Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, ενίσχυση κατασταλτικών μηχανισμών

Πρόγραμμα σκληρής πολύπλευρης  επίθεσης σε εργαζόμενους και ιδίως την  νεολαία προς όφελος του κεφαλαίου. Μόνον έτσι μπορεί να αποτιμηθεί το πρόγραμμα που έδωσε στην δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία.

Το πρόγραμμα έχει  αρκετά στρογγυλέματα και αοριστίες και «σκοτεινά σημεία». ‘Οπως για παράδειγμα το τι σημαίνει «μέριμνα για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος» που δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από την περικοπή συντάξεων.

Όμως ακόμη κι έτσι δεν μπορεί να κρύψει τον αντιδραστικό του χαρακτήρα. Η Νέα Δημοκρατία παρότι δεν καταθέτει το σύνολο των προτάσεων της επιδιώκει την δημιουργία ενός σκληρού κατασταλτικού κράτους που θα έχει στο στόχαστρό του τους κοινωνικούς αγώνες με έμφαση μάλιστα στην νεολαία. Δεκάδες οι προτάσεις για ενίσχυση της αστυνομίας ενώ δηλώνεται ευθέως πως «καταργούμε άμεσα το πανεπιστημιακό άσυλο, ώστε τα δημόσια Πανεπιστήμια» και πως «επαναφέρουμε το ταχύτερο την ομάδα ΔΕΛΤΑ και ενισχύουμε την ομάδα ΔΙΑΣ».

Στην ενότητα «ανάπτυξη» δηλώνεται  «θέτουμε τέλος στην υποχωρητικότητα του κράτους απέναντι στις κάθε είδους ιδεοληψίες, που ανακαλύπτουν δάση σε αεροδρόμια και θεωρούν  ότι πόλεις ολόκληρες πρέπει να κηρύσσονται αρχαιολογικοί χώροι». Ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι ο νέος κατασταλτικός μηχανισμός θα είναι προσανατολισμένος στην προστασία των συμφερόντων των επενδυτών. Το ίδιο θα ισχύσει και για την δικαιοσύνη αφού «προχωράμε σε ταχεία εκδίκαση των προσφυγών για επενδύσεις σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων».

Στο οικονομικό επίπεδο η Νέα Δημοκρατία προάγει το γνωστό σύνθημα περί μείωσης φορολογικών συντελεστών προσθέτοντας όμως την μαγική λέξη «σταδιακά. Πάντως υπάρχουν και άμεσα φορολογικά μέτρα μόνον που δεν αφορούν τον λαό. ‘Ετσι ξεκαθαρίζεται πως «μειώνουμε τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28%  σε 20% μέσα σε δύο χρόνια και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%». Συνολικά το πρόγραμμα της ΝΔ δηλώνει σε όλους τους τόνους πως «στηρίζουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις» το οποίο πλασάρει ως φάρμακο για την ανεργία. Τονίζει πώς «καθιερώνουμε ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων» χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιά είναι αυτά ενώ θα παράσχει και τσάμπα εργατικό δυναμικών νέων ανθρώπων μιας και… «ενισχύουμε το θεσμό πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε συναφή με τις σπουδές αντικείμενα».

Στα εργασιακά αν και η Ν.Δ μιλάει για τήρηση της εργατικής νομοθεσίας (προφανώς αυτής που θα νομοθετήσει) δίνει ξεκάθαρο στίγμα ενός εργασιακού μεσαίωνα μέσω του κοινωνικού εταιρισμού. Δηλώνει πως «υιοθετούμε το Ολλανδικό μοντέλο κοινωνικού διαλόγου. Εργοδότες, εργαζόμενοι και – όπου χρειάζεται – η Κυβέρνηση, υπό συνθήκες ουσιαστικού διαλόγου, θα καταλήγουν σε συναινετικές λύσεις που θα διασφαλίζουν αύξηση της απασχόλησης και  μακροχρόνια εργασιακή ειρήνη». Δηλαδή οι εργοδότες θα μπορούν να εκβιάζουν με την …αιγίδα του κράτους.  Μόνον ώς ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η θέση της σύμφωνα με την οποία «θεσπίζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Υπολογίζουμε ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει έτσι στα 730 μέχρι το 2022».

Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως ασαφής για το τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια, όμως σαφέστατη για το τι θα γίνει στην παιδεία όπου επανέρχεται η περίφημη «αξιολόγηση» και η παράδοση των πανεπιστημίων στην αγορά. Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως «εισάγουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των Ανώτατων Ιδρυμάτων που προβλέπει αποτελεσματικούς θεσμούς διοίκησης και αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα» ενώ «δίνουμε πραγματική αυτονομία στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα τα οποία θα αξιολογούνται για να γίνουν ανταγωνιστικά, σύγχρονα, εξωστρεφή και να συνδεθούν με την αγορά εργασίας».

ΠΡΙΝ