Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Τα πάνω – κάτω, εντός κι εκτός Αγγλίας, έφερε η απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να κλείσει το κοινοβούλιο για πέντε εβδομάδες! Η αναστολή των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου έχει έναν και μοναδικό σκοπό: να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17 και 18 Οκτωβρίου, χωρίς την απειλή «ανίερων» διακομματικών συμμαχιών που θα του επιβάλλουν να αποδεχθεί μια συμφωνία εξόδου την οποία κρίνει ως επιβλαβή για τα βρετανικά συμφέροντα κι ενάντια στο πνεύμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016, όταν το 52% ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. Έτσι, στους δύο σχεδόν μήνες που απομένουν μέχρι την 31η Οκτωβρίου, όταν η Αγγλία βάσει του άρθρου 50 θα βρεθεί εκτός ΕΕ, ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορεί να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους ζητώντας μια καλύτερη συμφωνία από αυτήν που του έχουν ήδη προσφέρει κι είναι κατά γενική ομολογία ταπεινωτική για την Αγγλία και …διδακτική για όποιον άλλον σκεφτεί ποτέ ξανά να αποχωρήσει από την ΕΕ. Ο κίνδυνος για τον ηγέτη των Τόρηδων δεν προερχόταν από την …ήπειρο, αλλά από μια ψηφοφορία στη Βουλή που θα έδινε τη δυνατότητα παράτασης της ημερομηνίας εξόδου, οπότε δεν θα μπορούσε να εκβιάζει με την ημερομηνία λήξης να είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως τώρα!

Η απόφαση κλεισίματος της Βουλής (που συνηθίζεται στην Αγγλία κάθε χρόνο τέτοια εποχή όταν συγκαλούνται τα συνέδρια των κομμάτων, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα) προκάλεσε σοβαρότατες αντιδράσεις εντός κι εκτός Αγγλίας. Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, οργισμένες δηλώσεις βουλευτών και πάνω από 1 εκ. υπογραφές αποδοκίμασαν την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον. Το ίδιο έγινε κι εκτός της Αγγλίας, με τον Γκι Βέρχοφσταντ, συντονιστή του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα που άπτονται του Brexit, να χαρακτηρίζει την κίνηση του Μπόρις Τζόνσον «απαίσια».

Στο εσωτερικό της Αγγλίας ωστόσο οι πολίτες είναι διχασμένοι. Ναι μεν δημοσκόπηση του YouGov που διεξήχθη την Τετάρτη, την ημέρα ανακοίνωσης της αναστολής των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου, έδειξε πώς το 47% έκριναν την απόφαση ως απαράδεκτη, το 27% την έκρινε αποδεκτή κι ένα 27% …δεν ήξερε, δεν απάντησε. Μεταξύ ωστόσο όσων ψήφισαν υπέρ της εξόδου στο δημοψήφισμα, υπέρ της απόφασης τάχθηκε το 51% και μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων υπέρ τάχθηκε το 52%.

Ωστόσο, μόλις πριν λίγες εβδομάδες μια τέτοια κίνηση έβρισκε την σύμφωνη γνώμη μιας μεγάλης μερίδας βρετανών ψηφοφόρων. Ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, στις 13 Αυγούστου, με τίτλο «Περισσότεροι είναι οι Βρετανοί που υποστηρίζουν “Brexit με κάθε τρόπο” παρά αυτοί που αντιτίθενται, δείχνει δημοσκόπηση» ανέφερε: «Ο Τζόνσον αναζητά μια συμφωνία με την ΕΕ, αλλά δεν έχει αποκλείσει την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για να αποτρέψει προσπάθειες των βουλευτών να μπλοκάρουν μια έξοδο χωρίς συμφωνία. Μια δημοσκόπηση της ComRes έδειξε ότι το 54% όσων απάντησαν κι έχουν άποψη επί του θέματος είπαν ότι συμφωνούν με την δήλωση: “Ο Μπόρις (Τζόνσον) πρέπει να καταφέρει το Brexit με κάθε τρόπο, περιλαμβανομένης και της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου αν χρειαστεί, προκειμένου να αποτρέψει τους βουλευτές να τη σταματήσουν”. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι με αυτή τη δήλωση διαφωνούσε το 46%… Η ίδια έρευνα βρήκε ότι η υποστήριξη για το Συντηρητικό Κόμμα έχει αυξηθεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 31%, σε σύγκριση με το 27% που είπαν ότι θα υποστήριζαν το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα… Αυτό το εύρημα συμπίπτει εν πολλοίς με άλλες δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια αύξηση στην υποστήριξη προς τους Συντηρητικούς αφότου ο Τζόνσον ανέλαβε από την Τερέζα Μέι».

Ο Μπόρις Τζόνσον επομένως μπορεί να δοκιμάζει νυχθημερόν τα νεύρα των Βρυξελλών, του Στρασβούργου και της Φρανκφούρτης ήξερε ωστόσο όταν ανακοίνωνε την κίνηση ματ ότι είχε μαζί του την πλειοψηφία των Βρετανών. Κι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, από την άλλη, ήταν εξ ίσου σίγουρος, αλλά για το αντίθετο: ότι η πρότασή του παραμένει μειοψηφική εντός κι εκτός κοινοβουλίου. Δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε στις 17  Αυγούστου έδειχνε ότι οι ψηφοφόροι της εξόδου από την ΕΕ είναι περισσότερο αποφασισμένοι για μια έξοδο χωρίς συμφωνία σε σχέση με τους ψηφοφόρους της παραμονής στην ΕΕ για ένα δεύτερο δημοψήφισμα που θα έλθει μαζί με τον Κόρμπιν. Συγκεκριμένα, το ενδεχόμενο να βγει η Αγγλία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αλλά ο Τζέρεμι Κόρμπιν να μη γίνει πρωθυπουργός συγκέντρωσε το 48% των προτιμήσεων. Το άλλο ενδεχόμενο, να γίνει ο Κόρμπιν πρωθυπουργός και να διεξάγει δεύτερο δημοψήφισμα περιλαμβανομένης της προοπτικής παραμονής στην ΕΕ, συγκέντρωνε μόνο το 35% των προτιμήσεων!

Το κλείσιμο της Βουλής σώζει επομένως όχι μόνο τον Τζόνσον, αλλά και τον ηγέτη των Εργατικών από τις πιέσεις των βουλευτών του να ηγηθεί μιας καθόλου δημοφιλούς εκστρατείας, υπέρ της ΕΕ ή ακόμη και μιας εξόδου με συμφωνία…

Πηγή: Νέα Σελίδα