του Χάρη Ζάβαλου

Κανένα απλικεισο δεν πρόκειται να φέρει καμμία “επανάσταση” σε κανέναν εμπορικό κλάδο της αγοράς.

Μπορεί να βοηθήσει και να λειτουργήσει επικουρικά λόγω της ευχρηστίας και της ταχύτητας (τουλάχιστον σε μια μερίδα του πληθυσμού που έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ίντερνετ και σε υψηλές ταχύτητες) αλλά κανένα απλικεισο δεν πρόκειται να αλλάξει τους όρους που έχουν εδώ και χρόνια τεθεί, σε καμμία προσφορά υπηρεσάας.

2 τα παραδειγματα.

Taxibeat και απλικεισο οικονομιας του διαμοιρασμου τυπου Uber ή Airbnb.

Oσα διθυραμβικα πληρωμενα αρθρα κεκαλυμμενης διαφημισης και αν γραψει καποιος σε οποιαδηποτε site ή free press πατσαβουρι, το taxibeat δεν εφερε και δεν θα φερει την μεγαλη επανασταση στον χωρο των ταξι, αποδειξη η αλλαγη της πλατφορμας.

Διοτι πολυ απλα κανεναν επαγγελματια του κλαδου δεν τον συμφερει κι ο ιδιος ο κλαδος δεν δουλευει με τον τροπο που καποιοι φαντασιωνονται.

Δεν εχει κανενα νοημα να επιλεγεις τον οδηγο για μια κουρσα ολιγων λεπτων, οποτε τωρα πια η πλατφορμα σου στελνει οποιον ειναι απλα κοντα, προσφεροντας αυτο για το οποιο υπαρχουν τα ταξι στους δρομους.

Γρηγορες μικρες μετακινησεις.

Τωρα αν καποιος θελει να περναει καλλιστεια τον οδηγο, ή τον ενοχλει η παρλα ενος επαγγελματια που εργαζεται επι ωρες πισω απο ενα τιμονι και καπως θελει να σπασει την μονοτονια στην ζουγκλα της Αθηνας ή να παιζει κανα τραγουδι ή να ανεχτει τον Τραγκα το πρωί κάνα 20λεπτο, καλό θα ηταν να πάει με τα ποδια ή να κατσει σπιτι του.
Κουρσα σε ταξι παιρνεις, δεν παντρευεσαι τον οδηγο.

Το αν ο Δρανδακης εσκαγε λεφτα σε καταχωρησεις για να ταισει σανο οτι δηθεν θα αλλαζε το πως δουλευουν τα ταξι και καποιοι πιστεψαν σε αυτο, ε δεν φταιει ο Δρανδακης που προφανως θελει να προμοταρει την εταιρεια του η οποια πληρωνεται με την κουρσα.

Είναι δηλαδή ότι τα ραδιοταξί όλα αυτά τα χρόνια αλλά σε απλικεισο.

Τώρα όσον αφορά την Uber.

Πειρατικά ταξί που ο καθένας είχε ένα ΙΧ παρίστανε τον ταρίφα υπήρχαν και το 1970 στην Αθήνα αλλά προφανώς τους κυνήγησε η τροχαία και τους μάζεψε, διότι πολύ απλά δεν ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ.

Δεν υπαρχει καμια πρωτοτυπια και κατι νεο σε αυτο, απλα αμπαλαριστηκε σαν νεο, του ριξαν λιγο γκλιτερ και εκμεταλλευομενο την μοδα της οικονομιας του διαμοιρασμου αναβαφτιστηκε ως επανασταση στην μετακινηση.

Οπως ακριβως βαφτιστηκε & το Airbnb κ ολες οι πλατφορμες βραχυχρονιας μισθωσης, ως κατι πρωτοποριακο που θα αλλαξει τους ορους της τουριστικης διαμονης.

Αλλα αν αυτο ηταν κατι το λογικο, δηλαδή τουριστες να μενουν σε διαμερισματα πολυκατοικιων, θα ειχε γινει χρονια τωρα.
Αλλα δεν εγινε, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ.

Ο τουριστας ειναι τουριστας, που ερχεται για λιγες μερες σε ενα μερος και συμπεριφερεται σαν τουριστας.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ.

Χώροι δηλαδή συγκεκριμενοι για να υποδεχτουν τις εξαγριωμενες ή μη ορδες των τουριστων.

Στις πολυκατοικιες μενουν κατοικοι της πολης που δουλευουν, εχουν ενα πολυ συγκεκριμενο καθημερινο προγραμμα που ο τουριστας δεν έχει και ειναι λογικο ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΝΕΙ.

Και να μην μπω καν σε θεματα ασφαλειας, πυρασφαλειας, κατακορυφης αυξησης ενοικιων, αδυναμια εξευρεσης κατοικιας κλπ κλπ.

Για αυτο και 10 ευρωπαικες πρωτευουσες είδαν κι αποειδαν και ζητούν προστασια απο την Ε.Ε. απο αυτον τον καρκινο.

Τζαμπα η επαναστα δηλαδή.

Στην τελευταία Σοβιετία της Ευρώπης, στην Γερμανία και συγκεκριμένα στο Βερολίνο, η κυβέρνηση της πόλης αποφάσισε την αναστολή για πέντε χρόνια της αύξησης των ενοικίων στην προσπάθεια να τιθασευτούν οι υψηλές τιμές των ακινήτων στη γερμανική πρωτεύουσα, έπειτα από πιέσεις κατοίκων που διαμαρτύρονται ότι η πόλη τους έχει γίνει υπερβολικά ακριβή.
Στις υπόλοιπες τελευταίες Σοβιετίες της Ευρώπης 10 ευρωπαϊκές πόλεις ζήτησαν περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ στη μάχη τους με την Airbnb και άλλες ιστοσελίδες παρόμοιων υπηρεσιών.

Οι πόλεις υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της Airbnb οι ντόπιοι αποκλείονται από την εύρεση στέγασης και πως αλλάζει το πρόσωπο των γειτονιών. Σε μια κοινή επιστολή, το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, το Βερολίνο, το Μπορντό, οι Βρυξέλλες, η Κρακοβία, το Μόναχο, το Παρίσι, η Βαλένθια και η Βιέννη ανέφεραν ότι η Airbnb πρέπει να είναι στην ατζέντα της επόμενης συνόδου των Επιτρόπων.

«Οι ευρωπαϊκές πόλεις πιστεύουν ότι τα σπίτια πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως για να ζουν οι πολίτες», ανέφεραν οι πόλεις σε δήλωση που εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ. «Πολλοί υποφέρουν από τη σοβαρή έλλειψη στέγασης. Όπου τα σπίτια μπορούν να νοικιάζονται πιο προσοδοφόρα στους τουρίστες, εξαφανίζονται από την παραδοσιακή αγορά κατοικιών», αναφέρεται.

Οι πόλεις δήλωσαν ότι οι τοπικές αρχές πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της έκρηξης στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις για διακοπές, όπως τα αυξανόμενα ενοίκια για τους κατοίκους με τη θέσπιση των δικών τους κανονισμών ανάλογα με την τοπική κατάσταση.

«Πιστεύουμε ότι οι πόλεις είναι σε καλύτερη θέση για να κατανοήσουν τις ανάγκες των κατοίκων τους», δήλωσαν.

Ευτυχώς στην Ελλάδα, απαλλαγμένοι πλέον απο τον ιό του γκομμουνισμού και τις αγκυλώσεις που δημιουργούν οι κρατικοί παρεμβατισμοί, απολαμβάνουμε το αόρατο χέρι της αγοράς.

Παρέμβαση κατά της Airbnb από δέκα μεγάλες πόλεις – Ζητάνε από την Ευρώπη βοήθεια