Του Δημήτρη Λιάτσου

Η διπλή εκλογική διαδικασία στην Ουκρανία-προεδρική και κοινοβουλευτική-ανέδειξε τη βαθιά κρίση που υπόβοσκε την τελευταία πενταετία. Ο πρώην πρόεδρος και πλειάδα στελεχών που τον πλαισίωναν «πάνε γι’ άλλες πολιτείες» όπου φυλάσσουν τα… κλοπιμαία, ενώ ο μισός πληθυσμός αναζητεί τρόπους επιβίωσης στα ξένα!

Ο Ποροσένκο, το αγαπημένο παιδί σε Ουάσιγκτον,Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες και Λονδίνο επι πενταετία έφερε τόση…ευρωπαϊκή ευημερία στη χώρα του που στελέχη της κυβέρνησης του αναγνωρίζουν ευθαρσώς ότι «στα αμέσως επόμενα χρόνια ο ένας στους δυο Ουκρανούς θα ξενιτευτεί…». Και βέβαια όχι για…τουριστικούς και περιηγητικούς λόγους αλλά από την ανάγκη επιβίωσης!

-«Ο αριθμός των πολιτών μας που θα αναγκαστούν να φύγουν από τη χώρα στα επόμενα χρόνια προς αναζήτηση απασχόλησης θα αυξηθεί εντυπωσιακά. Και ο λόγος έγκειται στην ανικανότητα της κυβέρνησης να πετύχει την αύξηση της εθνικής οικονομίας», εξηγεί η αρμόδια για θέματα κοινωνικής πολιτικής υφυπουργός, Ολγα Κρεντόφσκαγια.

Θα μπορούσε άραγε πριν πέντε χρόνια να φανταστεί κανείς μέσα στη χώρα ότι οι ραγδαίες «δημοκρατικές εξελίξεις» στην πορεία προς την Ευρώπη θα είχαν ως συνέπεια, σήμερα ο ένας στους πέντε ικανούς προς εργασία Ουκρανούς, (άνδρες και γυναίκες), θα αναγκάζονταν κάθε χρόνο, κυρίως στην καλοκαιρινή περίοδο να ξενιτεύεται γεμίζοντας τους αγρούς της Πολωνίας και άλλων χωρών για να μαζέψει τις τοπικές σοδειές; Αυτή την ευρωπαϊκή προοπτική «ονειρεύτηκαν» στα τέλη του 2013;

Υπάρχουν όμως και οι…άλλοι Ουκρανοί, εκείνοι που ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης με γεμάτα τα πορτοφόλια αποφεύγοντας επιμελώς να έρθουν αντιμέτωποι με την εικόνα των συμπατριωτών τους στους αγρούς, στα πλυσταριά των μεγάλων ξενοδοχείων, τα βενζινάδικα κ.α. Είναι κυρίως όσοι άρπαξαν την ευκαιρία και πίσω από τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» περί δημοκρατίας και ευρωπαϊκής προοπτικής συνέβαλαν στην αφαίμαξη του εθνικού πλούτου. Ήταν οι άνθρωποι του μηχανισμού που φώναζαν πιο δυνατά από όλους για τη «ρωσική επιθετικότητα», κατέδειχναν τη Μόσχα ως αιτία όλων των κακών, κρύβοντας επιμελώς την τεράστια επιχείρηση αφαίμαξης του «κρατικού βιός»!

Στην κορυφή αυτής της πυραμίδας ήταν ο πρόεδρος-επιχειρηματίας Ποροσένκο, ο βασιλιάς της σοκολάτας, ο ηγέτης που καβάλησε την εξουσία με τα χειροκροτήματα του συνόλου των ηγεσιών της Δύσης. Εκείνων που κάνουν μαθήματα δημοκρατίας, πλουραλισμού και λαϊκής κυριαρχίας στους Ρώσους, τους Κινέζους, παντού σε Δύση και Ανατολή…εκείνων που ωστόσο στην Ουκρανία όχι μόνο επέτρεψαν αλλά ενθάρρυναν την ανατροπή της νόμιμης ηγεσίας που συντελέστηκε με μαζική αιματοχυσία στο Κιέβο, τη Μαριούπολη, στον Ντονμπάς, στην Οδησσό!

Πέντε χρόνια μετά, η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών, μόλις βρήκε εκλογική ευκαιρία, έστειλε στο «καλάθι των αχρήστων» τον Ποροσένκο και την εγκληματική κλίκα του.

Ακριβώς, αισθανόμενος ότι η γη κάτω από τα πόδια των παράνομα συσσωρευμένων κλοπιμαίων άρχισε να…κινείται, ο πολυμήχανος «ευρωέμπορος» αναζητεί ήσυχα λιμάνια και…προστασία, που αλλού; Στη Δύση…εκεί που βρίσκονται και τα κλοπιμαία!

Πριν καν αλλάξει ο νόμος περί βουλευτικής ασυλίας που προωθεί η νέα ηγεσία στο Κιέβο, επίλεκτοι «αρουραίοι» άρχισαν να εγκαταλείπουν το πλοίο το οποίο κυβερνούσαν -με το αζημείωτο- την προηγούμενη πενταετία.

Η πρώην κεντρική τραπεζίτης και φερόμενη ως το «πορτοφόλι» και «συνδαιτημόνας»του Ποροσένκο, ήδη…προσάραξε στο Λονδίνο. Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιατσενιούκ, έχει γραφτεί ότι μετέτρεψε μέρος των κλοπιμαίων σε…ακίνητα, που αλλού, μα σε πολυσύχναστες παραθαλάσσιες περιοχές των ΗΠΑ!

Όσο προχωρεί η διαμόρφωση της νέας ηγεσίας στο Κιέβο όλο και πιο συχνά βγαίνουν ειδήσεις για την…αποχώρηση στελεχών του έως πρόσφατα κυβερνητικού σχηματισμού. Μέγα μέρος βρίσκεται σε διακοπές και αυτό αποτελεί ιδανική ευκαιρία να…ξεχάσουν να αγοράσουν εισιτήριο…επιστροφής!

Το δίλλημα αυτό κατατρώει και τον ίδιο τον Ποροσένκο…Από τη μια πρέπει να διατηρήσει τα…κλοπιμαία, από την άλλη είναι ακόμα πολλά αυτά που αφήνει μέσα στη χώρα η οποία αποτελούσε την…αστείρευτη πηγή οικογενειακής ευημερίας του. Αν μείνει έξω, είναι πιθανό να χάσει την…κότα που του έδινε χρυσά αυγά! Αν γυρίσει, κινδυνεύει να συλληφθεί…

Ως πολυπράγμων παράγων επιχειρεί κατ´αρχήν να πετύχει «μ´ ένα σμπάρο δυό τριγώνια»! Διαπραγματεύεται με αμερικανικές εταιρίες λόμπινγκ τη δυνατότητα επιρροής μέσω των…θεσμών στις ΗΠΑ, στη νέα ηγεσία στο Κιέβο ώστε να απορριφθούν οι δικαστικές προσφυγές σε βάρος του που δεν είναι και λίγες. Ήδη φθάνουν τις 13, με κατηγορίες από φοροδιαφυγή έως εσχάτη προδοσία!

Το θέμα θα έχει εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα. Με τον τρόπο που θα κινείται αλλά κυρίως με τις δυνατότητες στήριξης ή μη στήριξης των προθέσεων του Ποροσένκο θα φανεί και ο φαρισαϊσμός της Δύσης. Πόσοι από εκείνους που του έσφιγγαν το χέρι και τον χτυπούσαν φιλικά στους ώμους θα συνεχίσουν να του συμπαραστέκονται μετά την ετυμηγορία της ουκρανικής κοινωνίας και την απόρριψη της εγκληματικής πολιτικής που ακολούθησε;

Γιατί π.χ. ο Ντόναλντ Τραμπ που δεν έχει κανένα επιχειρηματικό συμφέρον στην Ουκρανία (αντίθετα τέτοιο συμφέρον είχε ο πρώην αντιπρόεδρος και πιθανός αντίπαλος του Τραμπ στις επόμενες προεδρικές,Μπάιντεν), να συνδράμει τον Ουκρανό…φυγά;

Ο Ποροσένκο όσο πονηρός και αν θεωρεί ότι είναι, όσο και αν ευελπιστεί πως ότι έκανε τα έκανε για να εξυπηρετήσει τα δυτικά-αντιρωσικά σχέδια, άρα περιμένει κάλυψη, «ξεχνά» την αρχαία ελληνική ρήση: Την προδοσία πολλοί ηγάπησαν, τον προδότη ουδείς!

© Sputnik / Stringer

 Εύφορη Πεδιάδα