέα Συμφωνία, γράφει «Ευτυχώς, δεν υπάρχει καμία ανάγκη εξάλειψης των ορυκτών καυσίμων μέσα στην επόμενη δεκαετία ή απαίτηση αποκλειστικής χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας ή εγγύηση εργασιών δημοσίου τομέα για να πετύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους». Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα της Exxon Mobil στη PPI πέρυσι. Εάν οι ειδικοί της συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται σαν τον Bledsoe και τον Goldberg, όμως, τότε πιθανόν η κατάσταση θα συνεχιστεί όπως είναι.

Αναδημοσίευση από το TheIntercept

tpp