Οι επενδυτές δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά μία δεκαετία και πλέον στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Ιουλίου. Για ολόκληρες εβδομάδες οι διαχειριστές διαθεσίμων στοιχηματίζουν σε μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τέλη του Ιουλίου, σύμφωνα με τη FedWarch του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων του Σικάγου (CME Group).

Ωστόσο, τα επιτόκια ίσως να μην είναι το μοναδικό ζήτημα που θα συζητηθεί στη διήμερη συνεδρίαση της Fed. Επί του παρόντος, η Fed δεν ανανεώνει τις τοποθετήσεις σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου μόλις φθάνουν την ημερομηνία λήξης τους. Αυτή η διαδικασία της συρρίκνωσης των ισολογισμών της Fed λαμβάνει χώρα από τον Οκτώβριο του 2017. Σκοπός είναι να μειωθούν οι τοποθετήσεις σε αμερικανικά ομόλογα 4,25 τρισ. δολαρίων που συσσωρεύθηκαν από το 2008 μέχρι το 2014 στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώνεται, επίσημα, τέλη Σεπτεμβρίου. Δηλαδή σε έναν μήνα και κάτι. Οπότε ποιος ο λόγος να περιμένει κανείς; Ομως, αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Fed είναι επιφυλακτικοί στο να χρησιμοποιήσουν δύο εργαλεία για τη χαλάρωση νομισματικής πολιτικής – δηλαδή τα επιτόκια και το μέγεθος των ισολογισμών. Κορυφαία στελέχη εταιρειών της Wall Street, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs, συμφωνούν πως το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να τερματιστεί.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αξιοποιήσει διάφορα εργαλεία για να αποφύγει την «κατάρα» της Ιαπωνίας –υποτονική ανάπτυξη, σχεδόν μηδενικός πληθωρισμός και χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια. Αλλά και στην Ιαπωνία, η οποία προσπαθεί εδώ και χρόνια να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση – οι αξιωματούχοι καλούνται να αντεπεξέλθουν σε μια ακόμη πιο δύσκολη.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι διχασμένη ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να παραμείνει σταθερή η νομισματική πολιτική και αυτούς που επιθυμούν χαλάρωση. Μια μείωση των επιτοκίων θα βοηθούσε τις εξαγωγές της Ιαπωνίας, αλλά θα αύξανε τις πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών. Πολλοί ισχυρίζονται πως δεν θα ήταν φρόνιμο να χρησιμοποιήσει σήμερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας το οπλοστάσιό της διότι μπορεί να επιτύχει μόνον μια πρόσκαιρη αποδυνάμωση του γιεν.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη εβδομάδα θα είναι πολυάσχολη για τις κεντρικές τράπεζες. Μετά τις συνεδριάσεις της Fed και της Τράπεζας της Ιαπωνίας θα ακολουθήσει η Τράπεζα της Αγγλίας την 1η Αυγούστου. Αν και δεν αναμένεται καμία μεταβολή στο κόστος δανεισμού της Βρετανίας την επόμενη εβδομάδα, οι αναλυτές των αγορών θα παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση για να διαπιστώσουν την αποτίμηση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα από την Τράπεζα της Αγγλίας σε μια κρίσιμη συγκυρία για το Brexit. Μείζον θέμα είναι ποια θα είναι η αντίδραση της Τράπεζας της Αγγλίας εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση δίχως να έχει καταλήξει σε συμφωνία μετάβασης με τις Βρυξέλλες.

Ημεροδρόμος