Απίθανες και προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, για το μέτρο – δώρο στους εργοδότες

«Η εγκύκλιος που υπογράφεται σήμερα, θα καταργήσει το πρωτοφανές και μεσαιωνικό μέτρο της ηλεκτρονικής καταγραφής του λόγου της απόλυσης ή “ηλεκτρονικό φακέλωμα”» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6». Μάλιστα, σε χθεσινή συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι με την δυνατότητα στον εργοδότη να μην αιτιολογεί την απόλυση «καταργείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων»!

Υπενθυμίζουμε ότι το μέτρο – δώρο στους εργοδότες από τη Νέα Δημοκρατία πέρασε με σχετική τροπολογία που επιστρέφει την εργατική νομοθεσία στη δεκαετία του 1920, μέσω του ευρωπαϊκού δικαίου! Δείτε αναλυτικά την τροπολογία εδώ.

Όπως είχαμε σημειώσει στο σχετικό ρεπορτάζ, για την τροπολογία, η ρύθμιση είχε ψηφιστεί πρόσφατα στο νόμο 4611/2010, και προέβλεπε ότι η αιτιολόγηση της απόλυσης είναι σωρευτικά ένα από στα στοιχεία που πρέπει να συντρέχουν ώστε να είναι έγκυρη μία καταγγελία σύμβασης εργαζομένου. Φαίνεται ότι, παρότι ήταν το συγκεκριμένο μέτρο ήταν μια ασπιρίνη στην εργασιακή ζούγκλα, η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει χαλάσει κανένα χατίρι στην εργοδοσία.

Όσο για την… αγωνία του υπουργού Εργασίας για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων αυτό προβλέπεται να «λυθεί» με αλλαγές σε συνδικαλιστικό νόμο. Όπως είχε καταγράψει σε δημοσίευμα της η Καθημερινή θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό μητρώο για τα συνδικάτα και τις οργανώσεις των εργοδοτών. Επίσης, προβλέπεται «ειδική ιστοσελίδα, από πλευράς των εργοδοτών, στην οποία θα μπορούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις τους ηλεκτρονικά»…. 

Ημεροδρόμος