Του Πάνου Παπανικολάου

H καταλήστευση μεγάλων ποσών δημόσιου και κοινωνικοασφαλιστικού χρήματος από καπιταλιστικές εταιρείες παραγωγής και διακίνησης φαρμάκων και ιατρικών υλικών είναι ένα θέμα παγκόσμιο, σοβαρότατο και διαχρονικό τις τελευταίες δεκαετίες. Στην Ελλάδα, εκτός από την προκλητική υπερτιμολόγηση στην «πηγή» (δηλαδή το υπερβολικό εργοστασιακό κέρδος που είναι διεθνές φαινόμενο εξαιτίας της «μονοπώλησης» της νέας τεχνολογίας από λίγους κατασκευαστές και λόγω της νομοθεσίας για τις φαρμακευτικές πατέντες) είχαμε, κυρίως μετά το 1998, και μια πρωτοφανή φούσκα υπερτιμολόγησης στην προμήθεια υπέρ των μεσαζόντων. Μια φούσκα που έχει κοστίσει την τελευταία εικοσαετία πάνω από 70 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ένα από τα «μεγαλύτερα σκάνδαλα του νεοελληνικού κράτους» (κατά την αγαπημένη φρασεολογία Ξανθού – Πολάκη – Τσίπρα) είναι το σύστημα προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων με τα «ΦΕΚ ανώτατων τιμών» 1998 – 2010 που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή και το «παρατηρητήριο τιμών» της Ξενογιαννακοπούλου που ισχύει από το 2010 ως και σήμερα.

Όσον αφορά το φάρμακο, η νομοθεσία ελέω ΕΕ είναι διαχρονικά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πολυεθνικών φαρμακευτικών έτσι ώστε η εκάστοτε αστική κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της να υπακούουν στις «παρακλήσεις» των εταιρειών (με το αζημίωτο) ή να αναγκάζονται να υποκύπτουν στους εκβιασμούς τους.

Η πτέρυγα της αντικαπιταλιστικής, αντισυστημικής, ριζοσπαστικής Αριστεράς και κινηματικής ανεξαρτησίας στους νοσοκομειακούς γιατρούς είχε έγκαιρα αναδείξει το θέμα από το 2001 κιόλας και είχε επιβάλει στο υγειονομικό κίνημα το αίτημα οι δημόσιοι πόροι να κατευθύνονται σε μόνιμες προσλήψεις του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού με αξιοπρεπείς αποδοχές και όχι στα ληστρικά υπερκέρδη πολυεθνικών εταιρειών και προμηθευτών που διαχρονικά δωροδοκούν πολιτικούς, διοικητικά στελέχη και γιατρούς.

Χαρακτηριστικά, η ΑΡΣΙ ήταν … «εξαιρετικά μόνη» όταν μιλούσε τόσο για το σκάνδαλο με το σύστημα προμηθειών ιατρικών υλικών όσο και για το σκάνδαλο με την γρίπη Η1Ν1, το 2008-’09. Τότε ακόμα και οι ηγεσίες ΚΚΕ και ΣΥ(Ν)ΡΙΖΑ δεν έβγαζαν σχεδόν λέξη στο όνομα της «προστασίας της υγείας του λαού», υποτασσόμενες ουσιαστικά στην κυρίαρχη καθεστωτική προπαγάνδα. Επίσης χαρακτηριστικό είναι πως ουδέποτε εφαρμόστηκε ως σήμερα η πρόταση της ΟΕΝΓΕ για τη διαδικασία προμηθειών των νοσοκομείων, η οποία είναι κατατεθειμένη από το 2010 με εισήγηση της ΑΡΣΙ αν και την είχε συνυπογράψει και ο σημερινός υπουργός Υγείας, που τότε ήταν μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.

Είναι σαφές σε όλους τους «γνωρίζοντες» πως εδώ μιλάμε για καπιταλιστική «δομική σήψη», η οποία δεν φτιασιδώνεται με κάποιες διώξεις ολίγων μόνο συγκεκριμένων εμπλεκομένων σε στυλ προεκλογικών πυροτεχνημάτων. Η δομική αυτή σήψη σηκώνει μόνο ριζική ανατροπή με πλήρη απεμπλοκή από τη δικτατορία των πολυεθνικών καπιταλιστικών εταιρειών και των μηχανισμών που τις αβαντάρουν, τόσο εγχώριων όσο και της ΕΕ.

ΠΡΙΝ