Το πιο ζεστό χειροκρότημα του κοινού απέσπασε για πολλοστή φορά ο Θάνος Μικρούτσικος εμφανιζόμενος στο Μέγαρο Μουσικής, επαναπροσεγγίζοντας τους δίσκους του «Σταυρός του Νότου» και «Γραμμές των Οριζόντων» (σε ποίηση Νίκου Καββαδία) για τρεις φωνές, τρία πιάνα και πνευστά. Οι δυο ξεχωριστές αυτές παραστάσεις πρόκειται, μάλιστα, να επαναληφθούν, αυτήν τη φορά στο Ηρώδειο στις 29 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

«Μετρήσαμε 14 λεπτά χειροκρότημα. Σε εμένα δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό» περιγράφει ο καλλιτέχνης μιλώντας στο Reader.

Ο Θάνος Μικρούτσικος μίλησε, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση της υγείας του, ενώ σχολίασε επίσης, το πολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται, εξηγώντας παράλληλα, την παρουσία του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ.

Μιλώντας για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου αλλά και το πιθανότερο αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη του, ο Θάνος Μικρούτσικος είπε τα εξής:

«Η ΝΔ είναι ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα με κάποιες ακροδεξιές αποκλίσεις και δεν την ταυτίζω με τον ΣΥΡΙΖΑ από την άποψη του κόσμου. Δηλαδή θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και όχι από το 2015 αλλά και πιο παλιά, που θέλουν μια πιο δίκαιη κοινωνία. Αλλά εδώ το πρόβλημα είναι ότι είτε ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε αυτή τη στιγμή είτε η ΝΔ, από ό,τι φαίνεται οι βασικές πολιτικές θα ήταν ίδιες. Λέει ο Τσακαλώτος, έχουμε δημοσιονομικό χώρο 1 δισ. Μωρέ τι μας λες; Ποιος τον δίνει αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο; Γιατί φέρνεις όλο τον κόσμο να ζητιανεύει το 1.5 ευρώ ή τα 2 του χρόνου ή τα 4 του παραχρόνου; Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν και εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν ζουν. Χάνονται γενιές. Ο κόσμος πρέπει να απαιτήσει να πάρει αυτά που του ανήκουν. Για αυτό λέω ότι έχει πάψει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα αριστερό κόμμα. Πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να πάρει αυτά που του ανήκουν και όχι να ζητιανεύει 2 ευρώ την ημέρα. Αυτό είναι όχι μόνο αναξιοπρεπές αλλά μια αθλιότητα. Συνεπώς είτε βγει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε βγει η ΝΔ το πράγμα για τον πολύ κόσμο θα είναι στην ίδια κατεύθυνση. Δευτερευόντως θα το ξαναπώ γιατί δεν μου αρέσει να είμαι δογματικός, ναι υπάρχουν μερικά πράγματα που θα μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα δικαιώματα κλπ. που είναι προς την θετική κατεύθυνση. Αλλά αυτό είναι δευτερεύον. Σου λέει «σου δίνω δηλητηριασμένο φαγητό αλλά στο τέλος αν είσαι καλό παιδί θα σου δώσω ένα γλειφιτζούρι» ενώ ο άλλος δεν θα στο δώσει. Περί αυτού πρόκειται»

Αναφορικά με το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εκλογές ο καλλιτέχνης εκτιμά -μεταξύ άλλων- ότι αυτό προέκυψε από τη στροφή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν εντάχθηκε και αυτός στη μνημονιακή διαδικασία στην οποία είχαν από την αρχή συμφωνήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. “Επομένως έγινε και ο ΣΥΡΙΖΑ ένα μνημονιακό κόμμα” τονίζει.

Εξηγώντας την παρουσία του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, ο Θάνος Μικρούτσικος ανέφερε:

“Μέχρι πρότινος μου γινόντουσαν προτάσεις. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Εγώ στηρίζω το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Θα πάω τιμητικά 12ος Επικρατείας, μη εκλόγιμος βέβαια, δεν υπάρχει περίπτωση για θέση στη βουλή γιατί καταρχήν σέβομαι όλους τους ανθρώπους που ψηφίζουν. Και γενικότερα από το 1996 δεν θέλω να ασχοληθώ με την τρέχουσα πολιτική. Αλλά και πέραν αυτού και μόνον ότι έχω το πρόβλημα υγείας θα ήταν από εμένα ένα μεγάλο φάουλ και δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω.

Τέλος, ο καλλιτέχνης αναφέρθηκε στην καθημερινότητά του, τη ζωή του και τα αγαπημένα του πρόσωπα, τονίζοντας ότι τίποτα δεν τον φοβίζει, ούτε καν η αρρώστια.

«Νιώθω γεμάτος με τους δικούς μου ανθρώπους, με τον κόσμο ολόκληρο, με τους φίλους μου. Νιώθω πραγματικά γεμάτος και δεν φοβάμαι τον καρκίνο, το έχω ξαναπεί αυτό. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο «τύπος». Τη δουλειά του αυτός, τη δουλειά μου εγώ. Θέλω να πιστεύω ότι τον παλεύω στα ίσια και βλέποντας και κάνοντας. Αλλά ναι, είμαι γεμάτος!»

Ημεροδρόμος