Αποτέλεσμα εικόνας για επενδύσεις γελοιογραφίες

Του Χάρη Ζάβαλου

Η μεγαλύτερη, η απόλυτη ΠΑΠΑΤΖΑ, στα χρόνια των απανωτών μνημονίων, είναι το σανό της έλευσης επενδύσεων στην Ελλάδα.

Έτσι το 2010 οι ταλιμπάν υποστηρικτές των ευλογημένων μνημονίων που αν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να τα εφεύρουμε, επαναλάμβαναν αυτιστικά ότι δεν υπάρχει πρωτογενής ή δευτερογενής παραγωγή και ότι το μόνο που έχουμε είναι η παροχή υπηρεσιών.

10 χρόνια σχεδόν μετά και 3 μνημόνια, δεν έχει έρθει στην Ελλάδα ούτε μισή “επένδυση” και το μόνο που έγινε είναι να γίνουμε επιτέλους ολοκληρωτικά τα γκαρσόνια της Ευρώπης, αφού ακόμα κι οι ελάχιστες μικρές γραμμές παραγωγής που είχαν απομείνει, κλείνανε η μία μετά την άλλη.

Χτες μάλιστα η Vivartia ανακοίνωσε ότι κλείνει και στην Ημαθία το τελευταίο εργοστάσιο του γάλα Βλάχας καιο το μεταφέρει έξω, αφήνοντας ανέργους άλλους 80 ανθρώπους.

Βέβαια καμία “επένδυση” δεν πρόκειται να έρθει (θυμάστε το σανό ότι θα έρθει η Τεσλα), παρόλο τις υπερφιλότιμες προσπάθειες της “κινεζοποίησης” της οικονομίας, αφού ακόμα και τώρα το μεροκάματο στην Ελλάδα είναι υψηλό δεδομένου ότι όλες αυτές οι εταιρίες – σωτήρες που θα δώσουν στον κόσμο “ψωμάκι να φάει”, ψάχνουν μεροκάματο στο δολάριο την μέρα.

Όλη η οικονομία έχει σχεδόν ολόκληρη βασιστεί στην παροχή υπηρεσιών και έχει μεταβληθεί σε μια τεράστια τουριστική ζώνη ή οποία βέβαια αναπτύχθηκε τα τελευταία 5 χρόνια λόγω συγκυρίας, αφού οι ανταγωνιστές στη Μεσόγειο τραβάνε τα δικά τους σοβαρότερα ζόρια (Συρία, Τουρκία, Αίγυπτος).

Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει μέσα σε μια και μόνο σεζόν κι έτσι ολόκληρη αυτή η φούσκα της γιγάντωσης της εστίασης να καταρρεύσει, όπως ακριβώς έγινε την 3ετια 2010 με 2013 που πολλά ξενοδοχεία στο κέντρο έκλειναν το ένα πίσω από το άλλο.

Εδώ και 2 χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά οι κλίνες στην Αθήνα συν τα χιλιάδες airbnb και δεν ξέρω και εγώ πόσες καφετέριες-εστιατορια-μπραντσαδικα-παγωτατζιδικα-κουλουρτζιδικα έχουν ανοίξει, το οποίο είναι και η μεγαλύτερη παθογένεια της αγοράς.