Ο γνωστός χασάπης με το αλυσοπρίονο υπουργός Εργασίας, με το γνωστό παρελθόν και “αξέχαστες επιτυχίες”, όπως τη μείωση των μισθών κατά 22% και 32% με νομοθετική ρύθμιση και την κλοπή εκατομμυρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία που τα έδωσε στις τράπεζες με το περίφημο κούρεμα του PSI,

αφιέρωσε αρκετό χρόνο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για να υπερασπιστεί τις βρωμιές και τη δυσοσμία της γνωστής ηγετικής ομάδας στη ΓΣΕΕ, που οι εργαζόμενοι την ονομάτισαν ως συνδικαλιστική μαφία, μια κάστα δηλαδή που έχει κατσικωθεί στις πλάτες των εργαζομένων και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων.

Την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από την κυβέρνηση της ΝΔ, με αιχμή τα νέα χτυπήματα στη συνδικαλιστική οργάνωση της εργατικής τάξης καθώς και στην Κοινωνική Ασφάλιση, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό έργο των προηγούμενων χρόνων, σηματοδότησε η ομιλία του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, στη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων.

Νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο

Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, ο Γ. Βρούτσης έκανε φανερή την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να βαθύνει ακόμα περισσότερο

την επίθεση στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, με ακόμα πιο αποφασιστική παρέμβαση στις διαδικασίες τους. Χαρακτηριστικά, επιτιθέμενος ενάντια στην αντίσταση συνδικάτων και συνδικαλιστών στην προσπάθεια της συνδικαλιστικής μαφίας στην ηγεσία της ΓΣΕΕ να «νομιμοποιήσει» τα όργια νοθείας και την απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα, ο υπουργός Εργασίας της ΝΔ έκανε προκλητικά λόγο για «εικόνες που δεν τιμούν τον θεσμό». Παίρνοντας τη σκυτάλη από την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου, ο Γ. Βρούτσης προανήγγειλε νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Με έμφαση στην παραπέρα περιστολή του απεργιακού δικαιώματος και το χτύπημα των ζωντανών συλλογικών διαδικασιών των συνδικάτων, εξήγγειλε την καθιέρωση «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες της απεργίας» για να υπάρχει το δικαίωμα στον κάθε εργαζόμενο να ψηφίζει κι όχι οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς.

Αυτοί που μισούν τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους, που ψήφισαν μνημόνια χωρίς να τα διαβάσουν, αυτοί που περνάνε νόμους με ελάχιστους παρόντες κόπτονται για τις διαδικασίες των απεργιών! Μόνο πως θα δυσκολέψουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων από τα συνδικάτα για να δώσουν πλεονέκτημα τους εργοδότες τους ενδιαφέρει…

Αντίστοιχα, συνεχίζοντας την υλοποίηση μνημονιακών προαπαιτούμενων που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί «ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών», τάχα για να γνωρίζει, όπως είπε, η κυβέρνηση «τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους συνδικαλιστές και τα στελέχη, ποιοι είναι…» και για «να αντιμετωπίσουμε το κατακερματισμένο οργανωτικό συνδικαλιστικό σύστημα της χώρας μας». Στόχος της κυβέρνησης βέβαια είναι το «φακέλωμα» και ο ασφυκτικός έλεγχος των πραγματικών συνδικάτων από το αστικό κράτος και όχι η… «γνωριμία» με τα σωματεία – φαντομάδες που στήνουν κατά βούληση μαζί με την εργοδοσία οι εργατοπατέρες…

Ολοταχώς για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, ο Γ. Βρούτσης έθεσε με έμφαση ως στρατηγική δέσμευση της ΝΔ την προώθηση του «συστήματος των τριών πυλώνων», που οδηγεί στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τη θέση για εισαγωγή της «κεφαλαιοποίησης» στην επικουρική ασφάλιση και την παράδοση των εισφορών των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στοιχείο που θα κάνει την επικουρική σύνταξη «φτερό στον άνεμο» των χρηματιστηρίων και των αγορών, χωρίς καμία εγγύηση για τις απολαβές των συνταξιούχων.

Αναφέρει σχετικά: Της επικουρικής σύνταξης για την οποία έχουν ειπωθεί πολλά για την οποία η όποια μετάλλαξη και μεταλλαγή γίνει σε κεφαλοποιητικό σύστημα θα γίνει κάτω από όρους διαφάνειας και κάτω από την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας και υπό το ηλεκτρονικό μάτι και την εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς, με δέσμευση ότι κανένας συνταξιούχος που παίρνει επικουρική σύνταξη δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ και θα αφορά μόνον τους νέους συνταξιούχους.

Θα βάλει τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα. Πιο απατεώνας δεν γίνεται…

Να σημειωθεί ότι στην τοποθέτησή του για το επικίνδυνο νέο σύστημα στην επικουρική ασφάλιση, ο Γ. Βρούτσης δεν ανέφερε ότι θα αφορά μόνο τους νέους που θα ασφαλιστούν μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου (όπως ήταν η προεκλογική θέση της ΝΔ), αλλά αναφέρθηκε σε «νέους συνταξιούχους», αναφορά που παραπέμπει στην εφαρμογή της κεφαλαιοποίησης – ιδιωτικοποίησης και στους σημερινούς ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΕΠ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε για την παραπέρα ενίσχυση των αμιγώς ιδιωτικών σχημάτων ασφάλισης, όπως είναι τα Επαγγελματικά Ταμεία και η ιδιωτική ασφάλιση, με νέα «θεσμικά και οικονομικά κίνητρα».

Στην ομιλία του επίσης, ο Γ. Βρούτσης έθεσε με έμφαση θέμα «μη πλεονασματικότητας» του ΕΦΚΑ, σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη κυβέρνηση που διαφήμιζε τα «πλεονάσματα» του ΕΦΚΑ για να δικαιολογήσει τα δικά της αντιασφαλιστικά χτυπήματα. Σε κάθε περίπτωση, το «γαϊτανάκι» αυτό, για το αν τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πλεονασματικά ή όχι, πολλές φορές στο παρελθόν έχει αξιοποιηθεί για την προώθηση νέων περικοπών στις συντάξεις και τις παροχές…

«Έπιασαν δουλειά» λοιπόν εν μέσω καλοκαιριού οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου.

Η εργατική λαϊκή αντιπολίτευση που πρέπει να συγκροτηθεί ως το μόνο αντίπαλο δέος, δεν κάνει μόνο διακοπές αλλά ούτε καν σχεδιάζεται η ανάπτυξη της από όσους μέχρι πρόσφατα την επικαλούνταν. Και αν είμαστε υπερβολικοί στην παραπάνω εκτίμηση ας αναφέρει κάποιος κάτι διαφορετικό που γίνεται στο κίνημα από την περίοδο πριν τις εκλογές και τη γενική νηνεμία…

Επιμέλεια-σχόλιο: Νίκος Πυλιώτης

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, ΑΠΕ

Εύφορη Πεδιάδα