Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην  ελληνική ΑΟΖ, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως «η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής και δεν θα κάνει βήμα πίσω».

«Δεν θα το κάνει η Τουρκία. Δεν θα αφήσουμε τον Ερντογάν να κάνει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής. Η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Αγκυρα «αισθάνεται και είναι απομονωμένη στην περιοχή» ενώ υπογράμμισε ότι η στάση της γειτονική χώρας στην ανατολική Μεσόγειο «δεν είναι κάτι που μας ξαφνιάζει».

«Πρόκειται για κινήσεις που είχαμε προβλέψει εδώ και πάρα πολύ καιρό και γι’ αυτό δουλεύουμε εντατικά και με σχέδιο, ώστε να έχουμε τη χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους κινήσεις, με τις κατάλληλες συμμαχίες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Open, και συνέχισε:

«Όλα αυτά που βλέπουμε από την πλευρά της Τουρκίας, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την επιθετική συμπεριφορά, δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας. Είναι αποτέλεσμα της απόλυτης επιτυχίας της στρατηγικής και των συμμαχιών της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή. Η Τουρκία αισθάνεται και είναι απομονωμένη στην περιοχή».

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή “Επόμενη Μέρα” της ΕΡΤ1 μαζί με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, τόνισε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία αποτελεί “μια σημαντική διπλωματική επιτυχία, αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας και συνέργειας με την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα” επισημαίνοντας ότι δεν έχουν υπάρξει ξανά στο παρελθόν μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας.

ΕΕ στέλνει ένα σαφές αποτρεπτικό μήνυμα ότι η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να λάβει τέλος” υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι όποιος προβαίνει σε παράνομες ενέργειες πρέπει να έχει και συνέπειες.

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αποτελούν απλώς μια διμερή διαφορά, αντίθετα, αφορούν τα σύνορα της ίδιας της ΕΕ εξήγησε, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ περνά από την απλή καταδίκη της Τουρκίας σε συγκεκριμένα μέτρα. Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την αναγκαία διπλωματική ισχύ που έχει διασφαλίσει η Ελλάδα μέσω και των τριμερών σχημάτων συνεργασίας της στη ΝΑ Μεσόγειο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προβολής ισχύος της Τουρκίας. “Δεν φοβόμαστε, ούτε ανησυχούμε, οφείλουμε όμως να είμαστε σε εγρήγορση” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Σε ερώτηση αν η Τουρκία επιχειρήσει προκλητικά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι “για όλα τα σενάρια και αν προκύψει η απονενοημένη από πλευράς της Τουρκίας η απάντησή μας πρέπει να είναι ουσιαστική και αποτρεπτική”. “Έχουμε ένοπλες δυνάμεις που έχουν ρόλο”, πρόσθεσε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε κανένα από αυτά τα απονενοημένα διαβήματα διότι ξέρει καλά ότι και η διπλωματική συγκυρία δεν της επιτρέπει μία τυχοδιωκτική κίνηση. Ωστόσο, σημείωσε, ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα φαίνεται ότι δεν απέτρεψαν μία κίνηση κλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία.

“Έχουν σταλεί τα αναγκαία μηνύματα, με διπλωματικό τρόπο, για να μη διανοηθεί καν η Τουρκία να έρθει και να τρυπήσει σε δική μας υφαλοκρηπίδα ” απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι η δύναμη που εκπέμπει το πολεμικό ναυτικό μας είναι ενισχυτική της αποτροπής που εξασφαλίζει η αναβάθμιση της διπλωματικής θέσης της χώρας μας.

“Η καλύτερη αποτροπή, η πιο ισχυρή είναι η ενότητα του έθνους. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περνάμε κάθε μέρα ” συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που ολοκλήρωσε τη

συνεδρίασή του στο Λουξεμβούργο καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Κομισιόν να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» για την Τουρκία, ώστε να «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Επιπλέον, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σημερινής συνεδρίασης, η ΕΕ αποφάσισε να «παγώσει» πέρα από τις ενταξιακές συνομιλίες και τις εργασίες για την Τελωνειακή Ένωση.

Παράλληλα, καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ εκφράζει τη σοβαρή του ανησυχία για τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες.

Είναι φανερό από τις εξελίξεις ότι πίσω από τα φώτα υπάρχει ένα έντονο παζάρι για συμβιβασμούς και διευθετήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, που στον πυρήνα τους έχουν τη συνδιαχείριση. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι παρά την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές σε βάρος Κύπρου και Ελλάδας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται αυτήν τη βδομάδα να συμμετάσχει στο δεύτερο επεισόδιο των διαπραγματεύσεων για τα ΜΟΕ με την Τουρκία, που διεξάγονται υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα. Εκεί, η Τουρκία βάζει όλες τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, άμεσα συνδεδεμένες με το παζάρι που κάνει με τις ΗΠΑ για το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Μπροστά σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, η κυβέρνηση καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό, κρύβοντας τη «μεγάλη εικόνα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδίων, όπου συμμετέχει και η ίδια. Δεν είναι όμως η μόνη. Από κοντά και η ΝΔ συντηρεί το ίδιο κλίμα, καταλογίζοντας για παράδειγμα στην κυβέρνηση ότι κάνει «προεκλογικό σόου» με το ΚΥΣΕΑ, τροφοδοτώντας έναν ακόμα κάλπικο καβγά που κρύβει την ουσία. Η στάση της ΝΔ δεν είναι τυχαία, αφού συμφωνεί με τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και «συναινεί» με την κυβέρνηση στην υπηρέτησή του. Να γιατί την επόμενη μέρα των εκλογών, οι κίνδυνοι για το λαό θα είναι εδώ, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη να έχει στο πλευρό του ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, στήριγμα στον αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της Ελλάδας.

Ποιο ήταν το αγαπημένο «σλόγκαν» της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό; Ότι «τα σύνορα Ελλάδας και Κύπρου είναι και σύνορα της ΕΕ» και ότι «η ΕΕ θα υπερασπίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, γιατί είναι και δικά της». Μια αποκαλυπτική εικόνα των …«κυριαρχικών δικαιωμάτων» που υπερασπίζεται η ΕΕ δίνει στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο επικεφαλής του Γραφείου της Κομισιόν στην Κύπρο. Μιλώντας για τις σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών, σημειώνει ότι «δεν είναι άσπρο – μαύρο» και εξηγεί: «Από τη μια έχουμε μια στρατηγική σχέση με την Τουρκία, ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς. Έχουμε 175 δισ. ευρώ αμφίδρομο εμπόριο. Η Τουρκία είναι μια υποψήφια χώρα, στην οποία έχει επενδύσει πολλά χρήματα η ΕΕ (…) Έχουμε συνεργασία με την Τουρκία στο Μεταναστευτικό, σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, συνεργαζόμαστε στα Ενεργειακά… Είναι ένα πλέγμα σχέσεων με την Τουρκία που είναι πολύπλοκο». Δεν χρειαζόταν βέβαια να υπάρξει μια τέτοια κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, απέναντι στην οποία η ΕΕ «κάνει τον Κινέζο», για να αντιληφθεί ο λαός ότι όλα αυτά που του λένε τόσα χρόνια είναι «έπεα πτερόεντα» και προπέτασμα καπνού για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στα οποία συμμετέχουν μέχρι τα μπούνια Ελλάδα και Κύπρος.

Στις διεθνείς σχέσεις τα συμφέροντα και ο συσχετισμός των

δυνάμεων καθορίζουν τα πάντα.

Και αυτήν τη στιγμή τα αμερικανικά συμφέροντα επιβάλλουν την εξεύρεση ικανών ανταλλαγμάτων προς την Τουρκία, προκειμένου η χώρα αυτή να παραμείνει στη σφαίρα της επιρροής της Ουάσιγκτον. Ποιος θα καταβάλλει το τίμημα του παζαριού ΗΠΑ-Τουρκίας εφ όσων αυτό ευοδωθεί είναι νομίζουμε προφανές…

Κατά τα λοιπά, ο ΣΥΡΙΖΑ που απέρχεται και η ΝΔ που εμφανίζεται στη σκηνή έχουν μόνο να διαχειριστούν την οδυνηρή πραγματικότητα η οποία συντίθεται από λάθη και εγκληματικές παραλήψεις δεκαετιών και να ευχηθούν ότι «η στραβή δεν θα κάτσει στη βάρδια τους»…

Επιμέλεια: Χρήστος Αειβάτης

ΠΗΓΗ: Real, Καθημερινή, In.gr, Ριζοσπάστης, Το Ποντίκι

via εφορη πεδιάδα