Η επισήμανση του τότε γενικού διευθυντή του ΣΕΒ και σημερινού υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Α. Σκέρτσου, στην τελευταία γενική συνέλευση του Συνδέσμου, όπου τόνισε πως τον προηγούμενο χρόνο (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), από τα 96 νομοθετήματα και τις 280 διατάξεις που ψηφίστηκαν με επίδραση στην επιχειρηματικότητα, το 62% εκπληρώνουν θέσεις του ΣΕΒ.

Κι αυτό «χάρη στις συστηματικές παρεμβάσεις του Συνδέσμου, με 86 υπομνήματα προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς και με πλειάδα δημόσιων εκδηλώσεων και συζητήσεων με εκπροσώπους της πολιτείας», σύμφωνα με τον απολογισμό των εγχώριων βιομηχάνων. Πάνω σ’ αυτό το έδαφος, ο πήχης μπαίνει ακόμα ψηλότερα για τη νέα κυβέρνηση, να εκπληρώσει το υπόλοιπο 38% των αξιώσεων του ΣΕΒ και ακόμα περισσότερο.

Ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, σε επιστολή που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό τονίζει ότι ο ΣΒΕ προσβλέπει στην ταχύτατη ανάληψη πρωτοβουλιών από το κυβερνητικό επιτελείο, που θα συντελέσουν στην απεμπλοκή της χώρας από παρωχημένες δομές και νοοτροπίες, που εν τέλει καθηλώνουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ υπογραμμίζει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της ελληνικής περιφέρειας υιοθετεί πλήρως και υποστηρίζει συνολικά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας Κυβέρνησης. Είναι αυτό που τελικά δημιουργεί ισχυρές προσδοκίες για επαναφορά της χώρας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και για την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων.

Και γλύφοντας παρακάτω αναφέρει:

Άλλωστε, η προηγούμενη εμπειρία του νέου Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και οι συγκροτημένες θέσεις του, δημιουργούν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα, με μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος, με δικαιότερο και ευνοϊκότερο φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, με φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και με προϋποθέσεις δημιουργίας νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κ. Μίχαλος, σημείωσε πως Οι προσδοκίες της κοινωνίας και των επιχειρήσεων είναι υψηλές. Οι κινήσεις της νέας κυβέρνησης θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια για οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας στα επόμενα χρόνια. Τόσο ο νέος πρωθυπουργός όσο και τα στελέχη που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης, γνωρίζουν ήδη ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να κινητοποιηθούν νέες επενδύσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την οριστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

«Οι προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει η νέα κυβέρνηση είναι σαφείς και αναγκαίες προκειμένου να ξαναπάρει μπρος η ατμομηχανή της οικονομίας, που τα τελευταία χρόνια μετά βίας δείχνει να προχωρά» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης επισημαίνοντας «πως είναι απαραίτητη η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ως προϋπόθεση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τόσο των επιχειρήσεων όσο και της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ «απαιτείται η εφαρμογή μιας νέας εθνικής πολιτικής για τη μεταποίηση… μείωση του ενεργειακού κόστους και νέα στρατηγική για τη χρηματοδότηση επενδύσεων… Βασικό ζητούμενο είναι η εξυγίανση και η βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Χωρίς υγιείς τράπεζες, χωρίς νέες πιστώσεις, χωρίς ανταγωνιστικά επιτόκια, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη» αναφέρει  ο κ. Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως «το  ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης… Αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου είναι ο “εξορθολογισμός” των ασφαλιστικών εισφορών, που σήμερα επιβαρύνουν δυσανάλογα το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, καθώς και η θέσπιση πλήρους φοροαπαλλαγής για την ιδιωτική ασφάλιση».

Το ΙΟΒΕ επισημαίνει ακόμα ότι «η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν μπορεί να είναι καθολική, γιατί θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Απαιτούνται λοιπόν δύσκολες επιλογές», επιβεβαιώνοντας ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο οι νέες φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού. Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία, διευκρινίζει ότι «η μείωση των φορολογικών συντελεστών πρέπει να εστιαστεί στην ενίσχυση των κινήτρων για παραγωγή και αποταμίευση και όχι στην κατανάλωση».

Οι επιχειρηματίες με ένα μπαράζ απαιτήσεων έχουν παρέμβει στις κυβερνήσεις τους για τα συμφέροντα τους κερδίζοντας σημαντικά οφέλη και προσδοκώντας περισσότερα. Και το κυριότερο έχουν επιβάλει τη δική τους ατζέντα σε όλη την κοινωνία. Καιρός για τους εργαζόμενους να αντεπιτεθούν…

Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου

εύφορη πεδιάδα