Του Π. Παπ

Ο -μέχρι πρότινος παγκοσμίως άγνωστος- τζουτζές του ιμπεριαλισμού που έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της Βενεζούελα, Χουάν Γκουαϊδό, δημοσίευσε πριν από μερικές ώρες ένα τρίλεπτο βίντεο στο οποίο καλεί τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλα σε πραξικόπημα.

Το ιστορικό του Κόνδορα και του δόγματος Μονρόε, το οποίο ο εσμός των γκάνγκστερς της Ουάσινγκτον επικαλείται πλέον ανοιχτά όλο και συχνότερα, επιτάσσει κανονικά μια σοβαρότητα απέναντι σε τέτοιες εξελίξεις.

Παρ’ όλα αυτά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατηθεί κανείς και να μη σκάσει στα γέλια βλέποντας τον θλιβερό αυτόν τζουτζέ στο βιντεάκι του να λέει πως «[…] σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις είναι ξεκάθαρα στο πλευρό του λαού», δείχνοντας -χωρίς να το πιστεύει ούτε ο ίδιος- με το χέρι του μια παράταξη καμιάς δεκαπενταριάς το πολύ στρατιωτικών (; ) και παραστρατιωτικών που στέκονται πίσω του στο βίντεο.

Είναι ακόμα δυσκολότερο να κρατηθεί κανείς όταν ο τζουτζές αυτός αναφέρεται στον εαυτό του ως «ο πρόεδρος που είναι επικεφαλής της Βενεζουέλα, ο νόμιμος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων». Ή όταν βλέπει τον τρόπο με τον οποίο διαλύεται η «στρατιωτική» παράταξη όταν σταματάει η βιντεοσκόπηση.

Περισσότερο γέλιο προκαλεί το γεγονός ότι η θλιβερή του κουστωδία διαλύθηκε όχι με σφαίρες, αλλά με μερικά δακρυγόνα από την αστυνομία (όπως αναφέρει το reuters).

Σε αυτή τη φάση, το κάλεσμα σε πραξικόπημα από τον τζουτζέ αυτόν μοιάζει απλώς με άλλο ένα επεισόδιο της γελοίας και παντελώς αποτυχημένης προσπάθειας που κάνει ο ίδιος και οι Αμερικάνοι πατρόνες του όλο αυτό το διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, η μπολιβαριανή κυβέρνηση έχει δηλώσει πως παίρνει μέτρα για το ζήτημα και έχει καλέσει το βενεζολανικό λαό σε επαγρύπνηση.

Καλή δύναμη στις μπολιβαριανές ένοπλες δυνάμεις και τις λαϊκές πολιτοφυλακές που υπερασπίζονται τις κατακτήσεις της Μπολιβαριανής Διαδικασίας, την αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία του βενεζολανικού λαού. Αν, και για να απειληθούν αυτά, θα χρειαστεί κάτι πολύ περισσότερο από έναν αμερικανοτσολιά κλόουν, ένα παρεάκι μισθοφόρων και έναν κάμεραμάν…

 avantgarde