Στην επικεφαλής των Δανών Σοσιαλδημοκρατών δόθηκε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά την πρωτιά τους στις εκλογές της περασμένης Τετάρτης, με ποσοστό κοντά στο 26% και σχεδόν αμετάβλητο από το 2015. Πλέον, μαζί με τους τέσσερις δυνάμει συμμάχους τους, διαθέτουν την αναγκαία πλειοψηφία για να αντικαταστήσουν τον απερχόμενο κεντροδεξιό συνασπισμό, παρά την ενίσχυση του βασικού του κόμματος, των Φιλελευθέρων.

η πλειοψηφία αυτή οφείλεται κυρίως στη συντριβή του ακροδεξιού Κόμματος του Λαού της Δανίας, που από το 21% έπεσε κάτω από το 9%, πληρώνοντας το κόστος της συγκυβέρνησης κατά την προηγούμενη τετραετία. Σε αυτό το διάστημα, άλλωστε, ολοκληρώθηκε η «καταστροφή» που είχε αρχίσει από τους Σοσιαλδημοκράτες την περίοδο 2011-15, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μπει λουκέτο στο ένα στα τέσσερα δημόσια νοσοκομεία και στο ένα στα τέσσερα σχολεία, ενώ οι περικοπές στις ασφαλιστικές παροχές έστειλαν το 32% των Δανών στην αγκαλιά των ιδιωτικών ασφαλιστικών, έναντι 4% το 2003!

Το εντυπωσιακό είναι ότι από τις ψήφους που έχασε το συγκεκριμένο κόμμα –το οποίο στήριζε την κυβέρνηση ολόκληρη σχεδόν την προηγούμενη δεκαετία– δείχνουν να ωφελήθηκαν οι πάντες: Δύο νέα και ακόμη πιο ακροδεξιά μορφώματα, η Νέα Δεξιά και η Σκληρή Γραμμή, που συγκέντρωσαν 2,4% και 1,8% αντιστοίχως (το πρώτο μπήκε και στη βουλή με 4 εκπροσώπους). Οι Φιλελεύθεροι του απελθέντος πρωθυπουργού Ράσμουσεν, αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες που προεκλογικά προέβαλαν ισότιμα τόσο την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους –μετά τα όσα δεινά υπέστη και από τους ίδιους– όσο και τη μηδενική ανοχή απέναντι στους ξένους.

«Δεν είμαι κακός άνθρωπος επειδή ανησυχώ για τη μετανάστευση», είχε δηλώσει η ηγέτης τους Φρέντερικσεν — η οποία στο βιογραφικό της είναι πολύ πιο ωμή, «η ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση, η μαζική μετανάστευση και η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων είναι επιζήμια [φαινόμενα] για τους πολίτες».

ΠΡΙΝ