Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί (με τους Αμερικανούς) - Media

Την εποχή που η Βρετανία ήταν πράγματι μεγάλη και κοσμοκράτειρα, οι άσπονδοι φίλοι της είχαν εύστοχα παρατηρήσει ότι «αγκαλιάζει τους φίλους της τόσο σφικτά, ώστε πεθαίνουν από ασφυξία». Παρόμοιες εκδηλώσεις φροντίδας και εγγύτητας χρησιμοποιεί σήμερα η αμερικανική αυτοκρατορία, η οποία μας ξεκαθαρίζει – σε τόνους που δεν επιτρέπουν αντιρρήσεις, καθότι είμαστε πια «κολλητοί» και «στρατηγικοί εταίροι» – ότι «σε κάθε επόμενο βήμα (θα προχωρήσουμε) μαζί».

Αυτό το «σε κάθε βήμα, μαζί» είναι βασικό σλόγκαν της διαφημιστικής καμπάνιας που προωθεί η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα με στόχο, προφανώς, να ξεχάσουμε τα περασμένα, να καθίσουμε αναπαυτικά δεμένοι στο αμερικανικό άρμα και να φτάσουμε βήμα – βήμα εκεί όπου οδηγούν τα συμφέροντα της αμερικανικής αυτοκρατορίας. Επειδή ο τρόπος με τον οποίο η Ουάσιγκτον διασφαλίζει τα συμφέροντά της είναι παγκοσμίως γνωστός και καθώς ο ελληνικός λαός θυμάται ακόμη το κόστος που έχει καταβάλει σε περιπτώσεις που στο παρελθόν το αμερικανικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε έντονα στην περιοχή μας, η αμερικανική πρεσβεία έχει αναλάβει, με την καμπάνια που εξελίσσεται, να μας καθησυχάσει και να μας πείσει ότι τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά και πως πια είμαστε πραγματικοί φίλοι.

Είναι φίλοι μας…

Η καμπάνια της αμερικανικής πρεσβείας με διαφημιστικά σποτ στις τηλεοράσεις και στα social media σημειώνει τα ευεργετήματα της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε κάθε τομέα, προβάλλοντας τις πορείες Ελλήνων οι οποίοι διαπρέπουν στον χώρο τους, αφού βεβαίως αξιοποίησαν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που προσφέρει η αμερικανική μητρόπολη. Αυτό το αμερικανικό όνειρο της επιτυχίας σε ατομικό επίπεδο η καμπάνια της πρεσβείας επιχειρεί να το μεταφέρει και σε επίπεδο των διμερών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, υπονοώντας ότι πολλά έχει η Ελλάδα να κερδίσει προσδεδεμένη στο αμερικανικό άρμα, έτσι όπως συμφώνησε να δεθεί η ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ με τις συμφωνίες που υπέγραψε τα τελευταία χρόνια.

Οι Αμερικανοί προφανώς γνωρίζουν ότι, για να έχουν τα συμφωνηθέντα Τραμπ – Τσίπρα ισχύ μακράς πνοής, πέρα από τις υπογραφές απαιτείται όχι μόνο η συναίνεση, αλλά και μια βαθύτερη αλλαγή αντίληψης των πραγμάτων από την πλευρά του επιφυλακτικού για τις αμερικανικές προθέσεις ελληνικού λαού. Αυτός, άλλωστε, είναι ο στόχος της καμπάνιας, η οποία έρχεται να επικοινωνήσει κάποιες από τις βαθύτερες επιδιώξεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή μας. Αυτές οι βαθύτερες αμερικανικές επιδιώξεις στην περιοχή μας, και ειδικότερα στη χώρα μας, δεν είναι άγνωστες ούτε κρυφές. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί τις έχουν δημοσιοποιήσει με έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, όπου περιγράφονται λεπτομερώς.

Δεμένοι χειροπόδαρα

Η «Ολοκληρωμένη Έκθεση («Integrated Country Strategy») του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την Ελλάδα» αποτελεί κείμενο (ολόκληρο μεταφρασμένο μπορεί κάποιος να το αναζητήσει στο imerodromos.gr) το οποίο εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2018. Στην εν λόγω έκθεση καταγράφεται χωρίς περιστροφές το πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης έτσι όπως διαμορφώνεται μετά τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Διαβάζοντας την έκθεση κατανοεί κάποιος και την ανάγκη της διαφημιστικής καμπάνιας που έχει αναλάβει η αμερικανική πρεσβεία προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις που δημιουργεί η συμφωνία για μετατροπή της χώρας σε πιόνι και για την επίτευξη των συμφερόντων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και για την προστασία της «αμερικανικής πατρίδας», όπως αναφέρει η έκθεση! Μεταξύ άλλων, στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνεται λόγος:

● Για την «ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας για την προστασία της αμερικανικής πατρίδας και των συμφερόντων της».
● Για την Αθήνα «(που) είναι ένας αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων εντός και εκτός Ελλάδας…».
● Για τη μετατροπή ολόκληρης της χώρας (λιμάνια, drones, ελικόπτερα) σε ΝΑΤΟϊκή βάση, δεδομένου ότι «η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας και το υπουργείο Άμυνας πρόσφερε πρόσθετες εγκαταστάσεις, εκτός του Κόλπου της Σούδας…».
● Για τη δέσμευση της κυβέρνησης «να επενδύσει στην αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 και να συνεχίσει να στηρίζει και να φιλοξενεί ασκήσεις του ΝΑΤΟ, έχοντας δαπανήσει πάνω από 2 δισ. δολάρια από το 2015…».
● Για την πρόθεση της Ελλάδας «να γίνει περιφερειακό κέντρο για την επιχειρησιακή ικανότητα των ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ».
● Για την υπαγόρευση από την αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα «να υποστηρίξει και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», ώστε να περιορίσει την «κακοήθη επιρροή της Ρωσίας και την οικονομική εισβολή της Κίνας».
● Για την αποστολή της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα να «προτρέψει την Ελλάδα να εφαρμόσει τη συμφωνία για το θέμα της ονοματοδοσίας της Μακεδονίας».
Αναφορικά με τους στόχους της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα (η οποία όπως βλέπουμε και από την τρέχουσα διαφημιστική καμπάνια της τους εκπληρώνει) στην έκθεση διαβάζουμε ακόμη:
● «Να διαμορφωθεί σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, τις ΜΚΟ και τα ΜΜΕ μια νέα γενιά ηγετών φίλα προσκείμενη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αξίες που οι τελευταίες πρεσβεύουν»!
● «Τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα της Αποστολής για την Ελλάδα (να) στοχεύουν στη νεολαία, τα κορίτσια και τη νέα γενιά ηγετών στο επιχειρείν και στην κοινωνία των πολιτών, αποσκοπώντας να προωθήσουν μια θετική ατζέντα».

Ο σφικτός – μέχρι ασφυξίας – εναγκαλισμός της Ουάσιγκτον, μέσα στον οποίο, απ’ ό,τι φαίνεται, νιώθουν ακόμη άνετα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα καθώς, όπως διαβάζουμε σε σχετικά ρεπορτάζ, έχουν ήδη αποφασιστεί:

● Περισσότερες και μεγαλύτερες επισκέψεις στα λιμάνια της Ελλάδας θα πραγματοποιούνται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από πλοία του αμερικανικού ναυτικού.
● Αξιοποίηση ελληνικών αεροδρομίων (Λάρισα, Ανδραβίδα κ.λπ.) για την παραμονή ή και τη μεταφορά άλλων συστημάτων, όπως για παράδειγμα ιπτάμενα τάνκερ.

Συμπέρασμα: Κάποιοι, ανάμεσά τους προφανώς και η ελληνική κυβέρνηση, αγνοούν ότι οι αυτοκρατορίες αγκαλιάζουν τους υποτελείς – φίλους τους τόσο σφικτά, ώστε σπανίως αποφεύγουν το μοιραίο…

Ποντίκι