Παρά τις άρον άρον δεσμεύσεις της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ότι θα εξευρεθεί λύση για την εξέταση PET CTκαι το ραδιοφάρμακο που θα καλυπτόταν από τον οργανισμό όπως άλλωστε θα έπρεπε, οι πέντε μεγάλοι Όμιλοι Υγείας φαίνεται ότι είναι ανυποχώρητοι και δεν δέχονται τις προτάσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Όπως έγινε γνωστό οι Πρόεδροι των πέντε μεγάλων Ομίλων που παραβρέθηκαν σε έκτακτη σύσκεψη με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο, ζήτησαν να αρθούν άμεσα τα ποσά που προκύπτουν από υποχρεωτικές εκπτώσεις (clawback) για τα έτη 2018 και 2019 για το ραδιοφάρμακο, καθώς “οι ίδιοι το αγοράζουν με δικά τους χρήματα χωρίς ποσοστό κέρδους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς για να μην τρέχουν μόνοι στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ”.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κάθε χρόνο περίπου 11.000 ασθενείς κάνουν την εξέταση PET CT στον ιδιωτικό τομέα.

Το εγκληματικό παζάρι που στήνουν κυβέρνηση και μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας στην πλάτη ασθενών για την ειδική εξέταση PET-CT καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου – Καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και Νήσων, απαιτώντας να καλυφθούν άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, όλα τα απαραίτητα φάρμακα και εξετάσεις ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι οι οποίοι πραγματοποιούν την ειδική εξέταση ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι υποχρεωτικές εκπτώσεις στο ραδιοφάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη εξέταση που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ. Διαφορετικά απειλούν να σταματήσουν να χορηγούν οι ίδιοι το ραδιοφάρμακο που είναι απαραίτητο για την εξέταση, η οποία αφορά και σοβαρά

ογκολογικά περιστατικά. Η διακοπή της τροφοδοσίας θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία τους καρκινοπαθείς αφού θα πρέπει να πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ και να το προμηθεύουν οι ίδιοι στις κλινικές.

Το κλαδικό Συνδικάτο τονίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλούνται τέτοια προβλήματα: «Λίγους μήνες πριν, το Γενάρη του 2019, πάλι η εξέταση είχε σταματήσει, λόγω έλλειψης του ραδιοφαρμάκου σε νοσοκομεία στη Β. Ελλάδα, αφού η εταιρεία που το παράγει αδυνατούσε να το προμηθεύσει, διότι είχε σταματήσει προσωρινά την παραγωγή λόγω βλάβης στα μηχανήματά της».

«Ανεξάρτητα λοιπόν από την εξέλιξη της “διαπραγμάτευσης”», υπογραμμίζει, «για μια ακόμα φορά οι ασθενείς γίνονται τα θύματα των παζαριών εργοδοτών της Υγείας και κυβερνήσεων για την κερδοφορία και τους προϋπολογισμούς στην Υγεία».

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», επισημαίνει. «Μόλις λίγους μήνες πριν, η εταιρεία “ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ” δήλωσε – με επιστολή – την “αδυναμία” της να προμηθεύει δύο ογκολογικά φάρμακα της κατηγορίας 1α, επειδή τα rebate και clawback καθιστούν την παροχή τους ζημιογόνα για την εταιρεία. Αντίστοιχες επιστολές προς τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας απέστειλαν ο ΣΦΕΕ και ο PIF. Λίγα χρόνια πριν εταιρείες όπως η “Roche” και η “NOVO NORDISC” απέσυραν ογκολογικά φάρμακα και ινσουλίνες για διαβητικούς αντίστοιχα, με παρόμοια επιχειρήματα. Ακόμα, όμως, και αν δεν γίνουν πράξη οι απειλές των εταιρειών, αυτό δεν σημαίνει πως δεν συναντάμε το φαινόμενο ελλείψεων σε φάρμακα. Και αυτό γιατί ήδη έχουμε κάποιες αποσύρσεις φαρμάκων και από την άλλη έχουμε το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών».

Μπροστά στα κέρδη σε δεύτερη μοίρα η υγεία του λαού

«Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι όσο το φάρμακο είναι εμπόρευμα και βρίσκεται στην ιδιοκτησία των επιχειρηματικών ομίλων, οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού μαζί με την υγεία και την πρόσβαση στις διάφορες θεραπείες έρχονται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα κέρδη», σημειώνει το Συνδικάτο.

Καλεί τους εργοδότες στο χώρο της Υγείας και την κυβέρνηση να καλύψουν άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, όλες τις ανάγκες για το ραδιοφάρμακο και γενικά όλα τα απαραίτητα φάρμακα και εξετάσεις ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Να αποσυρθούν τώρα όλα τα σχέδια και απειλές για μη τροφοδοσία φαρμάκων, από όπου και αν προέρχονται.

«Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα, καμία δικαιολογία ούτε από τους εργοδότες ούτε από την κυβέρνηση για να στερούνται φάρμακα και εξετάσεις οι ασθενείς που είναι απαραίτητα για την υγεία τους», υπογραμμίζει το Σωματείο.

«Αυτό το άθλιο παζάρι στις πλάτες των ασθενών πρέπει να σταματήσει! Είναι προκλητικό, την ώρα που οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς βομβαρδίζονται καθημερινά από μεγάλα λόγια και στημένες αντιπαραθέσεις για τη δήθεν “δημόσια Υγεία” όχι μόνο να επιβαρύνονται (με την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη να είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη), αλλά να στερούνται ακόμα και την πρόσβαση σε βασικές θεραπείες και εξετάσεις. Την ίδια στιγμή, όλα αυτά αξιοποιούνται από τους εργοδότες και για επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο του φαρμάκου – με το ίδιο ακριβώς επιχείρημα της κερδοφορίας – για απολύσεις, εντατικοποίηση, επέκταση του ωραρίου κ.ά.».

Καταλήγοντας το Σωματείο καλεί σε οργάνωση της πάλης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διεύρυνση των δικαιωμάτων, για καλύτερους όρους εργασίας και ζωής.

 Ριζοσπάστης, Healthreport